"Hívását minőségbiztosítási okokból rögzítjük" -- ugye milyen ismerős? Ez a mondat mostanában egyre több, elsősörban telefonos ügyfélszolgálatra való bejelentkezés után elhangzik, már csak azért is, mert több céget törvény kötelez arra, hogy a beszélgetésről hangfelvétel készüljön. Ha benned is felmerült már, hogy különböző okokból kifolyólag te is rögzítenél hívásokat*, van egy jó hírem: mostantól van erre lehetőséged BlackBerry 10 platformon is.

parrot.png

Az egyik legjobb diktafon-alkalmazás, a találó nevű Parrot (papagáj) a minap frissült a BlackBerry Worldben -- a frissítés részeként az egyébként ingyenes app fizetős csomagjába egy csomó hasznos képesség került be. Így többek közt lehetőség van rá (ha a BlackBerryen a BB10 10.2-es vagy újabb verziója fut) a bejövő és kimenő hívások automatikus, vagy választás szerinti rögzítésére, a hangfelvételek jelszóval történő levédésére, illetve mostantól fizikai gombbal (a hangerőgombok közt található médiagombbal) is indítható, valamint leállítható a felvétel.

A Parrot a frissítésel a fentieken túl új ikont és kissé átalakult, új dizájnt kapott (ez természetesen az ingyenes verzióra is vonatkozik), valamint a fejlesztők szerint gyorsabb is lett a korábbi verzióknál.

A program ingyenes változata letölthető a BlackBerry Worldből, az alábbi linkre kattintva. A hívásrögzítő funkcióért 2,69 eurót kell fizetni.

*a kommentek közt közben felmerült, hogy a beszélgetés rögzítéséről illik neked is tájékoztatni a másik felet, különben jogszabálysértést követsz el. Köszi Tibor a tippet!

Egy éve ezen a napon az egész techvilág a BlackBerryre figyelt, egész pontosan arra, mit gurít az akkor már jelentős mélyponton lévő vállalat, amivel sikerül megfordítania a szerencséjét. Ezen a napon láthattuk először hivatalosan a Z10-et és a Q10-et, az izgalmas, igazán intuitív új funkciókat, meg persze azt, hogy a RIM-ből BlackBerry lett. Mit mondjak, baromi izgalmasan indult a 2013-as év.

Emlékszem, január 30-án szabadságot vettem ki, jó előre megterveztem a napomat, hogy minden biztosan rendben legyen, egyeztettem a blog.hu-s srácokkal az élő közvetítésről, majd magyar idő szerint délután ötkor nekifogtunk. Hogy mennyire várták/vártátok az újdonságokat, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a BerryBlog fennállása óta az egyik legolvasottabb poszt lett a BB10 élő bemutatója, és messze a legtöbb facebookos megosztást kapta. 

"...a BlackBerry 10 az első egy évben rengeteget fejlődött..."

Aki kicsit is követi a BlackBerry sorsát, az tisztában van vele, hogy a BlackBerry 10 az elmúlt egy évben finoman szólva nem váltotta meg a világot, én azonban mégsem erről akarok most beszélni. Az elmúlt esztendő legfőbb mozzanata számomra inkább az, hogy a BlackBerry 10 az első egy évében rengeteget fejlődött, a BlackBerry hallgatott a felhasználók visszajelzéseire, és folyamatosan csiszolja a rendszert, mely továbbra is egyértelműen az egyik legjobb, legstabilabb és legmodernebb többfeladatos mobil operációs rendszer a világon.

bb10_launch.jpg

Erre a legjobb bizonyíték éppen a tegnapelőtt megjelent 10.2.1-es verziószámú rendszerfrissítés, mely sok telefont-- különösen azokat, melyeket valami rejtélyes okból kifolyólag nem frissített soha a szolgáltató a megelőző változatra -- valósággal újjá varázsolt. A legfrissebb pletykák szerint a fejlesztőcsapat pedig már gőzerővel dolgozik a 10.3-as verzió új funkcióin, mely ősszel láthat napvilágot -- talán egy új BlackBerryvel karöltve.

Ha már a készülékeknél tartunk, a tavaly év közepén megjelent (de januárban bemutatott) BlackBerry Q10 továbbra is egyértelműen a világ legjobb QWERTY-s okostelefonja, az ősszel megjelent Z30 pedig frappáns válasz arra a kérdésre, hogy vajon tud-e igazán jó érintőkijelzős okostelefont készíteni a BlackBerry (igazából ez már szerintem a Z10 óta sem volt kérdés).

"Ha vidámabb születésnapra számítottál, hidd el, megértelek."

