A hozzám hasonló, kissé geekbe hajló okostelefon-tulajok egyik kedvenc foglalatossága a netes sebességtesztek futtatása, pláne az olyan időkben, amikor a hálózatok olyan látványos fejlődésen mennek keresztül, mint manapság. Az erre a célra rendszeresített, alapvetően elég egyszerű appok nem csinálnak mást, csak letöltenek, valamint feltöltenek bizonyos adatcsomagokat egy szerverre, és megmérik, mennyi idő alatt végez a telefon, pontosabban a hálózat ezzel a művelettel. Letöltésnél és feltöltésnél a minél nagyobb érték jobb, a pingnél, vagyis a késleltetésnél pedig pont fordítva, a minél kisebb.

speedtest.jpg

BlackBerry 10 operációs rendszeren eddig nem nagyon dúskálhattunk az efféle sebességteszt-appokban, bár volt néhány, valami mindegyikből hiányzott a tökéletességhez, így nem maradt más, mint az androidos Speedtest.net alkalmazás felheggesztése (már aki vállalkozik egyáltalán .apk installra). Szerencsére most itt van a jó hosszú nevű Traffic Monitor and Speed Test for BlackBerry 10, ami ha a forgalmat neve ellenére nem is monitorozza, azért sebességmérésre kiválóan alkalmas, natív BB10-es alkalmazás.

A BlackBerry Worldből ingyenesen letölthető app működését nem igazán kell magyarázni azt hiszem, az elindítása után elég rábökni a kijelző közepén lévő mérőóra-szerű valamire, és már indul is a teszt, akár wifin, akár mobilneten van a telefon (utóbbinál nem árt tudni, hogy egy-egy ilyen mérés elég masszív adatforgalmat is képes generálni). A program a korábbi mérések eredményeit is elmenti, amiket megosztani még nem lehet ugyan, de ami késik, nem múlik, idővel valószínűleg ez a funkció is bekerül a repertoárba.

Via CrackBerry.

süti beállítások módosítása