A BlackBerry-felhasználók a közmegegyezés szerint rendkívül aktív használói a különböző közösségi csatornáknak, ráadásul most már saját közösségi csatornája is van a BlackBerrynek -- ezek a BBM-csatornák, melyet a BlackBerry Messengeren keresztül érhetsz el.

A BerryBlognak is van ilyen csatornája, amellett, hogy természetesen ott vagyunk a Facebookon és a Twitteren is -- mostantól viszont szeretnénk neked abban segíteni, hogy a BBM-csatornánkra is könnyebben rátalálj. Ehhez nem kell mást tenned, mint az oldalsó, "Közösség" feliratú dobozban található QR-kódot beszkennelni a telefonoddal, ezután ha van telepítve a készülékre BBM, egyből csatlakozhatsz is hozzánk, ha nincs, akkor kapsz egy BBM letöltési linket is grátiszban. Lásd milyen előzékeny vagyok, most ide is beteszem a QR-kódot, így még keresgélni sem kell az oldalon!

add_us.jpg

Szkennelj, telepíts, csatlakozz! Érdemes!

Az iPhone kitűnő okostelefon, mint ahogy a BlackBerryk is azok, de azt azért nehéz lenne elvitatni a nyomógombos BlackBerryktől, hogy a mai okostelefonos őrületben van egyéniségük. Az idei CES-en azért biztos ami biztos jött egy cég, amely úgy gondolta, hogy ezt az egyéniséget miért ne lehetne átültetni az Apple készülékeire, és megcsinálta a rendkívül innovatív Typo nevű telefontokot, mely nem más, mint egy külső klaviatúra iPhone-okhoz. Eddig még semmi probléma nem lenne, ha ez a klaviatúra nem lenne tökéletes koppintása a BlackBerry Q10 gombsorának.

typoblackberry.jpg

Az egyébként rendszerint jámbor és birka türelmű kanadaiaknak több sem kellett, azonnal bíróságra mentek, hogy elérjék a 99 dollárba kerülő Typo betiltását, amit a múlt hét végén végül el is rendelt az illetékes bíró. Pontosabban egy ideiglenes értékesítési korlátozást léptetett életbe William Orrick addig, amíg a per nem zárul le, de az ilyen jogeseteknél ez általában egyet jelent a végleges tiltással, vagyis a legritkább esetekben születik az ideiglenes korlátozással ellentétes döntés a per végén.

A Typo egyébként nagy vonalakban kábé arra fűzte fel a védelmét a bíróságon, hogy a BlackBerrynek már kvázi úgyis mindegy, ezt az érvelést azonban a bíró (szerencsére) elutasította. A BlackBerry ellenben azzal érvelt, hogy ha a Typo a boltokba kerülhetne, azzal helyrehozhatatlan károkat szenvedne a cég, nem beszélve arról, hogy a vevőket mennyire összezavarná egy ilyen kiegészítő. Ezt egyébként kitűnően példázza a CrackBerry alábbi videója, melyben a CES-re látogató közönség sem tudja eldönteni a Typo-val ellátott iPhone-ról, hogy alma-e vagy körte szeder...

Via Bloomberg.

Bizony ezt is megéltük, a BlackBerry saját alkalmazás boltja az ötödik születésnapját ünnepli. Ilyenkor a gyártók többnyire fordított születésnapot tartanak, vagyis ez alkalomból a BlackBerry kedveskedik nekünk pár prémium alkalmazással:

bbworld5birthday.jpg

Tilt: egy nagyon dizájnos RSS olvasó (illetve kicsit több RSS-olvasónál) ami készülékünk előre hátra döntésével juttat minket plusz infókhoz

Instavenue: fotós alkalmazás amely feliratokat tud elhelyezni az elkészített képeken

Doodle Jump: ez egy több platformon is elérhető népszerű játék, ahol Q-bert-tel kell játszanunk. Vigyázat, nagyon addiktív.

Uno: a mind offline és online is népszerű kártyajáték BB10-es átirata

Scan to text:  mobilunk kamerájával tudunk PDF-et készíteni a program segítségével

Az alkalmazásokat díjmentesen tudjátok letölteni a BB10-es mobilotokról, a BlackBerry World kliensen keresztül.

A szülinapi akció április 4-ig tart.

A héten a Microsoft bejelentette, hogy minden iPhone és Android rendszerű készülékre díjmentesen elérhetővé teszi a méltán népszerű irodai alkalmazását amennyiben megelégszünk azzal, hogy csak a korábban létrehozott állományokat nézhetjük meg vagy szerkeszthetjük át. 