Az elmúlt év a BlackBerry 10 mellett a cég chatprogramja, a BlackBerry Messenger számára is komoly változásokat hozott, még mielőtt a program megjelent volna Androidra és iOS-re. A BB10-es BlackBerryk tulajdonosai így már a kezdetek óta kristálytiszta hangminőségben beszélhetnek egymással a BBM segítségével, akár videochatelhetnek is, vagy éppen megoszthatják a kijelzőjük tartalmát egymással. Mostanra pedig már azok is használhatják (újra) a chatprogramot, akik időközben elpártoltak a BlackBerrytől -- feltéve, hogy nem Windows Phone-ra pártoltak át.

Őszintén nagyon kíváncsi vagyok, ezek után mit tartogat a világ számára a BlackBerry 10 platform életének második éve. Ha vidámabb, nagyobb körben ünnepelt születésnapra számítottál, hidd el, megértelek. De ne csüggedj, hiszen akármelyik BB10-es telefont is tartod a kezedben, biztos lehetsz benne, hogy a világ egyik legjobb okostelefonját használod. Legyél rá büszke akkor is, ha nem mindenki ért meg ezért!

Boldog születésnapot, BlackBerry 10!

Ha a BlackBerrydhez különféle eredeti, gyári tartozékokat szeretnél begyűjteni, keresve sem találhatsz jobb helyet a BerryBoltnál, mely hivatalos forrásból származó, állandó árukészlettel rendelkezik az összes kurrens készülékhez kapható kiegészítőkből. A BerryBoltra idén komoly átalakulások várnak, hogy még kényelmesebbé, még egyszerűbbé váljon a vásárlás, emellett szeretnénk új csatornákon is kommunikálni a meglévő és potenciális vásárlóinkkal.

Ezért a hasonló profilú hazai kereskedők közül elsőként elindítottuk -- egyelőre kísérleti jelleggel -- a BerryBolt BBM-csatornáját, ahol minden új termékről vagy akcióról, illetve úgy általában minden, a webshopot érintő változásról azonnal értesülhetsz. A csatornára ráadásul nem egy egyirányú szócsőként tekintünk, hiszen hétköznaponta 9:00-tól 17:00-ig direkt chatben is megkereshetsz minket bármilyen kérdéssel, legyen szó akár folyamatban lévő megrendelésről, vagy termékekkel kapcsolatos további tájékoztatásról. 

bbolt_chn.jpg

A csatorna előfizető emellett a tervek szerint időről-időre különböző egyedi akcióban vehetnek részt. Mint például most -- ha február 7-ig csatlakozol, a második poszthoz írt kommentben szereplő kuponkóddal 10% kedvezményt kaphatsz a vásárlásod összegéből. Ne feledd a rendeléskor a megjegyzés mezőbe feltüntetni a BBM-felhasználóneved, amivel csatlakoztál a csatornához!

Csatlakozni a fenti QR-kód beszkennelésével tudsz, vagy egyszerűen csak keress rá a BerryBoltra (vagy írd be a fenti PIN-t), nem fogod eltéveszteni! 

Címkék: akció berrybolt

A BlackBerry Messenger igazán jó fogadtatásra lelt az androidos és iOS-es eszközöket használók körében, ez már tavaly ősz óta mondhatni történelem. A BBM hódítása februárban tovább folytatódhat, miután a BlackBerry bejelentette, már javában készül a chatprogramnak egy az Android korábbi, ám még ma is nagyon népszerű verziójával kompatibilis kiadása.

bbm_gingerbread.jpg

Az androidos BBM megjelenése kapcsán a droidos tábor egy részének nagy szívfájdalma volt, hogy a program csak az operációs rendszer 4.0-s vagy újabb verziójára volt hajlandó települni. Az újabb, nyílt tesztfázisban lévő kiadás azonban már a 2.3.3-as (kódnevén Gingerbread) verziót futtató készülékekre is telepíthető lesz -- ezek egyébként jellemzően régebbi, vagy nem olyan régebbi alsókategóriás androidos okostelefonok -- utóbbiakból még tavaly is irgalmatlan mennyiséget adtak el ezzel az OS-sel (a statisztikák szerint jelenleg az androidos készülékek 21 százaléka futtat Gingerbreadet).

A BlackBerry becslése szerint a frissítésnek köszönhetően alsó hangon több millió új BBM-felhasználó kerülhet be a platform alá, ráadásul rövidesen ők is tudnak majd BBM-hanghívásokat kezdeményezni a telefonjukkal, éppúgy, mint a BlackBerry-tulajok, emellett megjelenik a BBM-csatornák kezelése is a platformon -- akárcsak iOS-en. 

