Arról már korábban beszámoltunk (most túl fáradt vagyok előkeresni, és linkelni, bocs), hogy a BlackBerry 10 rendszer biztonsága elnyerte a német kormányzat tetszését, így több ezer magasrangú tisztviselő fog újgenerációs szedret kapni. Ami a németek számára döntő volt, hogy a korábbi BlackBerrykhez képest az internetes kommunikáció immár nem a BlackBerry központi szerverein keresztül kell, hogy áthaladjon, hanem az decentralizálható - így a teljes adatforgalom Németországban, a német szervek által üzemeltetett szervereken és hálózatokon maradhat. Ezt egészíti ki, hogy egy német vállalat, a Secusmart hardveres kripto-chippel (nem kripta!) tudja felszerelni a BlackBerryket, hogy minden hanghívás (!), SMS, email és chat erős titkosítást kaphasson.

A BlackBerrynek annyira megtesztett ez a megoldás, hogy nemrég fel is vásárolta a céget.

GERMANY-MERKEL_43.jpg

Német lapok által most felszínre került, hogy milyen további feltételekhez kötötte a német kormány, hogy a BlackBerrytől, pontosabban a Secusmarttól vásároljanak magas biztonsági szintű telefonokat. Ezek egyike sem igazán meglepő, de mindig érdekes belátni függönyök mögé:

  • a Secusmart kutatás-fejlesztése és gyártása továbbra is Németországban kell, hogy maradjon, és továbbra is a Secusmarton keresztül vásárolja a német állam a biztonságos mobilokat;
  • a BlackBerrynek meg kell mutatnia a BB10 forráskódot a német biztonsági szerveknek, hogy azok átnézhessék, és auditálhassák;
  • bármilyen biztonsági rés jut a BlackBerry tudomására, azt a német szerveknek azonnal továbbítania kell;
  • a BlackBerry jogi vállalást tett a német kormány felé, hogy nem lehetnek kötelezettségei más hírszerző szolgálatok felé bizalmas információk kiadásáról (vagyis nem adhat át információt a németekről).

Nyilvánvaló, hogy a feltételek egyúttal azt is szolgálják, hogy a német kormányzati kommunikációt az egyébként szövetséges brit és amerikai hírszerzési szerverzetek ne, vagy sokkal nehezebben tudják lehallgatni, ahogyan az botrányos körülmények közepette kiderült a múltban.

Ne legyünk persze naívak, az NSA-CIA, és GCHQ-SIS erőforrásait és eszközeit ép ésszel felfogni is nehéz, és ha diplomáciai akadályát nem látják, előbb-utóbb megtalálják a módját, hogy megszerezzék, amit akarnak - talán a BlackBerry forráskódjába nyúlnak majd bele titokban, ügynökök vagy hackelés révén; vagy akár a Secusmarthoz építenek be valakit, hogy sebezhetőséget nyisson a titkosításban; esetleg a telefonokat szállítás közben fogják el, cserélik ki sebezhetőekre. Vagy csak egyszerűen nekimennek a titkosításnak egy tíz megawattos szuperszámítógéppel és egy csapat matematikussal. A védelmi rendszereknél sosem az a kérdés, megtörnek-e, hanem hogy milyen gyorsan. A lecke mindenesetre fel van adva.

Ritkulhatnak az okostelefonok hátoldalán lévő, az újabban egyre letisztultabb dizájnban ormótlanul éktelenkedő feliratok, köszönhetően egy új amerikai törvénynek, melyet a héten írt alá Obama elnök -- akinek a telefonján egyébiránt nincs ilyen felirat (legalábbis látható helyen).

A HWSW külföldi forrásból dolgozó cikke szerint egyelőre az amerikai Federal Communications Commission, vagyis az FCC logójának eltávolításáról van szó csupán, az Európában honos CE jelölés, meg az áthúzott kis kuka piktogram (ami az akkumulátor újrahasznosítására hívja fel a figyelmet), biztosan maradnak, akárcsak az IMEI. Szóval a későbbiekben a matrica helyett elég lesz ezeket a megfelelőségeket a szoftverfelületen feltüntetni, valahogy így:

regulatory.jpg

Ezeket a jelöléseket amúgy eddig sem feltétlenül kellett a burkolaton elhelyezni, ha például levehető hátlapja van egy mobilnak, kerülhet a hátlap alá is, illetve az akkumulátor mögé is el lehet dugni -- így fordulhat elő, hogy nincs sem a Z30-on, sem a Z10/Q10-en ilyen jelzés, a Q5-ön viszont van. 