MS_Office_Mobile.jpg

Ugyebár a BlackBerry 10-es készülékek képesek androidos programok futtatásra, ezért valóban el is indul az Office mobile, de nem tud bejelentkezni a készülék a Microsoft fiókba ami nélkül nem tud továbblépni az alkalmazás. Vagyis meg vagyunk lőve, az Office Mobile-t (legalábbis egyelőre) elfelejthetjük BB10-en. Na nem mintha bárki azt ígérte volna korábban, hogy bármilyen androidos app probléma nélkül fut a BlackBerry rendszerén -- sajnos a jelek szerint az Office Mobile azok közé tartozik, melyek használhatatlanok az emulációs módban.

Úgyhogy marad az eddig járt út ami nem más mint a connect to Onedrive, és az előre telepített Documents to Go, már ha mindenképpen Microsoft cloud-ba szeretnénk menteni.

Bár a Microsoft ezzel a lépésével egyértelműen nyit a többi platform felé, az Office igazi ereje mégis csak Windows környezetben tud igazán megmutatkozni és az a gyanúm, hogy ez még egy jó darabig így is lesz.</p

Termékek: Chen a pénzügyi konferencián elmondta, hogy a Q20 neve a piacon The Classic lesz, és gyakorlatilag készen van - ebben a negyedévben már megindulhat a tömegtermelése. A Classic lesz a híd a régi és az új világ közt, BB10-es szoftvert futtató hard core Bold-szerű design. Aki nem tudná, a Q20 egy olyan Q10, amire visszakerül a klasszikus trackpad és a híváskezelő gombok. Akinek nem nedves a bugyija ettől, az hazudik!

De ezzel nem ért véget a hard core piac kiszolgálása:Chen arról is döntött, hogy BB7-es Boldból is újra gyártanak egy sorozatot, a 9900-et vagy annak egy finomított változatát. Hogy meddig, azt nem tudni.

Hamarosan globális lesz a Z3 is, egy olcsóbb full érintős modell. Chen azt is megjegyezte, hogy nem szeretné, ha az emberek azt gondolnák, a BlackBerry nem hisz a telefonokban - cég továbbra is eltökélt. Chen azt is hozzátette, hogy nem fognak veszteséggel telefont árusítani átmenetileg sem, csak azért, hogy részesedést szerezzenek.

Jön a BES12 is, amely összeköt mindent mindennel: BB7, BB10, iOS, Android. Teljes céges mobil flottamenedzsment. Az általános eléretőséget novemberre teszi Chen.

 

Concept Art: Talán így néz ki majd a Q20?

Pénzügyek: Befutott a BlackBerry idei negyedik pénzügyi negyedéves üzleti jelentése. A helyzet nem rózsás, ugyanakkor kevésbé rossz, mint amire a piac számított - a cég papírjai erősödésnek indultak a tőzsdei nyitás előtti kereskedésben. A vállalat további folytatja agresszív készletsörpési programját, és fékezi az új szállításokat. Ebből kifolyólag a március elsejével véget ért három hónapban mindössze 1,3 millió BlackBerryt szállított ki az értékesítési csatornákba, szemben a megelőző negyedév 1,9 milliójával. A vásárlók világszerte 3,4 millió BlackBerryt vittek haza, ebből 1,1 millió volt BB10-es modell, 2,3 millió BB7-es.

A számviteli szabályok szerinti veszeteség 423 millió dollárra rúgott, ennek nagy része azonban egyszeri tétel volt - a folyamatos működéshez kötődő eredmény mindössze 42 milliós mínusz. Az értékesítés nyereségessége a BlackBerry kalkulációja szerint 43% (100 dollárnyi termékeladásból 43 dollár a nyereségtartalom) volt, ami egészséges javulás akár az egy évvel ezelőtti állapothoz képest is. A cég mintegy 149 millió dollárral több bevételt tudott realizálni a készleten ragadt Z10-ekből a negyedév során, mint amire korábban számított.

A készpénzállomány 2,7 milliárd dollárt tett ki, ami 500 millióval alacsonyabb az előző negyedév végi szintnél - egyelőre nem világos, mi fogyasztotta a készpénzt ennyire, részletesebb adatokat csak később tesz közzé a cég. A vállalat likviditása stabil ugyanakkor, néhány negyedéven belül kitermeli a működéséhez szükséges pénzt, nagyjából egy-másfél év múlva nyereséges lesz, ígérte Chen.