Egyre-másra kapjuk tőletek a leveleket, meg a facebookos üzeneteket, hogy a BlackBerrytek jelzett: elérhetővé vált a BlackBerry 10 operációs rendszer legfrissebb, 10.2.1-es verziója. A frissítést persze mi is megkaptuk, az egész pontosan 10.2.1.537-es számozást viselő szoftver terítése tehát az előzetes menetrendnek megfelelően megkezdődött. Az új rendszerverzió a számozás alapján csak kis előrelépést sejtet, mégis egy rakat hasznos frissítést tartalmaz, ezért mindenkinek melegen ajánlott tovább okosítania a telefonját, akár az erre szolgáló menüpont, akár a BlackBerry Link szoftveren keresztül.

1021.png

A BlackBerry 10.2.1 legfontosabb változásai a következők:

 

Új, gesztussal beállítható szűrés a BlackBerry Hubban.

Mostantól könnyedén szűrhetsz le bizonyos kritériumoknak megfelelő üzeneteket (olvasatlan, piszkozat, fontos stb.) a BlackBerry Hubban, ehhez elég csak a két ujjadat a kijelző aljától és tetejétől közelítve összezárnod -- pont úgy, ahogy egy fotót vagy weboldalt nagyítasz ki (ez angolul a pinch gesztus).

Átalakuló hívásfogadás funkció.

A BlackBerry 10 operációs rendszer a kezdetektől fogva a megszokottól eltérően kezelte a bejövő hívások fogadását és elutasítását: a fogadáshoz le kellett húzni a kijelzőn megjelenő középső sávot, az elutasításhoz pedig a kijelző teteje felé kellett tolni. Ez mint kiderült, sokakat eléggé összezavart, arról nem beszélve, hogy például velem is előfordult többször, hogy a telefont a zsebemből kihúzva akaratlanul felvettem, vagy éppen elutasítottam egy hívást. Az új rendszernél ezzel szemben ismerős(ebb) ez a folyamat, a hívó fél neve alatt megjelenő csúszka balra vagy jobbra húzásával fogadható, vagy utasítható el egy hívás.

1021_hivas.png

Szintén újdonság, hogy a bejövő hívás esetén a csöngést azonnal el lehet némítani a kijelzőre bökve, emellett azonnal lehet válasz SMS-t, vagy BBM-üzenetet küldeni abban az esetben, ha éppen nem vagyunk elérhetők.

SMS és e-mail csoportok kezelése.

Az új operációs rendszer telepítését követően külön meghatározott csoportok számára is lehet SMS-t és e-mailt küldeni.

Közvetlen válasz a lezárt kijelzőről.

Mostantól a lezárt kijelzőn megjelenő üzenetbetekintőkre bökve is lehet azonnali választ küldeni a feladónak, vagy a chatpartnernek. Persze ehhez előbb fel kell oldani a telefont a jelszóval (ha le van védve).

Képbe rejtett jelszó.

Szerintem ez az egyik legcoolabb funkció az új operációs rendszerben, ráadásul sehol máshol nem láttam még ehhez hasonlót. A lényege, hogy a készülék kinyitásához egy mozgatható számrács egy adott számát (0-9 -ig terjed) kell a beállított háttérkép egy bizonyos, előre meghatározott pontjára "húzni", és már nyílik is a kijelző. Mivel a számrács minden alkalommal más és más, a nyitószámot és a nyitópontot pedig csak a felhasználó ismerheti, ezért gyakorlatilag lehetetlen lelesni a kombinációt.

Átrendezhető gyorsmenü.

A felülről lehúzható gyorsmenü a BlackBerry 10 operációs rendszer mellett számos más platformon jelen van. Itt lehet gyorsan előhívni a Wi-Fi beállításokat, az értesítési profilokat és még sok minden mást. Az új rendszerben a felhasználó szabhatja meg, mi kerüljön ki ide, vagy mi ne, ráadásul a sorrend is megszabható.

1021_gyorsmenu.png

Az új funkciók közé tartozik a közvetlen repülőmód-kapcsoló, vagy éppen a zseblámpakapcsoló, ami a fényképező LED-vakuját használja világításra.

Böngészés internet nélkül.

A BlackBerry 10 operációs rendszer böngészője mindig is az egyik legjobb, legteljesebb funkcionalitást kínáló böngésző volt, a frissítést követően ráadásul még jobb lett. Mostantól ugyanis el lehet menteni a weblapokat, így azokat akkor is elolvashatod, ha egyáltalán nem csatlakozik internetre a készülék.

