Mai kis hírek a mobilos biztonságtechnológia világából rovatunk két érdekességgel jelentkezik. Egyrészt olybá tűnik, hogy végre-valahára forgalomba kerül a nagy múltú SGP Technologies szuperbiztonságos terméke, a Mobile World Congress idején beharangozott Blackphone, ami lássuk csak..., lényegében egy mezei fogyasztókat célzó, az átlagosnál jóval biztonságosabb okostelefon. 

blackphonee.jpg

A HWSW cikke szerint a hardver -- legalábbis androidos mércével mérve -- elég öregecske, ráadásul Google szolgáltatások sem érhetők el a telefonnal, ami mondjuk ez esetben nem hiba, hanem tudatos döntés eredménye: Jobb nem kiengedni a szellemet a palackból. A Blackphone annyira biztonságos, hogy az operációs rendszer saját nevet is kapott, ez a PrivOS, ami persze ettől még android-alapú, de pár funkciót megváltoztattak rajta, így például ennél a rendszernél minden szénné titkosítható, beleértve a memóriakártya tartalmát, vagy akár a névjegyzéket. A Blackphone ára 630 dollár, a szállítás állítólag már megkezdődött, aki szerint a biztonság és az Android szavak egy mondatban említése eleve nem paradoxon, itt megnézheti és meg is vásárolhatja a készüléket.

Ide tartozik a hír, miszerint a német államvezetést támogató biztonsági szakembereknek megesett végre a szívük Angela Merkel kancellár asszonyon, aki a hónap végén megkaphatta a düsseldorfi biztonsági cég, a Secusmart kriptográfiai chipjével kiegészített BlackBerry Q10-esét. A durván 2500 euróba (!) kerülő chip lényegében egy újabb hardveres titkosító réteget von a telefon köré, és nem csak az adatforgalmat, hanem a beszédet is gyakorlatilag visszafejthetetlenné teszi. Az egyetlen bökkenő, hogy beszédtitkosításnál feltétel, hogy a másik oldalon is ugyanilyen készüléket, vagy legalábbis titkosító rendszert használjanak. A megoldás ebből a szempontból kissé hasonlít ahhoz, amit Barack Obama is használ, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok elnöke a hírek szerint mindössze tíz embert tud felhívni a BlackBerryjével.

merkel_q10.jpg

Merkel asszony egyébként állítólag választhatott, hogy a Q10-et, vagy egy Z30-at használna inkább, de végül a QWERTY-s megoldásnál maradt a német politikus. Neki aztán van ízlése, és ez nem csak az öltözködésén látszik!

Forrás: 

HWSW

Focus

A BlackBerry 10-es készülékek egyik újdonsága, hogy a telefonokhoz (pontosabban azok közül három típushoz, a Z10-hez, a Q10-hez és a Z30-hoz) közvetlenül lehet csatlakoztatni kijelzőt, egy erre a célra rendszeresített microHDMI-HDMI kábellel. Valójában nem is a BB10-es készülékeken, hanem a PlayBookon tűnt fel először a microHDMI kimenet, ami körülbelül akkora, mint egy microUSB-csatlakozó, és többnyire a töltésre és szinkronizálásra használható port mellett található. Az új, idén érkező BlackBerrykről viszont teljesen eltűnt ez a konnektor -- de mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne kábelen, vagy akár vezeték nélkül a kijelző képét továbbítani egy külső megjelenítőre.

passport_usb.jpg

A Passport, illetve a Classic meg nem erősített pletykák szerint egy újfajta csatlakozótípust fog használni a vezetékes kép- és hangátvitelre, a DisplayPort konzorcium által létrehozott SlimPortot. Amiben elsősorban az a jó. hogy kimeneti oldalon a fizikai formátum teljesen megegyezik a microUSB-csatlakozóval, és egy adapter segítségével akár HDMI, akár VGA-kábel is csatlakoztatható hozzá, vagyis az összeköttetés biztosított mind az újabb, mind a régebbi kijelzőkkel (projektorokkal). Mi több, a csatlakoztatott készülék elvileg tölteni is tudja a telefont, bár külső tápellátás nélkül a magam részéről nehezen tudom elképzelni, honnan veszi ehhez a töltőáramot. Mindez szép és jó, a probléma csak az, hogy ahhoz, hogy ez az egész működjön, be kell szerezned egy elég költséges adaptert, amit a mobilon kívül máshoz jó eséllyel úgysem fogsz tudni használni.