A BlackBerryknél a gyári címkéknek egyébként történelmi jelentősége is van, hiszen egy időben mindenféle ellenőrizhetetlen forrásból elárasztották az országot azok a BlackBerryk, melyekre hogy, hogy nem nem került gyári címke. Ez a biztos jele volt annak, hogy a mobilt még a gyárból, a végleges csomagolás és megszemélyesítés előtt meglovasították, és mivel ezért többségük saját PIN-t sem kapott, a BlackBerry hálózatára sem tudtak feljelentkezni.

Forrás: HWSW

Vannak mobilalkalmazások, melyek megjelenésére hónapokat (mit hónapokat, éveket!) várunk, vannak appok, melyeket több tucat fejlesztő készít több millió dolláros büdzséből, és vannak olyanok is, melyek milliárdossá teszik a fejlesztőiket, ezzel a befektetett munkát busásan megtérítve. És vannak olyan appok is, melyeket patinás cégek fejlesztenek azért, hogy a világ egy boldogabb, gondtalanabb hely legyen. 

sms_icon.jpg

Pontosan ezt a célt szolgálja a BlackBerry legújabb, saját fejlesztésű alkalmazása, az SMS ikon. Jól értetted, SMS ikon. Leírom mégegyszer: SMS ikon. Az SMS ikon alkalmazás célja, hogy az SMS-eidet és MMS-eidet (tényleg, küld még bárki is itt MMS-t?) könnyen elérd a főmenüből. Az SMS ikon amúgy gyárilag fent van minden BlackBerry 10-es készüléken, de egy ideje letörölhető, ha te is letörölted, de azóta megbántad, és nyugtalanul hánykolódsz éjszakánként az ágyadban, most itt a megoldás!

A gondos tervezőmunka eredményeként létrejött, modern vonalvezetésű ikon már a 10.3.1-es rendszer letisztult dizájnjához igazodik, az alkotók gondos munkával, két szín (fehér és mustárságra) használatával alkották meg a szövegbuborékot imitáló apró piktogramot. A rendkívüli műgonddal készített alkalmazásban minden egyes pixel a helyén van, nincs panasz a teljesítményre sem, valamint eddig bugot sem vettem észre a működésben, szóval valószínűleg nem kell sűrűn frissítést kiadni az egyébként 10.3.1.5 -ös verziószámot viselő alkalmazáshoz.

Az SMS ikon mindezt figyelembe igazán alkalmi vétel, már csak azért is, mert ingyen letölthető a BlackBerry Worldből

A Magyar Telekom ma az országban elsőként előrukkolt az egyik legmenőbb mobilfizetési megoldással, ami csak létezik: a MobilTárca szolgáltatás lényegében egy virtuális MasterCard PayPass bankkártyát integrál az NFC-képes okostelefonba, meg persze ezen kívül vannak mindenféle hűségkártyák és pontgyűjtő megoldások is a rendszerben, de ezek nyilván a kutyát sem érdeklik.

Szóval itt van ez a csodálatos technológia, amit tavaly nyártól kezdve egy éven keresztül én is tesztelhettem (meglehetősen felemás tapasztalatokkal, de ez most nem lényeges), és most már aztán mindenki használhatja az okostelefonját bankkártyaként. Vagyis majdnem mindenki.