 

BerryBlog Verdikt: Jönnek új, izgalmas készülékek a jelenlegi kiváló felhozatalhoz (a Z30 az egyik legjobb ár-érték arányú érintős modellek a piacon és az egyik legjobb is, a Q10 páratlan, a Q20 csak még jobb lehet, a Z3 pedig egészen megfizethető is lehet majd sokaknak), a cég működése pedig stabilizálódni látszik.

 

Az előző posztban éppen arról volt szó, hogy a BlackBerry keményen le kíván sújtani azokra, akik mindenféle belsős információkat, vagy rendszerkörnyezeteket kiszivárogtatnak, és bár egyes vélemények szerint a nem hivatalos rendszerfrissítéseket direkt szivárogtatja ki a cég, valószínűleg a drákói szigor ezekre a - szakszóval - autoloaderekre is vonatkozik majd. Alant világosan látható, hogy miért.

A kiszivárgott operációs rendszereket előszeretettel túrják fel a Crackberry Fórum ráérő tagjai mindenféle érdekesség után kutatva.

Így például a következő, még be nem jelentett, illetve már kapható készülékekkel kapcsolatos adatsorok fedezhetők fel a legújabb, 10.3-as verziószámú kiszivárgott rendszerben:

-Fejlesztői / Referencia model:

Érintős - 5" kijelző Oled kijelző 1080p felbontással
Chipset és videó: MSM8974 - 1.9-2.26 GHz quad-core Krait 400 - Adreno 330
13MP kamera - 802.11ac Wifi - HDMI 1.4
Wifi Direct / Miracast
Szenzorok: gyro - mágneses - gyorsulás - magasság
Kódnév: Euphrates, Tigris v4 (csak a wifi-ben kölönböznek)

Állítólag lesz szintén ebben a házban egy Mjölnir nevű gép is (ez Thor kalapácsának a neve) egy másik chipsettel:

Exynos5 5410 - 1.6 GHz quad-core Cortex-A15 + 1.2 GHz quad-core Cortex-A7 - IT PowerVR SGX544MP3

-O Széria:

Teljes érintős modell, tulajdonképpen a Tigris v4 középkategóriássá butított verziója
5" 1080p OLED
Chipset és videó: MSM8974AB - 2.36 GHz quad-core Krait 400 - Adreno 330
kivehető akku nélküli modell
kódnév: Ontario (ezt állítólag azóta a BlackBerry elkaszálta)

-JAKARTA - Z3:

Mivel ezt a típust már bemutatták Barcelonában az MWC-n így valószínűleg vele fogunk a leghamarabb találkozni a boltok polcain.

STJ100 - érintős - 5" - 960x540 LCD
Chipset: MSM8930/MSM8230 - 1.2 GHz dual-core Krait 200 - Adreno 305
5MP back camera (=Q5) / 1MP front camera - 802.11n Wifi (Qualcomm) - HDMI
Szenzorok: gyorsulás
FM radio 
​1.5 GB RAM, LTE nélkül
Várható érkezés: 2014 második negyedév

WINDERMERE Széria - Q30? 

Qwerty érintésérzékeny billentyűzettel a Tigris v4 alapjaira építve
SQW100? - érintésérzékeny Qwerty - 4.5" kijelző 1440x1440 képpont
Chipset és videó: MSM8974AB, 2.36 GHz quad-core Krait 400 - Adreno 330
4 mikrofon 
3GB RAM
kivehető akku nélküli modell

-CLASSIC Széria - Q20

Sajnos erről a modellről kevesebbet lehet tudni mint a fentiekről, de Barcelonában az érkezését már bejelentették
SQC100? - Qwerty - klasszikus BlackBerry érintős görgő - 3.5" kijelző, 720x720 felbontással

Chipset: MSM8960(AB?)
8MP Kamera - 802.11n Wifi (Broadcom) - HDMI
Valamint várhatunk még egy a Q10-ből építkező Porsche Design BlackBerry-t is.
Úgy tűnik, hogy hiába húzták a harangot a hardverrészleg felett, jó sok fejlesztés van a csőben.

Ti melyik akarjátok bezsebelni? QWERTY vagy érintő? Klasszkius BlackBerry a trackpaddel, vagy valami egészen új, érintős QWERTY?

Címkék: Q10 BB10 Q20 Z3
süti beállítások módosítása