Személy szerint sokkal jobban örültem volna neki, ha a BlackBerry a SlimPort helyett a mobilos körökben egyre nagyobb lendülettel terjedő Mobile High-Definition Link (MHL) szabványhoz fordul, itt ugyanis nem kell semmilyen adapter, elég egy MHL-kábel, aminek az egyik vége akár lehet microUSB-formátumú, a másik vége pedig HDMI. Ráadásul az MHL-kábelen keresztül 2A erősségű töltőáramot is kaphatnak az eszközök, ami azért nem kevés, plusz a SlimPorttal ellentétben az MHL szabvány lehetővé teszi, hogy a mobilt a csatlakoztatott kijelző távvezérlőjével működtessük (videolejátszásnál, vagy prezentálásnál mondanom sem kell, mekkora királyság ez). Persze mint mindenhol, úgy az MHL esetében sem minden teljesen fenékig tejfel, itt ugyanis a SlimPorttal ellentétben nem elég, ha csak az eszköz támogatja az átviteli technológiát, a kijelzőnek is MHL-képesnek kell lennie.

Ha sem SlimPort, sem HDMI-kábelezéssel nem akarsz bajlódni, arra is van megoldás az új BlackBerrykben -- ez a Miracast technológia, amiről BBIO már írt korábban egy ismertetőt. Jó hír, hogy az új BlackBerryk közül az eddigi információk szerint mindegyik Miracast-képes lesz.

Kösz a tippet Heinemann Gábornak (C0002D6EB)! 

Fotó: CrackBerry

Úgy tűnhet, mintha a BlackBerry identitászavarban szenvedne és nem tudná eldönteni, kinek is szólnak a termékei, szolgáltatásai. Hol komoly kormányzati, nagyvállalati ügyfeleket citál elő a cég, hol chatelő indonéz fiatalokat, akik közt olyan óriási különbség valójában nincs is, hiszen olykor bizony a legkomolyabb üzletemberek is levetik az öltönyt, a nyakkendőt, meg a kosztümöt, hogy helyette rövid gatyában és izompólóban lazíthassanak a barátaikkal, ismerőseikkel, valamilyen szabadtéri rendezvényen. Mondjuk egy nyári zenei fesztiválon.

Bár egy ilyen eseményben éppúgy nem ajánlatos megjelenni drága telefonnal, mint drága öltönyben, azért egy okostelefon mindig jól jöhet, ha elkeveredtek a haverok, a hangzavarban pedig esély sincs arra, hogy elérjük őket telefonon. Erre a helyzetre kiváló megoldás a BlackBerry Messengerbe épített helymegosztó funkció, melyet a Glympse háttérrendszere működtet.

A funkció használata pofonegyszerű: a hely megosztása pont úgy működik, mintha egy fényképet vagy hangüzenetet osztanánk meg, vagyis a szövegbeviteli mező mellett lévő kis gemkapocs jelre bökve feljön egy menü, majd a "G" betűre bökve kijelölhető, meddig tartózkodsz az adott helyen (mondjuk valamelyik színpadnál, vagy pubban), és kész is vagy.

A helymegosztó funkció a BlackBerry okostelefonokra telepített BBM-verzió mellett működik az androidos és iOS-es kiadásokban is. 

Via Inside BlackBerry Blog.

Bár a BlackBerryk -- köszönhetően elsősorban a QWERTY-billentyűzetnek -- legendásan hatékony kommunikátorok, nem tudom, ti hogy vagytok vele, én az íróasztalnál ülve valahogy mégis jobb szeretem a PC-men megírni a leveleket, böngészni a naptárbejegyzéseket és a többi. A BlackBerrym meg mindent megcsinál útközben, amit a PC-mmel nem tudok megcsinálni, vagy csak meglehetősen körülményesen. De miért ne lehetne a két eszköz funkcióit okosan vegyíteni? Hogy lehet az, hogy erre még senkinek nincs jól működő megoldása? És vajon kinek lesz először? Hát persze, hogy a BlackBerrnek!

