Ideje leporolni a távirányítót, újra áram alá helyezni a tévét, ettől a hétvégétől ugyanis átlag két-háromhetente újra értelmet nyer a televíziózás, mint olyan -- kezdődik a 2014-es Formula 1-es szezon Melbourne-ben. Jó, értem én, hogy nem lehet mindenki autóbuzi, meg egyébként is csak érintőleges köze van mindennek a blog tartalmához, de azért a BlackBerry szempontjából igenis fontos esemény ez a világbajnokság, hiszen a Mercedes AMG Petronas F1-es csapat egyik kiemelt szponzora a gyártó.

mercedes_melbourne.jpeg

Vagyis mind az autókon, mind a pilóták overállján ott virít a BlackBerry logó immár második éve, ez a két felület pedig a tapasztalatok alapján kiváló reklámhordozónak minősül. Ráadásul a BlackBerry és az F1-es csapat viszonya túlmutat a logók elhelyezésén, hiszen a team-nél mindenkinek BlackBerryje van, a korábbi világbajnok, Lewis Hamilton az egyik leglelkesebb BB-hívő, ráadásul a csapatnak egy kitűnő BBM-csatornája is van (a PIN-jük: C00011785), ahol naprakész és exkluzív infókat tesznek közzé az F1 boszorkánykonyhájából.

Ne feledd, Ausztrália nagyon más időzónában van hozzánk képest, ezért még időben állíts be ébresztőt a BlackBerryden, nehogy lemaradj az időmérőről és a rajtról!

Időmérő edzés közvetítés szombaton 6:45-től, verseny vasárnap 6:30-tól az m1-en. 

Hajrá Lewis, hajrá Nico!

A BeBuzz az egyik kedvenc BlackBerry-alkalmazásom, még akkor is, ha már közben iPhone-ra is elérhetővé vált a program, vagyis elvesztette a platformexkluzivitását. Az ok rendkívül prózai: mint minden BlackBerry-tulajdonos, én is LED-függő vagyok, ha csak meglátom, hogy a jelzőfény felvillan a telefonon, már nyúlok is utána, álmomból felkelve is. De aztán idővel megtanultam, hogy nem minden értesítés egyformán fontos, és szerencsére van már rá lehetőség, hogy ezt a jelzőfényekkel is kifejezze nekem a BlackBerrym. Na pont ezért szeretem a BeBuzzt.

bebuzz10_headless.jpg

Most pedig azért szeretem még jobban, mert a BeBuzz 10-nek, vagyis a BB10-es rendszerre fejlesztett verziónak elkészült az a változata, amelynek immár nem kell folyamatosan megnyitva, Active Frame-ben futnia ahhoz, hogy kontrollálja a jelzőfényeket. A BlackBerry 10 operációs rendszer 10.2.1-es verziójával ugyanis már enélkül is futhatnak a háttérben alkalmazások, már ha az alkalmazás fejlesztője ezt a képességet beépíti és szerencsére ezt a funkciót (ami egyébként annyira alap, hogy nem is értem, hogy maradhatott ki a BB10 kezdeti verzióiból) egyre több app ki is használja.

A BeBuzz 10 esetében ez most történt meg, a program headless támogatással (aki tud erre jó magyar szót, jelentkezzen, Grétsy emléklap jár érte cserébe) rendelkező 2.0-s verziója tegnaptól érhető el a BlackBerry Worldben. Van még mellette néhány egyéb, kevésbé jelentőségteljes újítás, így az alkalmazás mostantól a naptár riasztásokat is támogatja, bekerült 30 új LED-szín a repertoárba, illetve kikerült néhány olyan funkció, amit az új, headless üzemmód feleslegessé tett.

Szóval ha hozzám hasonlóan te is szeretnéd, hogy a BlackBerryden a BBM üzenetek kék LED-del, az SMS-ek zölddel, az e-mailek meg pirossal villogjanak, vagy mindezt a névjegyzéked alapján, személyre szabottan kívánod beállítani, töltsd le az új BeBuzz 10-et a BlackBerry Worldból!

