A mai napot egy bizonyára sokak szívét mély fájdalommal eltöltő hírrel kezdeném: az előzetesen várt (elképzelt, spekulált, félig-meddig hivatalosan megerősített) novemberi időponthoz képest egy hónappal többet kell várni a BlackBerry BB10-es retro-telefonjára, a Classicra. Az infót maga John Chen, a kanadaiak hongkongi származású első embere kotyogta el múlt héten egy mérsékelten érdekes szakmai konferencián, pontosabban annyit mondott, hogy a BES12, vagyis az új generációs mobilmenedzsment platform november 13-án érkezik (tehát időben), a Classic pedig rá egy hónappal kerülhet a boltokba.

classic_render.jpg

Nyilván ez azt fogja jelenteni a magyar vásárlók számára, hogy idén egészen minimális lesz az esélye annak, hogy hozzájussanak a telefonhoz, hacsak a BlackBerry nem gyártat le előre néhány millió példányt a készülékből, amire azért a Z10-es fiaskó után meglehetősen kevés az esély. A hírben egyébként mondhatni semmi meglepő nincs, a BlackBerrynek most fontosabb, hogy a szolgáltatási lábat erősítse, a készülékportfólió bővítése talán kevésbé sürgető, meg hát aki várt nyolc hónapot egy telefonra, az igazán tud várni kilencet is ugyebár.

Ha valami egyébként, akkor az új BES platform minden szempontból versenyképes MDM-megoldás lesz végre (teaser videót lásd fent), mely egyértelműen a cég kulcstermékévé válhat, Passport ide-, Classic oda. Tudom, hogy ez azokat a BlackBerry fanatikusokat különösebben nem hatja meg, akik kizárólag "magáncélra" használnak okostelefont, de úgy kell ezt felfogni, hogy a BES12 kell ahhoz, hogy később jó telefonokat dobhasson piacra a cég. Hogy egyáltalán bármit piacra dobhasson. 

Visszatérve a Classicra, a novemberről áttett decemberi rajt valószínűleg a régebbi BB10-es készülékek tulajdonosait is érinteni fogja, hiszen így a BlackBerry 10 10.3.1-es verziója is csúszik kicsit, ez a verzió így valószínűleg csak később érkezik a Z10/Z30/Q5/Q10 típusokra.

Via N4BB.

süti beállítások módosítása