A BlackBerryt ma gyakorlatilag mindenki a nyomógombos (és elavult) készülékekkel azonosítja, ami nem minden alap nélküli (mármint a nyomógombos rész), ettől függetlenül a cégnek azért volt, illetve van jó néhány próbálkozása az érintőkijelzős szegmensben is, ahol a többi gyártó már rég letett a gombokról. Bár legutóbb éppen John Chen elnök-vezérigazgató közölte a tőle szokásos racionalista-vehemenciával, hogy esze ágában sincs a BlackBerrynek beállni a tucat-tepsifon gyártók közé, a legfrissebb pletykák szerint nem kizárt, hogy ennek ellenére lesz full touch csúcskészüléke a cégnek. 

Az N4BB ma megszellőztette ugyanis, hogy a kanadaiaknál a csőben van a sokat mondó Rio nevű projekt, amiről egyelőre éppen csak annyit tudni, hogy egy gombok nélküli, csúcskategóriás BlackBerryt takar, ami talán jövőre kerülhet piacra. Persze egy dolog a tervezgetés, hogy végül mi valósul majd meg a projektből, az jó kérdés, mindenesetre volt már rá példa a nem is olyan régmúltban, hogy  BlackBerrynél elkaszáltak ilyen próbálkozásokat (mond valakinek valamit az, hogy Ontario, netán Manitoba)? És hogy miért lett Rio a Rio? Állítólag a Rio de Janeiroban található Jézus-szobor miatt (megváltó-szimbólum), de szerintem inkább ezért:

rio_carnival.jpg

Őszintén szólva piszkosul nem irigylem azt a csapatot, melynek a BlackBerry termékportfóliójáról kell döntenie, hiszen őrületes vakrepülésnek tűnik a cég elmúlt másfél éve a készülékpiacon: míg a Z10 viszonylagos siker volt, addig a nagyobb méretű Z30 ha nem is bukott, de legalábbis nem hagyott mély nyomot a történelemben, akárcsak a feltörekvő piacokra szánt Z3. Ha ez nem lenne elég, ott vannak a megrögzött, régi BlackBerry-felhasználók, akiknek eszük ágában sincs a gombokat mellőzni, na nekik készül a Classic, esetleg a Passport -- ezek azonban ma már legfeljebb rétegigényt kiszolgáló okostelefonok lehetnek.

Persze itt megint felmerül a kérdés, hogy a BlackBerrynek a jelenlegi stratégiai irányvonal mellett szüksége van-e egyáltalán arra, hogy a hardverbizniszben olyan húzótermékek szerepeljenek a neve alatt, melyekért egy fél világ epekedik, vagy csak úgy legyen, mert hátha jó lesz még valakinek alapon nullszaldósan továbbviszik a hardvergyártást. Ez a kissé ködös helyzet azt hiszem a következő egy-két évben kitisztulhat majd.

Via N4BB.

Címkék: blackberry rio
süti beállítások módosítása