BeBuzz 10 letöltési link.

Folytatjuk új rovatunkat, a heti BBM-csatornaajánlót, melynek nem titkolt célja, hogy érdekes tartalmakkal ismertessen meg titeket -- olyan tartalmakkal, melyeket a BlackBerry Messenger új közösségi funkciójával érhettek el. A magyar relevanciájú csatornák mellett szépen gyarapodik a nemzetközi, nagy multik által indított csatornák köre is, ám ezen a héten nem ezek közül szemezgetünk, hanem az egészséges életmód jegyében elkalandozunk egy viszonylag modern sportág, a nordic walking világába.

hellonordic.jpg

Mert hogy a Hello, Nordic! nevű csatorna éppen erről szól, pontosabban egy tréner mondjuk úgy mindennapjairól, aki mellékesen megrögzött BlackBerry-fanatikus is egyben. Nem csoda, hogy a csatornájára már így is -- magyar viszonylatban legalábbis -- egy csomóan feliratkoztak, remélhetőleg ezzel a poszttal pedig még többeteknek kedve szottyan őt olvasgatni, pláne ha tényleg adtok kicsit a fitt életmódra, de nem a Norbi-féle magamutogató formában. A csatornát az alábbi QR-kód beszkennelésével érhetitek el:

nordicwalkingpin.png


BBM-et használsz, de még nem iratkoztál fel a BerryBlog BBM-csatornájára? Csatlakozz az egyik legfrissebb közösséghez a C000190A7 PIN-nel, vagy keress rá a BerryBlogra a csatornák közt!

A BlackBerry gyakorlatilag felfüggesztette jelenlétét a tabletpiacon a PlayBook csúfos kudarca után, ami több szempontból is szomorú, hiszen a PlayBook egyfelől jó termék volt, másfelől meg a tabletpiac mindenki egybehangzó véleménye (és a statisztikák szerint is) szárnyal mostanában. Nemrég felcsillant némi reménysugár a termékvonal esetleges felélesztéséről, egy kósza nyilatkozat kapcsán, de egyelőre nem tudni, mikor számíthatunk - ha számíthatunk egyáltalán - új tabletre a BlackBerrytől.

A PlayBook 2-vel kapcsolatos pletykák mindenesetre megihlették a rajongókat, ebben a posztban most egy ilyen rajongói koncepciót mutatunk be, avagy ez lenne az új, ideális BlackBerry-tablet, BB10 operációs rendszerrel, pengeéles képet adó kijelzővel, négymagos processzorral, 4 GB memóriával és egyszerre 16 active frame-mel:

playbook2_concept2.jpg

playbook2_concept3.jpg

Via N4BB.

Néha döbbenten tapasztalom, hogy olyan, egyébként tekintélyes tudásbázist felhalmozó, mindenféle jellegű tőkével elég jól ellátott multik, mint amilyen például a Vodafone vagy a Telenor, hogyan állnak hozzá bizonyos részpiacokhoz, termékekhez. Nemrég írtam egy posztot arról, hogy a két említett szolgáltatónál eltűntek a BlackBerryk a kínálatból, és kértem tőletek, hogy osszátok meg velünk a tapasztalataitokat BB-vásárlás ügyben. Az eredmény mondanom sem kell elég lesújtó lett. Íme néhány szemelvény:

BBq5 több mint egy hónapos vadászatba került (jó ez az én hibám is mert mindenáron fehér kellett), és szolgáltatónál (vodafone) nem is volt soha (meg más BB sem), de az a pillanat különösen gyönyörű volt mikor mentem a mikrosim-ért, ránéztek a telefonra és tányér méretűre nyílt szemekkel kérdezték hogy ez mi??! ...

Heteken át tartó telefonálgatás után 3 hete sikerült hozzájutnom az állítólag a magyar Telenornál utolsó darab z10-es készülékhez.

