A sajtó szereti az összehasonlításokat, terméket termékkel, vezetőt vezetővel, országot országgal és még sorolhatnám - a CNN Money a hétvégén közölt rövid összehasonlító cikkében például arra keresi a választ, hogy vajon ki (lesz) az év IT-cégvezetője: Tim Cook (Apple), avagy John Chen (BlackBerry). Félre téve a tényt, hogy a két vezető által irányított cégek bizonyos szempontból eleve összehasonlíthatatlan helyzetben vannak, jómagam is fel tudnék sorolni mindkettő mellett számos pro-kontra érvet, melyek ráadásul egyeznek is azokkal, melyeket a CNN cikkírója megnevezett. De akkor lássuk is szépen sorjában az aspiránsokat, az elsőséget elegánsan Tim Cooknak adva:

Először is mindkét CEO-nak elég jó éve volt eddig, de Cookkal szemben elképesztő lehet a nyomás, hiszen legalább a fél világ azért drukkol, hogy az Apple végre összeomoljon, Cupertinót pedig a földdel tegyék egyelővé a koreai desszantos csapatok, űrhajóstul, mindenestül. Ehhez képest az Apple olyannyira nem akar összeomlani Tim Cook irányítása alatt, hogy a részvényindex csak az elmúlt évben 40%-ot nőtt, a cég pedig konkrétan az egyik legértékesebb vállalat a világon (most olyan 670 milliárd dollárt ér).

Az idén 54 éves Cook egyébként 2011 augusztusában lett az Apple CEO-ja, munkastílusáról annyi tudható, hogy legalább olyan munkamániás, mint elődje, Steve Jobs, emellett azért az egészségére is igyekszik vigyázni, talán nem véletlen, hogy a Nike igazgatótanácsában is ott ül 2005 óta. Tim Cook emellett arról is híres, hogy a techvilág cégvezetői közül ő az egyetlen, aki nyíltan homoszexuális.

cook_vs_chen.jpg

Idén a hongkongi születésű John Chennek (eredetileg 程守宗) sincs sok oka panaszra, már ami az általa irányított céget, a BlackBerryt illeti. Chen saját bevallása szerint is kritikus állapotban vette át a kanadai céget elődjétől, Thorsten Heinstől tavaly novemberben, ehhez képest az éves részvényindex már 60% felett jár (tény, hogy volt honnan nőnie). A cég egy év alatt sikeresen kivergődött a vészjóslóan nagy veszteségekből és most már tényleg csak a legidiótábbak hiszik azt, hogy a BlackBerry csődben van, illetve csődbe fog menni.

Mára szinte biztosan kijelenthető tehát, hogy az 59 éves üzletember sikerrel fordította meg Kanada nemzeti büszkeségének a szerencséjét, még ha a mostani BlackBerry nem is ugyanaz a BlackBerry, mint ami három-négy évvel ezelőtt volt. Chen ugyanis a potmétert jól eltekerte a szoftverszolgáltatások irányába, mivel jó érzékkel belátta, hogy a készülékpiacon egy-két gyártót (meg a kínaiakat) leszámítva mindenki csak szív, hiába ad el millió számra telefonokat negyedévente. 

Chen magánéletéről meglehetősen keveset tudni, bár a Financial Times nemrég kiderítette, hogy a neje még nemrégiben is szégyen szemre egy Samsung Galaxy okostelefont használt, de kábé ez minden. Ahogy Cooknak, úgy Chennek is vannak egyéb céges érdekeltségei, a BlackBerry első embere így bent ül a Walt Disney Company és a Wells Fargo & Company igazgatótanácsában.

Cook Pro: Övé a világ legértékesebb vállalata, mi kell még? 

Cook Kontra: Apple Watch, most ez komoly?

Chen Pro: Visszahozta a sírból a BlackBerryt, és német elődjével szemben még humora is van

Chen Kontra: Visszafogta a hardvergyártást, Kim Kardashian ezért biztosan szomorú

Na és akkor most ezek után döntsétek el, ki legyen a győztes!

Via CNN Money.

süti beállítások módosítása