A kanadai cégnél régóta dolgoznak a Blend nevű kliensalapú megoldáson, mely egy alkalmazáson (ez könnyen lehet, hogy a böngésző lesz végül) keresztül hozzáférést ad a PC-hez biztonságos adatkapcsolaton keresztül csatlakoztatott BlackBerry számos funkciójához. Mindez azt jelenti, hogy végre lehet majd a PC segítségével -- de továbbra is a BlackBerryn keresztül -- BBM-ezni, SMS-t küldeni, valamint vállalati e-maileket írni és olvasni, akár VPN-kapcsolat nélkül is.

Feltételezem nem kell sokáig ecsetelni, miért olyan remek dolog ez, hiszen gondoljatok bele, nem kell többé a telefonon matatnod, ha jön egy BBM-üzeneted vagy SMS-ed, a PC-n azonnal meg tudod nyitni, sőt válaszolni is tudsz rá! Egyébként a koncepció nem teljesen új, ugyanezt csinálta a BlackBerry a szép emlékű Bridge-dzsel, csak ott nem a PC volt a "nagy képernyő", hanem a PlayBook. 

A Blend megjelenéséről egyelőre nincs semmi hivatalos infó, de most már nem csak képernyőmentéseken keresztül láthatjátok működés közben, hanem videón is (a fenti, beágyazott videón nagyjából 2 percnél kezdődik a Blend bemutatása -- nagyítsd ki teljes kijelzőre, ha látni is akarsz belőle valamit!).

Kösz, Bla1ze!

A BlackBerry Passportról kis túlzással most már minden nap hallhatunk valami szépet és újat, de ami a legjobb, hogy láthatóan a mainstream média ingerküszöbét is megüti a készülék, ami figyelembe véve, hogy mennyire a megszokottól eltérő megoldással állunk szemben ez esetben, nem is csoda. Az irgalmatlan méretű, 4,5 hüvelykes képátlójú, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzővel szerelt BlackBestia már a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3-as verziójával érkezik majd gyárilag, vagyis a forma mellett az operációs rendszer látványvilága is a megszokottól eltérő lesz -- még ha nem is olyan nagy mértékben.

A Passporton futó rendszerről elsőként a CrackBerry tett közzé ma képernyőmentéseket, és bár nem tudni, pontosan milyen verzióról készültek a mentések, jól látszik így is, hogy a BB10 10.3 felülete alaposan felfrissült, miközben a főbb funkciók, gesztusok megmaradtak. 

A legjelentősebb változás alighanem a nyitóképernyőt érte, hiszen a hatalmas kijelzőre már elfér 8 megnyitott alkalmazás Active Frame-je is egymás mellett, illetve alatt, bár nem mindegyik ablak egyforma méretű. Erre alighanem az alkalmazásfejlesztőknek is fel kell majd készülniük, nekik viszont már elérhető a 10.3-as OS fejlesztői környezetének végleges, vagy szakszóval gold változata, szóval lehet formálgatni az appokat az új rendszerhez, illetve az azzal érkező változásokhoz.

A 10.3-as OS frissítéseinek nagy része persze a már felhasználóknál lévő telefonokra (Z10/Q10/Q5/Z30) is megjelenik majd, méghozzá 10.3.1-es verziószámmal, várhatóan valamikor november tájékán, a mostani képernyőmentésekben talán inkább az az érdekes, hogy 1:1-ben lettek közzétéve (ehhez kattints a fenti galériára).

Via CrackBerry.

