Miközben az okostelefon-gyártók számára a jelek szerint az okosórák, okos karkötők, a virtuálisvalóság-szemüveg (!) és a szelfizés jelenti a megugrandó lécet, a BlackBerry makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy valamilyen módon megreformálja magát a készüléket, vagyis ahogy leginkább ma látjuk: a téglalap alakú, zsebben hordott kijelzőt. A jövő héten debütáló Passport az idei év egyik leginkább figyelemre méltó ilyen próbálkozása, de ez nem jelenti azt, hogy a kanadaiaknak nincsenek még hasonló, elsőre őrültnek tűnő ötleteik a tarsolyban.

A BerryReview például a héten megszerzett egy dizájntervet, mely egészen újszerű ötvözetét mutatja az érintőkijelzőnek és a billentyűzetnek. A megoldás lényege, hogy a telefon kijelzője alá nem becsúszik a billentyűzet, hanem befordul, így ha éppen nem kell gépelni, nincs útban, nem növeli meg a telefon méretét, de ha kell mégis előpattintható pillanatok alatt. Nehezen tudod elképzelni? Kattintsd le az alábbi galériát!

A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy nem, vagy minimálisan növeli csak meg a készülék vastagságát, vagyis ugyanazt a gépelési komfortot hozhatja, mint a régebbi, kissé bumfordibb csúszkamobilok, egy normál vastagságú érintőkijelzős okostelefon házába építve. A hátránya pedig az, hogy a mechanikusan kiforduló billentyűzet - pont a vékonyabb kialakítás miatt - erősen behatárolja a gombsorok számát. A szabadalmi engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott vázlatok egy olyan telefont ábrázolnak, amin egy fix egysoros klaviatúra van, ami alá kihajtható még egy kétsoros, vagyis ezzel pont ugyanúgy három gombsort használna a készülék, mint a most érkező Passport.

Azért szögezzük le, hogy ezek még csak koncepció-szintű tervek, egyáltalán nem biztos, hogy a végleges készülékek - már ha lesznek egyáltalán ilyenek - pont így fognak kinézni. A blog szerint egyébként lesznek, a BlackBerry már gőzerővel dolgozik az új modelleken, melyeken valami hasonló billentyűzet lesz. Olyannyira, hogy már kódnevük is van, az egyik változatot Visa-nak, a másikat állítólag Victoria-nak hívják majd, és még a jövő év első felében a boltokba kerülhetnek. Mondjuk utóbbi egész jó név egy győztes terméknek. 

Via BerryReview.

süti beállítások módosítása