Tegnap megjelent egy elég komoly problémát feszegető poszt az egyik legolvasottabb angol nyelvű kütyüblogon, az Engadgeten, konkrétan arról, hogy mennyire bonyolult és nehézkes manapság követni a modern okostelefonok segítségével a különböző beérkező üzeneteket és értesítéseket. SMS, e-mail, facebook-üzenet, twitter-üzenetek, az okostelefon-felhasználó csak kapkodja a fejét az értesítésekre, de a készülékek, pontosabban az azokon futó üzenetkezelő appok legnagyobb bűne mégsem ez, hanem hogy a legtöbbször minden egyes üzenethez más-más alkalmazást kell megnyitni, másik ikonra kell bökni. Kivéve persze a BlackBerrynél, de erről később.

A poszt szerzője, Nicole Lee végül azt a következtetést vonja le, hogy aki jót akar magának, és mindenkivel azonnali kommunikációt kíván folytatni, jobban jár, ha ezt a PC-jén keresztül teszi, hiszen nincs az az okostelefon, amivel annyira kényelmesen lehet elérni a fent említett kommunikációs csatornákat, mint a számítógéppel (egy-két kivételtől eltekintve). Illetve megjegyzi, hogy a problémára megoldást jelenthetne egy univerzális inbox, vagyis egy olyan felület, ahol minden üzenet -- függetlenül attól, hogy milyen technológiát, vagy klienst használ -- egyaránt megjelenhet.

A szerző szerint van néhány olyan app, ami majdnem megoldást nyújt erre a problémára, Androidon például a Hangouts kezeli a Google-üzeneteket és az SMS-eket egyszerre, de nem tud mit kezdeni a Facebook chattel, vagy a Whatsappal. Vagy ott a szintén androidos Disa.im, vagy a Messages+, de most őszintén, te rábíznád a legfontosabb kommunikációs csatornáid kezelését egy külső fejlesztő által írt alkalmazásra?

hub_z10.png

A slusszpoén csak most jön: Lee ugyanis teljesen megfeledkezett a posztban a BlackBerry Hubról, mint lehetséges alternatíváról, ám annyi olvasói levél és fórumhozzászólás érkezett az írás megjelenése után az Engadgethez, hogy kénytelen volt a szerző utólag kiegészíteni a cikket a Hubra vonatkozó részletekkel. Azzal a fenntartással, hogy a BlackBerry 10 meg azért nem jó, mert arra nem érhető el minden üzenetkezelő és közösségi alkalmazás. Őrület, az is baj, ha van rajta sapka, az is, ha nincs.

A lényeg, hogy a BlackBerry gyakorlatilag évek óta kínál hatékony megoldást az univerzális inboxra (már jóval a Hub előtt, a BBOS is tudta ezt), így pillanatok alatt áttekinthető az összes kommunikációs aktivitás, amit az okostelefonon keresztül végzünk. Hogy ezt nem vágja kapásból az Engadget szerzője, az éppúgy az ő szégyene, mint a BlackBerryé, mindenesetre az látszik, hogy a közösségi életterünk növekedésével ma már egyre többekben megvan az igény arra, hogy koncentrált módon lásson minden bejövő és kimenő kommunikációt az okostelefonján, ami -- legalábbis szerintem -- továbbra is elsősorban egy kommunikációs eszköz.

És az már igazán csak a hab a tortán, hogy a Hub megnyitásához még ikon sem kell. És mehet közben a YouTube is.

Via Inside BlackBerry.

süti beállítások módosítása