Őrült sakkozás folyhat most a BlackBerrynél, hogy a két, még idén ősszel várható új nyomógombos típus közül mindkettő megtalálja a maga (rés)piacát. A jövő héten érkező BlackBerry Passport egyértelműen a csúcsok csúcsa, a rengeteg, keményvonalas BlackBerry-hívő által messiásként várt Classic pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a középkategóriát erősíti inkább. 

Először is, a dolgok jelenlegi állása szerint a Classicban minden valószínűség szerint kvázi ugyanaz a kijelző (na jó, picit nagyobb) lesz, mint a BlackBerry Q5-ben. Nem tudom, honnan indult az a pletyka, hogy a mobil 3,5 hüvelyken megkapja a Passport 1440x1440 pixelét, de erős a gyanúm, hogy vagy valamelyik, magát jól értesültnek tartó vietnámi blogger csúnyán benézett valamit, vagy a sokszoros újraközlések közepette történhetett némi kavarodás, netán csak wishful thinkingről van szó: 99%, hogy a Classicnak 720x720-as kijelzője lesz, deal with it.

Aztán a kamera körül is van némi kavar, voltak eleinte olyan híresztelések, hogy a klasszikus mobilban is egy 13 megapixeles érzékelővel ellátott fényképező lesz, de a legfrissebb kósza hírek szerint ez sem igaz a végleges változatra, amiben éppúgy 8 megapixeles kamera lesz majd, mint a Q10-ben, vagy a Z10/30-ban. 

Vannak aztán még itt olyan finomságok, amikre a hétvégén derült fény, például ilyen a felhasználó által eltávolíthatatlan akkumulátorral kapcsolatos részletek. Az akksi 2515 mAh kapacitású lesz, vagyis 20%-kal több energiát képes tárolni, mint a Q10 akksija. Mivel a két telefon nagyjából hasonló teljesítményű komponenseket tartalmaz, ebből következik, hogy a Classic annyi ideig biztosan húzza majd egy feltöltéssel, mint a Q10, azonos használatot feltételezve.

Az egyik, hétvégi lesifotó újabb részletekre derít fényt a SIM-mel kapcsolatban is. Nem elég, hogy a microSD és a SIM külön fiókban lesz, de nagyon úgy fest, hogy a Passporthoz hasonlóan a Classicba is nanoSIM passzol majd, vagyis aki bármilyen korábbi BlackBerryről vált a Classicra, az cserélhet egyben SIM-et is.

Végül egy igazi ínyenc-téma, a trackpad. Kiderült, hogy a Classic trackpadjével pont ugyanúgy lehet majd navigálni a menüben, mint ahogy a régi BlackBerryknél lehetett a BlackBerry OS-ben (micsoda meglepetés!), viszont aki a 9900-nél odavolt a trackpad halványuló-felderengő háttérvilágításától, azt le kell hűtsem, az első beszámolók szerint ugyanis a Classic trackpadjének semmilyen háttérvilágítása nem lesz. 

Na, hát nagyjából ennyi, a BlackBerry láthatóan nem akar egy újabb Boldot kreálni a Classiccal, telivér paripa helyett inkább egy jó kis igásló lesz ez, vélhetően elég moderált áron. Azért mielőtt még végleg pálcát törnétek felette, várjátok meg, míg a BlackBerry hivatalosan is fellebbenti a fátylat a mobilról - ne feledjétek, hogy ezt még a Passporttal sem tették meg a kanadaiak.

Via N4BB.

süti beállítások módosítása