A nagy Passport-hírdömping közepette azért a klasszikusabb vonalakat kedvelőknek sem kell sokáig újdonság híján csüggedniük, hiszen a BlackBerrynél már a csőben van a Q10 utódjának tekintett, némi Bold-beütéssel rendelkező Classic, ami talán még idén, vagy legkésőbb valamikor a jövő év elején meg is jelenik majd a gyártó kínálatában. Az újdonságról terjengtek eddig is mindenféle híresztelések (ebből a legnagyobb marhaság a 1440x1440 pixelesnek kikiáltott kijelző volt), és bár hivatalosan még mindig alig tudni valamit a típusról, most itt egy hitelesnek látszó lista a Classic képességeiről, felépítéséről.

E szerint a Classicba lényegében a Z30 processzora kerül, vagyis egy kétmagos, 1,7 GHz-es CPU-val rendelkezik majd a Q10-utód, változatlan méretű, 2 GB rendszermemóriával megtámogatva. A Classic egy 3,5 hüvelykes kijelzőt kap majd, aminek a felbontása 720x720 pixel lesz, vagyis a pixelsűrűség 290 ppi, azaz szinte pont annyi, mint a Z30-nál. Ez magyarra fordítva azt jelenti, hogy a Classic kijelzőjének a képe ugyanolyan éles lesz, mint a Z30-é, azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy AMOLED, vagy IPS LED panellel jön-e a mobil (komolyabb téteket mernék tenni az utóbbira).

classic1.jpg

A kamera felbontása is marad változatlan, vagyis egy 8 megapixeles érzékelővel ellátott fényképezőre számítsatok, természetesen a 10.3.1-es BlackBerry 10 OS új kameraképességeivel (panorámafotó, arcfelismerő autófókusz stb) kiegészítve.

Volt már szó korábban az eltávolíthatatlan, 2515 mAh-s akkumulátorról is, ami ugyan erősebb, mint a Q10 akksija, a Classicban viszont egyrészt nagyobb lesz a kijelző, illetve a processzor is erősebb, mint a Q10-nél, szóval az utód jó eséllyel addig bírja majd energiával, mint az első BB10-es QWERTY-s modell -- ami azért nem olyan rossz, de legalábbis az egy nap majdhogynem garantáltnak tűnik. 

Eddig még semmilyen szinten nem volt szó a Classic méreteiről, nos most már ezt is lehet tudni (ne feledjétek, továbbra sem hivatalos katalógusadatokról beszélünk!). A készülékház 130 x 72 x 9 milliméteres lesz (vagyis körülbelül egy centivel magasabb és fél centivel szélesebb, mint a Q10), a tömege pedig állítólag elég húzós lesz: 175 gramm. Ez azt jelenti, hogy a Classic nehezebb lehet majd, mint a Z30, bár sok logikát őszintén szólva ebben nem látok, feltételezem a trackpad meg a toolbelt nem számítanak olyan súlyos kiegészítőnek.

A Classic megjelenéséhez közeledve valószínűleg egyre több új információ lát majd napvilágot az ős-BlackBerrysek új kedvencéről, ami nagyon úgy tűnik, hogy voltaképpen egy nyomógombokkal ellátott Z30 lesz - ami persze nem baj, tekintve, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es verziója teljesítmény szempontjából minden eddigi változatnál jobban optimalizált lesz.

Via AgentJucey (C000107DA)

süti beállítások módosítása