Vodás boltokban hiába érdeklődik az ember a BB-k iránt, az egyik eladó tőlem tudta meg, hogy árulnak Q5-öt, később már a neten sem volt...

Érdeklődtem a Vodánál, hogy Z30 van-e/lesz-e. Erre bánatomra nemleges választ kaptam, illetve azt mondták, hogy fogalmuk sincs, hogy lesz-e.

Telenornál van előfizetésünk, itt szerettem volna vásárolni Z10-est, de több, mint 1 hét hiábavaló keresgélés után végül egy független Z10-es vásárlása mellett döntöttem.

Én a Telenor kötelékébe igazoltam, és szomorúan kellett lássam, náluk nem kapok Blackberry-t, pedig más márkára nem szívesen váltanék...

Budaörsi Tesco Telenor fiókban, mikor jelentettem, hogy átmennék a T-hez, mert BlackBerry Z10-et szeretnék, az eladó srác megjegyzése az, volt, hogy az nem jó telefon. Nem vagyok vitatkozós fajta, így szépen eljöttem 10 év után tőlük. Androidot ajánlott...

Szívesen látnám természetesen a másik oldal reakcióit is egy posztban, ezért ezt a bejegyzést át fogom dobni a Telenor és a Vodafone sajtóosztályának is, hátha kapnak érdemben valami választ azok, akik nem annyira fontos ügyfelek, de mégis BlackBerryt szeretnének vásárolni.

Az információbiztonság mint olyan az elmúlt egy, másfél évben elég komoly (talán a kelleténél már-már komolyabb) figyelmet kapott mind a sajtóban, mind felső-politikai körökben, többek közt egy Edward Snowden nevű fiatalembernek köszönhetően, aki korábban a CIA-nál is dolgozott, meg az amerikai nemzetvédelemmel is volt némi kapcsolata. Ez a srác szellőztette meg, hogy az amcsik aztán a világon MINDENKIT lehallgatnak, megfigyelnek, beleértve politikusokat, közszereplőket, magánszemélyeket. Huh, ez MEGDÖBBENTŐ!

Az ügyből tavaly -- nyilván jól irányított -- politikai botrány is lett, az angolok, a franciák meg a németek egyszerre akadtak ki Barack Obamára, hogy mégis milyen dolog az, hogy az USA titkon a haverok után leselkedik. Angela Merkel német kancellárt korábbi nyilatkozatai alapján kiváltképpen bosszantotta az ügy, bár azt azóta sem erősítette vagy cáfolta meg senki, hogy akkor most a mindig elegáns kancellár asszonyt voltaképpen sikerült-e lehallgatni, vagy nem.

merkel_z10_2.jpeg

A legfelsőbb politikai vezetők információbiztonsága mindig is kényes téma volt, de tavaly annyi mindenesetre kiderült, hogy a német felsővezetés kapott egy szuperbiztonságos mobilflottát, ami történetesen BB10-es BlackBerrykre épült és a német SecuSmart GmbH kriptográfiai rendszerét használta, illetve használja. Ebben a rendszerben egyébként az az érdekes, hogy nem csak az adatforgalamat (tehát például az e-maileket), hanem a telefonhívásokat is kódolja úgy, hogy azt gyakorlatilag senki ne tudja megfejteni, illetve visszafejteni.

A SecuSmart mostanra úgy látta, elérkezett az idő, hogy a szuperbiztonságos megoldást egyszeri földi halandók számára is elérhetővé tegye, így a komplett rendszer (ami áll a telefonból, egy kriptográfiai kártyából és egy szoftveres modulból) megszerezhető potom 2000 euróért cserébe. Na jó, talán egyszeri földi halandóknak ez kicsit meredek összeg, de egy jól menő bankár vagy ügyvéd már nyugodt szívvel megengedheti magának ezt a luxust.

Ha netán te is jól menő ügyvéd vagy bankár vagy, hívd fel a kapcsolattartódat!

Via Bloomberg.

süti beállítások módosítása