Fejlett rendszer- és energiafelügyelet.

A frissítés telepítését követően részletekbe menő tájékoztatást kérhetsz a menüben az éppen futó alkalmazások rendszerszempontból lényeges paramétereiről. Vagyis többek közt arról, hogy a futó alkalmazás mekkora helyet foglal el a memóriában, mennyire terheli a processzort és ezáltal mennyire terheli az akkumulátort. Ha gyorsan lemerül a készüléked, és nem tudod, mi okozhatja, ez a menüpont a segítségedre lehet abban, hogy kiderítsd, ki a bűnös.

Automatikus rendszerfrissítés.

Az újabb szoftververziók megjelenését követően nem kell többé folyamatosan nyomkodnod a menüben található frissítéskereső -és telepítő gombot, a 10.2.1-es OS-től ugyanis a keresés és a telepítés is automatizált, vagyis neked semmit nem kell tenned a frissítés telepítéséhez, legfeljebb egyszer újra kell indítanod a telefonodat, ha erre kér a rendszer.

Új Android futtatókörnyezet.

A BlackBerry 10 operációs rendszer a kezdetektől fogva képes androidos rendszernek "hazudni" magát, ami elsősorban azért lett így kitalálva, hogy az androidos fejlesztők könnyűszerrel átalakíthassák alkalmazásaikat, hogy azok BB10-en is futtathatók legyenek. Az új OS-sel már nincs szükség semmiféle átalakításra, egy androidos app a maga pőre módján simán felrakható bármelyik BB10-es készülékre, más kérdés, hogy ettől még nem garantált, hogy minden ugyanúgy működni fog, mint Androidon. 

FM-rádió.

Ha szeretsz rádiózni, van egy jó hírünk: az új BlackBerry 10 OS-sel megjelent az FM-rádió funkció a rendszerben (Z30, Q10 és Q5 típusokkal működik csak).

Végre magyar nevek a névjegyzékben!

Apróság, de nekünk, magyaroknak jó hír, hogy az új rendszerrel mindenféle sorrendben megjeleníthető a névjegyzékben tárolt kapcsolatok vezeték- és utóneve, szóval többé nem kell a neveket keresztnév szerint rendezni!

Olcsóbb külföldi mobilozás.

A BlackBerry 10.2.1-gyel fiókonként beállíthatod, hogy külföldön járva csak az üzenetek fejlécét töltse le a telefon, vagyis magát a szövegtörzset, netán a beágyazott képeket nem (bár a képek letöltésére a kezdetektől fogva létezik beállítás). Ha nagy e-mail forgalmad van, ezzel sokat spórolhat külföldön, ahol -- ha nem tudnád -- még mindig horror áron mobilozol.

Ha találsz még újabb funkciókat a BlackBerry 10 10.2.1-es frissítésében, ne habozz, írj e-mailt az info@berryblog.hu -ra, vagy keress minket a Facebookon, meg a BBM-csatornánkon!

Az Inside BlackBerry blog posztja alapján.

A mai nap több szempontból is jelentőségteljesnek minősíthető a megrögzött BlackBerry-fanatikusok számára: egyrészt ma indul a 10.2.1-es OS frissítési hulláma, ami remélhetőleg rövid időn belül eljut a magyarországi felhasználókhoz is. Másrészt pedig ma kezdődött Jerezben a 2014-es Formula 1-es szezon első tesztnapja.

A Formula 1 -- melyet szokás az autósport királykategóriájának is nevezni -- a BlackBerry, illetve a rajongók szempontjából tavaly óta igazán érdekes, ekkor kötött ugyanis szponzori szerződést a cég a Mercedes AMG Petronas F1-es csapattal. Lehet, hogy az elvakult autóverseny-rajongó beszél belőlem, mindenesetre szerintem a néhai marketingigazgató, Frank Boulben egyetlen használható ötlete volt ez (már ha az övé volt), valószínűleg nem véletlen, hogy a szponzori szerződést meghosszabbították 2014-re.

f1_2014_ham.jpg

Ami azt jelenti, hogy idén is ott lesz a Merciken és a pilóták overálján a BlackBerry logó, úgyhogy remélhetőleg minél többször látjuk majd Hamiltont vagy Rosberget az élen, vagy a dobogó valamelyik fokán. Az első tesztnap eredményei mindenesetre biztatóak, Hamilton volt eddig a leggyorsabb, kár, hogy aztán rommá törte az autóját egy tempósabb kanyarban. A fenti képen így alighanem az ép autó utolsó óráit örökítette meg a világbajnok, aki köztudomásúlag nagy BlackBerry-rajongó.

süti beállítások módosítása