Akinek már az előző évtizedben is BlackBerryje volt, talán emlékszik rá, hogy akkoriban szinte kizárólag mobilszolgáltatókon keresztül, netán a használtpiacon lehetett hozzájutni az aktuális BlackBerry-modellekhez. Ez akkor volt, amikor a cég még virágkorát élte, és az összes BlackBerry-felhasználó prémium ügyfélnek számított, mert rendszerint sokkal aktívabban használta a készülékét, mint bármelyik másik előfizető -- már akkor, amikor más gyártóknál legfeljebb a színes kijelző számított értéknövelő tényezőnek. A BlackBerrykhez ráadásul speciális előfizetést is kellett kötni, szintén a szolgáltatókon keresztül, az üzlettel pedig végül mindenki jól járt, így jött létre az operátorok és a kanadai gyártó példátlanul boldog és harmonikus frigye. Aztán történt valami...

divorce.jpg

Ez a valami az okostelefon-piac drámai átalakulása volt, ami gyakorlatilag az összes korábbi nagy szereplőt (a BlackBerry mellett ilyen pl. a Nokia, vagy a Motorola is) válságos helyzetbe taszította. Nem mondom, hogy részben nem a cégek saját hibájából, de mostanra tulajdonképpen mindegy is ez, a lényeg, hogy a házasság felbomlott, a szolgáltatók számára a BlackBerry mostanra gyakorlatilag irreleváns szereplővé vált. Ez pedig nem annyira jó hír az új csúcsmodell, a Passport rajtja kapcsán sem.

A készülék szerdai rajtjakkor a BlackBerry összesen két partnerszolgáltatót jelentett be, az egyik az amerikai AT&T, a másik a kanadai Telus. Igaz, hogy a legtöbb gyártó egy-egy csúcsmodell rajtja során exkluzív forgalmazási szerződéseket köt bizonyos szolgáltatókkal, de azért én semmiképpen nem tartom jó jelnek, hogy szó sem volt például CDMA-hálózatokhoz készült típusról, ami néhány százmillió előfizetőt egyből kizár a potenciális vásárlói körből. Vagy például egyetlen európai szolgáltatópartnert sem említett a BlackBerry a rajt után. Európában ezért - legalábbis a legelején - a legtöbb országban marad a nyílt piaci beszerzés, vagyis ahogy a napokban több helyen feltűnt már, a Media Markt, meg az Amazon és társai - előbbit  egyébként kifejezetten méltatlannak tartom egy ilyen stílű termékhez (nekem legalábbis nehezen fér meg egy fedél alatt a csúcstelefon meg a porszívó, de lehet csak én vagyok túl sznob).

Ma már ha kiemelt figyelmet akarsz egy operátortól, érts kirakatba, netán színes-szagos prospektusba akarsz kerülni, keményen perkálnod kell...

Emlékszem, amikor 2011 őszén Amszterdamban jártam, akkortájt jelent meg éppen a BlackBerry 9900 a boltokban -a város teli volt plakátolva a telefonnal, a mobilszolgáltatók kirakatában pedig mindenhol kiemelt fókuszt kapott a készülék. Ilyesmiről most valószínűleg szó sem lesz, hiszen ma már ha kiemelt figyelmet akarsz egy operátortól, érts kirakatba, netán színes-szagos prospektusba akarsz kerülni, keményen perkálnod kell, kicsit úgy, mint amikor polcpénzt fizetsz a TESCO-nak. A BlackBerry pedig most nincs feltétlenül abban a helyzetben, hogy ezen a téren versenyezzen például a Samsunggal, amely képes gyakorlatilag a fél üzletet reklámfelületként megvenni a szolgáltatótól.

Az itthoni helyzet egyébként ha lehet mindennél csüggesztőbb. A szolgáltatóknál gyakorlatilag már nem létezik a BlackBerry, bár hozzáteszem, a cég ereje teljében sem voltak különösebben motiváltak az operátorok abban, hogy raklapszámra szórják ki a drága BlackBerryket az ügyfeleknek. De nem igaz, hogy nem próbálták, a Vodafone korábban a Stormmal és a Curve-ökkel egyaránt próbálkozott (hatalmas bukta volt mindkét termékvonal itthon), a Telekom pedig gyakorlatilag minden prémium üzleti ügyfélnek BlackBerryt nyomott a kezébe.

És hogy mit terveznek a Passporttal a hazai szolgáltatók? Azt kitűnően jellemzi a Mobilaréna egyik topikjából kiragadott hozzászólás, amiben a szolgáltatóknak Facebookon elküldött kérdésre adott válaszait szedte össze egy fórumozó, kovike:

Telekom HU: Kedves Gábor! Ennek a típusnak a forgalmazása nem várható kínálatunkban. Reméljük, hogy találsz másik, igényeidnek megfelelő modellt a termékeink között.

Vodafone Hungary: Szia Gábor! Erről jelenleg nincs információnk, honlapunkon jelezzük a kínálatunkba érkező új készülékeket, azt érdemes tudni, hogy jelenleg üzleti ügyfeleink számára érhetőek el a BlackBerry típusú telefonok. --- azt érdemes tudni, hogy jelenleg üzleti ügyfeleink számára érhetőek el a BlackBerry típusú telefonok 

Telenor Hungary: Szia Gábor, arról, hogy a jövőben milyen készülékek fogják színesíteni a kínálatunkat, illetve mikor válnak elérhetővé, előre sajnos nem tudunk tájékoztatást adni. Érdemes továbbra is követned minket itt, Facebookon, valamint figyelemmel kísérned honlapunkat, így biztosan nem maradsz le az újdonságokról, alkalomadtán pedig #OnlineRendelés-re is lehetőséged nyílik, ingyenes kiszállítással: http://www.telenor.hu/mobiltelefonok/kereso

Ez tehát a nagy büdös helyzet itthon, bár hallottam már olyan hírt is, hogy a szolgáltatók részéről van érdeklődés a típus iránt, illetve konkrétan tudok róla, hogy a BlackBerrynek még mindig akadnak rajongói az operátoroknál. Csak sajnos nem feltétlenül ők a döntéshozók, és amíg egy mobilszolgáltató vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese fontosabbnak tartja, hogy hatékony kommunikációs eszköz helyett menő divattelefonnal feszítsen, ez a helyzet nehezen is fog változni. 

Egy mobilszolgáltató vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese fontosabbnak tartja, hogy hatékony kommunikációs eszköz helyett menő divattelefonnal feszítsen...

Azért némileg reménykeltő, hogy ha a Passport kvázi önerőből képes lesz sikereket elérni, amire az első pár nap eladásai alapján van esélye, talán az operátorok is más szemmel tekintenek majd (ismét) a BlackBerryre, bár a magyar helyzet kapcsán túl sok jóra nem számítok rövid távon.

Tudom, hogy ez most így nem lett egy túl lelkesítő poszt, pláne nem hétvégén, de azért annyit a magunk részéről biztosan ígérhetünk, hogy ha rajtunk múlik, nem maradtok Passport nélkül, a BerryBolt ugyanis biztosan árulni fogja a telefont. A mikor és a mennyiért még nekünk is kérdéses, de ha minden jól megy, egy-két hónapon belül bekerül a kínálatba a készülék, szóval karácsonyra jó eséllyel odakerülhet a (céges) fenyőfa alá. Kitartás, tezsvérek!

süti beállítások módosítása