A BlackBerry Passport alighanem az idei év egyik, ha nem a legkülönlegesebb okostelefonja lesz, és nem csak azért, mert a fizikai nyomógombos telefonok ma már eleve ritkák, mint a fehér hollók. A különös formájú, 1:1-es képarányú kijelzővel ellátott készülék fizikai gombsora ugyanis egy abszolút egyedi képességet rejt magában, ez lesz ugyanis az első olyan QWERTY-s okostelefon a piacon, melynek a nyomógombjai érintőfelületként, vagyis lényegében tapipadként működnek majd. 

passport_keyboard.jpg

Az Inside BlackBerry Blogon tegnap megjelent (azóta meglehetős hirtelenséggel eltávolított) blogposzt az újdonság billentyűzetével elérhető egyedi funkciók sokaságát írja le, egyben választ ad néhány olyan kínzó kérdésre, mint például miért nincsenek egyáltalán szimbólumbombok, vagy shift és alt gomb a háromsoros billentyűzeten. Ezt tudja tehát a Passport fizikai billentyűzete:

  • Scrollozás: mivel mint említettem, a klaviatúra lényegében touchpadként funkcionál majd, ezért természetesen lehet vele scrolozni is jobbra-balra és fel-re irányba, ezzel egy csapásra megoldódhat a modern okostelefonok egyik komoly ergonómiai problémája -- miszerint ha ugyanezt a műveletet az érintőkijelzőn végezzük el, óhatatlanul kitakarjuk a kezünkkel a kijelző egy részét.
  • Könnyebb szövegkijelölés: a szövegek, szövegrészletek kijelöléséhez sem kell többé az érintőkijelzőn matatni, elég a billentyűzetre koppintani egyszer és máris megjelenik a szövegben a kurzor, amit aztán át lehet helyezni az ujj mozgatásával, valamint a shift gomb lenyomásával könnyedén ki lehet jelölni így tetszőleges szöveget.
  • Kontextusalapú virtuális gombok: akinek kevésnek tűnik a Passport háromsoros, kizárólag betűkre, az enterre, backspace-re és space-re korlátozódó gombsora, azt szeretnénk megnyugtatni, hogy a BlackBerry nem számolt le a szimbólumokkal, azokat a fizikai gombsor felett egy virtuális sávban jeleníti majd meg az operációs rendszer, méghozzá kontextusalapon. Hogy mindez mit jelent magyarul? Ha e-mail címet ír be valaki egy szövegmezőbe, automatikusan ott lesz a szimbólumok közt a @, ha weboldal címét pötyögjük be, megjelenik a \, de ha mindegyik szimbólumra egyszerre lenne szükség, akkor sincs gond, csak végig kell simítani a gombsort felülről lefelé, és máris megjelenik a teljes szimbólumsor.
  • Szójavaslatok jóváhagyása gesztusokkal: ahogy a BB10 öntanuló virtuális billentyűzete, úgy a Passport fizikai gombsora is használható arra, hogy a rendszer által küldött szójavaslatokat "felpöcköljük" a szövegtörzsbe. Ilyenkor nyilván nem a gombok felett jelenik meg a szójavaslat, mint a virtuális klaviatúránál, hanem a gombsor felett.
  • Könnyebb szövegtörlés: ha valamit elgépelsz, nem kell a backspace gombot nyomogatni a teljes szó kitörléséhez, hanem a virtuális gombsorhoz hasonlóan elég jobbról balra irányban végigsimítani a fizikai gombsort a legutóbb beírt szó teljes törléséhez.
  • Könnyű ékezetbevitel: ez különösen fontos szempont nekünk, magyaroknak, hiszen elég sok ékezetet használ a nyelvünk, amiket olykor elég problémás bevinni, már persze ha nem segít az automatikus szójavaslat jóváhagyása. Ez ha minden igaz úgy fog működni, hogy egyszer hosszan kell nyomni az adott karaktergombot, majd a felengedés után többször megérintve az adott karaktert megjelenik annak a kívánt ékezetes változata.

Bár a fenti funkciók valós értékével, hasznával alighanem csak akkor szembesülhetünk majd, ha már a kezünkben lesz a Passport, azt nehéz elvitatni, hogy ismét olyan megoldásokkal állhatunk szemben, melyeket eddig senki nem próbált átverni az iparágon, illetve a fogyasztókon. Én már nagyon várom, hogy végre gépelhessek rajta.

süti beállítások módosítása