A héten a Microsoft bejelentette, hogy minden iPhone és Android rendszerű készülékre díjmentesen elérhetővé teszi a méltán népszerű irodai alkalmazását amennyiben megelégszünk azzal, hogy csak a korábban létrehozott állományokat nézhetjük meg vagy szerkeszthetjük át. 

MS_Office_Mobile.jpg

Ugyebár a BlackBerry 10-es készülékek képesek androidos programok futtatásra, ezért valóban el is indul az Office mobile, de nem tud bejelentkezni a készülék a Microsoft fiókba ami nélkül nem tud továbblépni az alkalmazás. Vagyis meg vagyunk lőve, az Office Mobile-t (legalábbis egyelőre) elfelejthetjük BB10-en. Na nem mintha bárki azt ígérte volna korábban, hogy bármilyen androidos app probléma nélkül fut a BlackBerry rendszerén -- sajnos a jelek szerint az Office Mobile azok közé tartozik, melyek használhatatlanok az emulációs módban.

Úgyhogy marad az eddig járt út ami nem más mint a connect to Onedrive, és az előre telepített Documents to Go, már ha mindenképpen Microsoft cloud-ba szeretnénk menteni.

Bár a Microsoft ezzel a lépésével egyértelműen nyit a többi platform felé, az Office igazi ereje mégis csak Windows környezetben tud igazán megmutatkozni és az a gyanúm, hogy ez még egy jó darabig így is lesz.</p

Termékek: Chen a pénzügyi konferencián elmondta, hogy a Q20 neve a piacon The Classic lesz, és gyakorlatilag készen van - ebben a negyedévben már megindulhat a tömegtermelése. A Classic lesz a híd a régi és az új világ közt, BB10-es szoftvert futtató hard core Bold-szerű design. Aki nem tudná, a Q20 egy olyan Q10, amire visszakerül a klasszikus trackpad és a híváskezelő gombok. Akinek nem nedves a bugyija ettől, az hazudik!

De ezzel nem ért véget a hard core piac kiszolgálása:Chen arról is döntött, hogy BB7-es Boldból is újra gyártanak egy sorozatot, a 9900-et vagy annak egy finomított változatát. Hogy meddig, azt nem tudni.

Hamarosan globális lesz a Z3 is, egy olcsóbb full érintős modell. Chen azt is megjegyezte, hogy nem szeretné, ha az emberek azt gondolnák, a BlackBerry nem hisz a telefonokban - cég továbbra is eltökélt. Chen azt is hozzátette, hogy nem fognak veszteséggel telefont árusítani átmenetileg sem, csak azért, hogy részesedést szerezzenek.

Jön a BES12 is, amely összeköt mindent mindennel: BB7, BB10, iOS, Android. Teljes céges mobil flottamenedzsment. Az általános eléretőséget novemberre teszi Chen.

 

Concept Art: Talán így néz ki majd a Q20?

Pénzügyek: Befutott a BlackBerry idei negyedik pénzügyi negyedéves üzleti jelentése. A helyzet nem rózsás, ugyanakkor kevésbé rossz, mint amire a piac számított - a cég papírjai erősödésnek indultak a tőzsdei nyitás előtti kereskedésben. A vállalat további folytatja agresszív készletsörpési programját, és fékezi az új szállításokat. Ebből kifolyólag a március elsejével véget ért három hónapban mindössze 1,3 millió BlackBerryt szállított ki az értékesítési csatornákba, szemben a megelőző negyedév 1,9 milliójával. A vásárlók világszerte 3,4 millió BlackBerryt vittek haza, ebből 1,1 millió volt BB10-es modell, 2,3 millió BB7-es.

A számviteli szabályok szerinti veszeteség 423 millió dollárra rúgott, ennek nagy része azonban egyszeri tétel volt - a folyamatos működéshez kötődő eredmény mindössze 42 milliós mínusz. Az értékesítés nyereségessége a BlackBerry kalkulációja szerint 43% (100 dollárnyi termékeladásból 43 dollár a nyereségtartalom) volt, ami egészséges javulás akár az egy évvel ezelőtti állapothoz képest is. A cég mintegy 149 millió dollárral több bevételt tudott realizálni a készleten ragadt Z10-ekből a negyedév során, mint amire korábban számított.

A készpénzállomány 2,7 milliárd dollárt tett ki, ami 500 millióval alacsonyabb az előző negyedév végi szintnél - egyelőre nem világos, mi fogyasztotta a készpénzt ennyire, részletesebb adatokat csak később tesz közzé a cég. A vállalat likviditása stabil ugyanakkor, néhány negyedéven belül kitermeli a működéséhez szükséges pénzt, nagyjából egy-másfél év múlva nyereséges lesz, ígérte Chen.

 

BerryBlog Verdikt: Jönnek új, izgalmas készülékek a jelenlegi kiváló felhozatalhoz (a Z30 az egyik legjobb ár-érték arányú érintős modellek a piacon és az egyik legjobb is, a Q10 páratlan, a Q20 csak még jobb lehet, a Z3 pedig egészen megfizethető is lehet majd sokaknak), a cég működése pedig stabilizálódni látszik.

