A BlackBerry Passport megjelenésével frissült a BlackBerry 10 operációs rendszer is, mely a kezdeti, 10.0-s verziótól nagyjából másfél év alatt jutott el a 10.3-as kiadásig. Nem mondom, hogy az új rendszerre rá sem lehet már ismerni, mindazonáltal elég sok ponton változott javára a BlackBerry vadonatúj platformja, nem beszélve arról, hogy a megjelenés óta temérdek hibát is kijavítottak rajta a fejlesztők.

A mindenféle kiszivárgott verziók alapján sokan sokáig azt hitték (illetve máig azt hiszik), hogy a régebbi BB10-es BlackBerryk is megkapják ezt a frissítést, de ez mostanra elég nyilvánvalóvá vált, hogy nem így lesz, a Q10, a Z10, a Q5 és a Z30 a soron következő, 10.3.1-es OS-re lesznek frissíthetők majd valamikor november-december tájékán, a Classic érkezését követően - bár ez az időpont még azért nincs kőbe vésve.

Sokat gondolkodtam rajta a Passportot használva, hogy miért nem lehetett ezt a frissítést kiadni már most a korábbi készülékekre, hiszen annyi jó fejlesztést tartalmaz ez a rendszer, hogy igazán ott lenne a helye minden kurrens BlackBerryn. A BB10 10.3.1-es verziója kapcsán mindig az ötlött a fejembe, hogy a toolbelt miatt kellett módosítani a kódot, de ennél azért ez esetben kicsit többről van szó, hiszen ebben a verzióban is lesz jó néhány újítás ezek egy részéről egy korábbi blogposztban olvashattatok már.

mem_103.jpgJól belakja a Passport memóriáját a rendszer

A BlackBerry fent vázolt frissítési stratégiájának üzletpolitikai és műszaki okai egyaránt lehetnek, bár én inkább az utóbbira tippelnék. A fejlesztések során a 10.3-as verziót már az elejétől kezdve a Passportra szabták a programozók, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy a felületnek jól kell mutatnia a gigantikus kijelzőn. Hanem helyette inkább abban, hogy a Passport másfélszer annyi rendszermemóriával és másfélszer gyorsabb (ráadásul négymagos) processzorral érkezik, mint a korábbi BB10-es BlackBerryk, ennek pedig azért a kódoptimalizálás során lehet jelentősége, még akkor is, ha a kiszivárgott 10.3-as verziók egész jól elfutnak a régebbi típusokon (illetve a szeptemberben bemutatott új PorscheBerryn is). És akkor még nem beszéltünk az androidos futtatókörnyezetről, melynek általában azért másfajta hardverigényei vannak, mint az alaprendszernek.

Bár a BlackBerry 10 operációs rendszer nagyon jól skálázódik, vagyis remekül érzi magát gyakorlatilag bármilyen hardveren, a BlackBerry alighanem kénytelen volt ezt a szempontot is figyelembe venni a különböző verziók frissítésének ütemezésekor, így születhetett az a döntés, hogy ezt a sok újdonságot először a Passport kapja meg - legalábbis nem hiszem, hogy túl sok üzleti előnye származott volna a kanadaiaknak abból, hogy egy új rendszernél pár hónapig exkluzivitást ad egy csúcskészüléknek.

süti beállítások módosítása