Remélem mindenki kiheverte mára a tegnapi megrázkódtatásokat és álmából felkeltve is rávágja válaszként, hogy BlackBerry Classic, arra a kérdésre, hogy akkor most melyik is a világ legproduktívabb okostelefonja. Lement tehát a BlackBerry legújabb, klasszikus irányvonalat követő készülékének a premierje, egy, talán még a Passporttal összehasonlítva is furcsább rendezvényen. Én legalábbis a Broadwaytől ennél többet vártam volna, de az mindenesetre biztos, hogy a Cipriani megélt már ennél izgalmasabb eseményeket is. Pedig nem volt ezzel tulajdonképpen semmi baj, ha az ember tudja a helyén kezelni.

Először is, a rendezvényen bemutatkozott a BlackBerry Classic, ami lényegében egy BlackBerry Q10, másfélszer akkora méretben, nagyobb kapacitású akkumulátorral, frissített BlackBerry 10 rendszerrel és persze a toolbelttel, meg a trackpaddel, amin remekül lehet Brickbreakerezni. Nagyjából ennyi.

chen_duplaclassic.jpg

Nagyon érdekes volt amúgy az egész launch event felfűzése és üzenete, a BlackBerry ugyanis ezt a telefont már úgy mutatta be, mint aminek legfeljebb házon belül lehet konkurenciája, a versenytársak - már ha létezik még ilyen a hardverpiacon a BlackBerry számára - igazából hozzá sem szagolnak ehhez a területhez.

A cég ennek megfelelően még csak nem is a szép emlékű, tavaly januárban bemutatott Q10-zel hasonlította össze úton-útfélen a Classicot, hanem egy 2011-ben megjelent modellel, a 9900-ás Bolddal. Ez az a telefon, amit állítólag a mai napig visszasírnak a megrögzött BlackBerry-felhasználók, akiknek a Q10 legfeljebb félmegoldás volt, hiszen csak a kiváló billentyűzetet tartotta meg a múltból. És egyébként még ma is megállja a helyét arra a feladatra, amire szánták, ezt pedig viszonylag kevés, harmadik évét taposó okostelefon mondhatja el magáról.

Aztán szerencsére jött Chen, aki megkérdezte ezeket a régi motoros ügyfeleket, hogy mégis mire van szükségük, nem csak úgy ad-hoc odadobott valamit nekik, hogy tetszik, nem tetszik ezt használd (és hát micsoda pech, nem tetszett). Akik meg azt mondták, hogy idézem: "Ne rontsátok már el ezt a cuccot!", utalva a trackpadre meg a toolbeltre. Chen pedig okos vezetőként hallgatott a megmaradt felhasználókra.

Azért kizárólag egy toolbelt-funkció köré elég nehéz lett volna egy ilyen eseményt szervezni, így a launch event nagy része tulajdonképpen nem is a Classicról szólt, hanem arról az ökoszisztémáról, amit a BlackBerry az elmúlt egy-másfél évben igyekezett tökéletes üzleti mobilitás-megoldássá csiszolni, ezzel ismét csak visszanyúlva a gyökerekhez, amikor a BlackBerry még elsősorban a szolgáltatásokról szólt, okostelefon-piac, mint olyan pedig még nem is létezett. A BES12, a BBM Protected és az üzleti Blend funkcióinak a bemutatása mind-mind ezt a szemléletet erősítette, és ha úgy tetszik közben volt egy kis Classic demózás, ha már egyszer úgyis kéznél volt egy készülék.

A tegnapi rendezvény még erőteljesebben érzékeltette a számomra, hogy a BlackBerry hová helyezte a fókuszt, illetve hová kívánja helyezni a közeli jövőben: a Classic, illetve a köré szerveződő szolgáltatások nem annak a sokaságnak szólnak, akik a T-Pont előtt azon dilemmáznak, hogy akkor most valami androidos cucc legyen, vagy mégis inkább egy nyomógombos BlackBerry, két év hűséggel, MUSIC díjcsomaggal. 

Persze ettől még bárki ragaszkodhat a nyomógombokhoz, nekik a Classic egy eléggé erős csomagot nyújt, ami kicsit visszarévedés a múltba - amikor ugyebár minden jobb vót -, miközben a BlackBerry jövőjét is markánsan meghatározza. Vagyis ha úgy tetszik, a kanadaiak tegnap visszautaztak a jövőbe, csak most éppen útlevél nélkül.

 (Aki kíváncsi, itt meg is nézheti felvételről a tegnapi bemutatót.)

süti beállítások módosítása