 

Az előző posztban éppen arról volt szó, hogy a BlackBerry keményen le kíván sújtani azokra, akik mindenféle belsős információkat, vagy rendszerkörnyezeteket kiszivárogtatnak, és bár egyes vélemények szerint a nem hivatalos rendszerfrissítéseket direkt szivárogtatja ki a cég, valószínűleg a drákói szigor ezekre a - szakszóval - autoloaderekre is vonatkozik majd. Alant világosan látható, hogy miért.

A kiszivárgott operációs rendszereket előszeretettel túrják fel a Crackberry Fórum ráérő tagjai mindenféle érdekesség után kutatva.

Így például a következő, még be nem jelentett, illetve már kapható készülékekkel kapcsolatos adatsorok fedezhetők fel a legújabb, 10.3-as verziószámú kiszivárgott rendszerben:

-Fejlesztői / Referencia model:

Érintős - 5" kijelző Oled kijelző 1080p felbontással
Chipset és videó: MSM8974 - 1.9-2.26 GHz quad-core Krait 400 - Adreno 330
13MP kamera - 802.11ac Wifi - HDMI 1.4
Wifi Direct / Miracast
Szenzorok: gyro - mágneses - gyorsulás - magasság
Kódnév: Euphrates, Tigris v4 (csak a wifi-ben kölönböznek)

Állítólag lesz szintén ebben a házban egy Mjölnir nevű gép is (ez Thor kalapácsának a neve) egy másik chipsettel:

Exynos5 5410 - 1.6 GHz quad-core Cortex-A15 + 1.2 GHz quad-core Cortex-A7 - IT PowerVR SGX544MP3

-O Széria:

Teljes érintős modell, tulajdonképpen a Tigris v4 középkategóriássá butított verziója
5" 1080p OLED
Chipset és videó: MSM8974AB - 2.36 GHz quad-core Krait 400 - Adreno 330
kivehető akku nélküli modell
kódnév: Ontario (ezt állítólag azóta a BlackBerry elkaszálta)

-JAKARTA - Z3:

Mivel ezt a típust már bemutatták Barcelonában az MWC-n így valószínűleg vele fogunk a leghamarabb találkozni a boltok polcain.

STJ100 - érintős - 5" - 960x540 LCD
Chipset: MSM8930/MSM8230 - 1.2 GHz dual-core Krait 200 - Adreno 305
5MP back camera (=Q5) / 1MP front camera - 802.11n Wifi (Qualcomm) - HDMI
Szenzorok: gyorsulás
FM radio 
​1.5 GB RAM, LTE nélkül
Várható érkezés: 2014 második negyedév

WINDERMERE Széria - Q30? 

Qwerty érintésérzékeny billentyűzettel a Tigris v4 alapjaira építve
SQW100? - érintésérzékeny Qwerty - 4.5" kijelző 1440x1440 képpont
Chipset és videó: MSM8974AB, 2.36 GHz quad-core Krait 400 - Adreno 330
4 mikrofon 
3GB RAM
kivehető akku nélküli modell

-CLASSIC Széria - Q20

Sajnos erről a modellről kevesebbet lehet tudni mint a fentiekről, de Barcelonában az érkezését már bejelentették
SQC100? - Qwerty - klasszikus BlackBerry érintős görgő - 3.5" kijelző, 720x720 felbontással

Chipset: MSM8960(AB?)
8MP Kamera - 802.11n Wifi (Broadcom) - HDMI
Valamint várhatunk még egy a Q10-ből építkező Porsche Design BlackBerry-t is.
Úgy tűnik, hogy hiába húzták a harangot a hardverrészleg felett, jó sok fejlesztés van a csőben.

Ti melyik akarjátok bezsebelni? QWERTY vagy érintő? Klasszkius BlackBerry a trackpaddel, vagy valami egészen új, érintős QWERTY?

Címkék: Q10 BB10 Q20 Z3

A technológiai iparban az ipari kémkedés intézményesült állapot, aminek vannak durvább és kevésbé durvább megnyilvánulásai is. A fejlesztésekkel kapcsolatos adatok ellopása, és harmadik fél számára történő jogosulatlan átadása (különösen ha az a harmadik fél valamelyik versenytárs) felbecsülhetetlen károkat tud okozni egy cégnek, pláne ha valami igazán nagy dobásra készül. 