A telekomos MobilTárca ugyanis értelemszerűen csak Telekom-előfizetőknek érhető el, virtuális PayPass kártyát pedig jelenleg csak az OTP bocsát ki, szóval a potenciális felhasználók köre már ezen a ponton beszűkül. Emellett a MobilTárca jelenleg kizárólag androidos okostelefonokkal működik, azok közül sem mindegyikkel, szóval ha BlackBerryvel (meg Windows Phone-os mobillal) rendelkezel, marad az ósdi plasztikkártya, hiába lenne egyébként tökéletesen alkalmas a telefonod a rendszer működtetésére, hiszen ott van benne a MasterCard által jóváhagyott NFC-modul.

mobiltarca_sim.jpg

Azért a helyzet szerencsére távolról sem olyan fekete-fehér, mint mondjuk a 4G/LTE és a blackberry.net APN esetében, itt ugyanis kis trükközéssel simán megkerülhető a platform korlát. Ennek oka, hogy a mobiltárcás fizetés valójában olyan iparági szabványokkal működik, melyeknek az összes NFC-s BlackBerry (illetve az újabb Windows Phone-os okostelefonok szinte mindegyike) megfelel, egyedül a kezeléséhez, pontosabban a kezdeti beállításhoz szükséges alkalmazást nem fejlesztették le a telekomosok ezekre a mobilokra. A lusta disznók!

Nem beszéltem még a Telekom-féle mobiltárca megoldás egyik nagyon fontos, nélkülözhetetlen eleméről, ez a speciális, az átlagnál erősebb titkosítással ellátott SIM, ami tulajdonképpen minden kártyaadatot tárol, és a tranzakciók során csak simán átadja a kártyaazonosítót az NFC-s modulnak, illetve antennának, amit aztán a terminál kiolvas. Ehhez elvileg az sem szükséges, hogy fusson a telefonon az alkalmazás, sőt, a kijelzőt, vagy akár az egész telefont is ki lehet kapcsolni, ez sincs befolyással a működésre. 

Tulajdonképpen ez az a kiskapu, amit az "alternatív" platformokat választó júzerek ki tudnak használni. Hiszen miután megigégenyelték a szolgáltatást és megkapták a fentebb említett szupertitkosított SIM-et, elég azt egy, a MobilTárca appal kompatibilis androidos mobilban felkonfigurálni, ezt követően csak át kell tenni a kártyát a BlackBerrybe/WP-s mobilba, és lőn csoda, mindjárt működik az NFC-s fizetés a telefonnal (persze ehhez azért nem árt, ha be van kapcsolva az NFC-s kommunikáció a rendszerben).

Már régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy viszonylag kevés olyan tech cég létezik ma a világon, mely bizonyos szempontból annyira tudathasadásos lenne, mint a BlackBerry. Hiszen a cég bevallottan a vállalati és kormányzati szektorra lő, irgalmatlanul komolyan veszi a biztonságot, és ezt egyebek mellett olyan termékekkel támasztja alá, mint a vállalati BBM.

bbm_meetings_groupvideo.jpg

Akkor most vagy ezeknek a vállalati felhasználóknak van egy második, titkos életük, netán második gyermekkorukat élik, ahol a női managerek még Justin Biebert imádják és az esetlen de bombázó Dr. Szöszin röhögnek, a férfiak pedig bizonyára Transformers játékbábukkal háborúznak,...

legally_blonde.png

...vagy a kanadaiaknál nem igazán tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Előfordult már veled, hogy otthonról elindulva az eszedbe villant, hogy valamit - pénztárcát, kulcsot, telefont - nem tettél el, és vissza kellett rohannod érte? Az efféle eset kiváltképpen kellemetlen tud lenni, ha ráadásul sietned kell valahová, akkor meg aztán végképp, ha visszarohanva a házba újságírók hada szegezi neked a kérdést: Mit hagytál otthon?

obama-pix.jpg

Ha szerinted ez valamiféle fantazmagória, nagyon tévedsz, itt van mindjárt Barack Obama példája, aki a múlt héten a Marine One-ról (az elnöki helikopter) rohant vissza a Fehér Házba valamiért. "Fiúk, magukkal még sosem fordult elő, hogy elfelejtettek valamit?" -- vetette oda a kérdést az elnök az újságíróknak, majd visszafelé rohanvást a sajtó mindig kíváncsi munkatársainak azért elárulta, mit hagyott otthon. A válasz a lenti videóban.

Címkék: blackberry obama
süti beállítások módosítása