Persze vannak ennél ártalmatlanabb "kémkedések" is, amit nem is annyira a haszonszerzés, sokszor inkább a kíváncsiság motivál, aztán persze a megszerzett információk (termékfotók, leírások, vagy akár teljes rendszerkörnyezetek) hamar eljutnak a rajongókhoz, illetve akár a sajtóba is -- innentől kezdve pedig volt titok, nincs titok. Na ezekre az ártatlan kis "kiszivárogtatásokra" rágott be nagyon komolyan a BlackBerry a héten, olyannyira, hogy a vállalat vezérigazgatója, John Chen is kénytelen volt megszólalni az ügyben.

heins_nba2.jpgBezzeg voltak idők, amikor a BlackBerry első embere is szivárogtatott

Az Inside BlackBerry blogon közzétett, szokatlanul kemény hangú poszt szerint Chen ugyan együttérző a kíváncsiskodó rajongókkal, azt azonban határozottan állítja, hogy egy termékről csak akkor kell a szélesebb közönségnek tudomást szereznie, ha az már bemutatható állapotban van.

A BlackBerry éppen ezért kerek-perec kijelentette, hogy beperel egy meg nem nevezett kiszivárogtatót, aki az egyik szolgáltatópartner alkalmazottjának kiadva magát hozzáfért a cég belső hálózatán elhelyezett, szigorúan titkos állományokhoz, információkhoz, és nyilvánosságra hozott valamit. Hogy pontosan mit is, arról nem szól a blogposzt, mindenesetre az elmúlt napokban-hetekben azért napvilágot látott egy-két fontos jövőbeni BlackBerry-fejlesztés. Ilyen lehet például a Windermere kódnevű, óriás QWERTY-érintőkijelzős hibriddel kapcsolatos információk, vagy akár a BlackBerry 10 operációs rendszer készülőben lévő, 10.3-as verziójának kiszivárogtatása, szóval én valahol errefelé keresgélnék.

Hogy ennek az egész keménykedésnek mi lesz a hozadéka, azt nem nehéz kitalálni: valószínűleg kevesebb elmosódott és alulexponált felvétel a még be nem jelentett készülékekről, valamint kevesebb nem hivatalos rendszertelepítő fájl megjelenése. Azt mondjuk megnézném, hogy a BlackBerry mihez kezd az általában mindig jól értesült ázsiai forrásokkal, például azokkal a vietnámi srácokkal, akik az első BB10-es készülékekkel kapcsolatos képekkel idejekorán elárasztották a netet.

Via Inside BlackBerry.

A BlackBerry számára az információbiztonság mindig is meghatározó tényezőnek számított, már azokban az időkben is, amikor a kanyarban sem volt a Google, meg a Facebook, illetve Edward Snowden is legfeljebb a csattogós lepkét tologatta. A cég mostanra már ráadásul nem csak a saját okostelefonjainál veszi véresen komolyan a biztonságos működést, hanem az androidos készülékekkel, valamint az iPhone-okkal kapcsolatban is.

Mindezt kitűnően alátámasztja, hogy a cég ma bejelentette, a BlackBerry Enterprise Service 10 által menedzselt Secure Work Space nevű elkülönített vállalati működési környezet androidos és iOS-es verziója megkapta a FIPS 140-2 jelű biztonsági certifikációt, mely az egyik legmagasabb szintű észak-amerikai (adat)biztonsági sztenderdnek számít az elektronikai eszközök esetében. Többek közt ez a megfelelőség az egyik előfeltétele annak, hogy egy kommunikációs célú eszközt (jelen esetben okostelefont, illetve menedzsment-platformot) az amerikai kormányhivatalok, illetve a legfelsőbb katonai/politikai vezetők használhassanak a tengerentúlon.

A Secure Work Space működéséről elég annyit tudni nagy vonalakban, hogy lényegében egy, a telefon operációs rendszerén belül elkülönített környezetről van szó, mely szervesen kapcsolódik a "céges" hálózathoz. A kapcsolat egy titkosított adatcsatornán keresztül jön létre, ezen keresztül lehet elérni többek közt a céges leveleket, a megosztott naptárakat, valamint a szervereken tárolt dokumentumokat. A BlackBerry által fejlesztett környezet az adatcsatorna létrehozásán túl arról is gondoskodik, hogy a telefonon tárolt adatokhoz se férjen hozzá senki, vagyis a rendszert sem lehallgatni, sem feltörni nem lehet, vagy legalábbis csak elég körülményesen.

Mindez tehát azt jelenti, hogy mostantól gyakorlatilag mindenféle androidos készülék, illetve minden iPhone bevihető az összes, magas szintű biztonsági protokollt használó amerikai és kanadai intézménybe, de csak akkor, ha a háttérrendszert a BlackBerry mobilmenedzsment-platformja üzemelteti. A fentiek azt hiszem kitűnően példázzák, hogy - legalábbis jelenleg - miként tudja sokkal sikeresebben pozicionálni magát a BlackBerry ebben a szegmensben, mint a készülékek piacán.

A híres DJ, Diplo közismert a kütyüfüggőségéről amit kiválóan érzékeltet a lenti kép is:

diplo.png

Azért megnyugtató, hogy a nagy halom telefon között még mindig van egy BlackBerry és már nem a régi 9800:

Címkék: celeb 9800 diplo Q10
süti beállítások módosítása