Ha valaki azt mondja nekem egy évvel, de akár egy hónappal ezelőtt, hogy a BlackBerry egyik legjobban fogyó terméke április elején virtuális matrica, vagy máshogyan nézve az idétlen, óriás emotikon lesz, valószínűleg elmondtam volna egy, s másnak. Erre most tessék, kiderül. hogy az új BlackBerry Messengerrel megjelenő matricákért (angolul stickers) meg vannak őrülve a felhasználók egyes piacokon. Ami abból a szempontból remek hír, hogy a BlackBerry ezeket a matricákat árulja, méghozzá csomagonként 1,79 euróért, azaz átszámítva körülbelül 550 forintért.

stickers.jpg

A virtuális matricákat úgy kell elképzelni, mint valami tematikus emotikon-csomagot, ami valamilyen karakter, karakterek, vagy akár esemény köré épül. Cuki, netán vicces kis képecskékről beszélünk, amit bizonyos korosztályok bizonyos országokban imádnak, illetve imádtak már jóval a BBM-ben megjelenő változatok előtt, hiszen a chatek felmatricázását nem a BlackBerry találta ki, számos chatprogramnál vannak ilyen díszítőelemek, hogy mást ne mondjak a nálunk talán kissé méltatlanul népszerű Viber is használ ilyeneket.

A BBM-es matricák fogadtatása az első napokban minden várakozást felülmúlnak egyebek mellett Indonéziában és Dél-Afrikában, ráadásul a statisztikák szerint nem csak BlackBerryn, hanem iPhone-on is megőrülnek a népek az újdonságért. Árbevétel-szinten a BBM pillanatokon belül a top100 legnagyobb bevételt termelő alkalmazás közé verekedte be magát tíz országban úgy, hogy a matricák előtt konkrétan nulla bevételt termelt, amire persze lehet azt mondani, hogy mindössze kezdeti kíváncsiságról van szó, de azért azt se felejtsük el, hogy a matricák megjelenése óta alig két nap telt el, ennyi idő alatt pedig a felhasználóknak csupán töredéke frissítette az alkalmazását.

A matricák tehát beváltak, hogy ezek után mivel hozakodik elő a lakossági ügyfelekre egyébként bevallottan kevéssé koncentráló BlackBerry, az csak a marketingesek fantáziáján múlik -- jöhetnek a játékok, képregények, videoklipek, horoszkópok, kiscicákról és kiskutyákról készült cuki fotók, a lehetőségeknek ahogy mondani szokás csak a fantázia szab határt.

A BlackBerrynél tehát úgy tűnik gyönyörűen megfér egymás mellett az üzleti profizmus és a néha gyermeteg konzumer, vagyis a márka furcsa kettőssége a cég fénykorát követően is felfedezhető nyomokban.

Via Forbes

Kezdjük azzal, hogy a hét elején a BlackBerry hivatalos sajtóközleményben jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg az amerikai T-Mobile licencét a telefonok értékesítésére, vagyis májustól a cég nem rendelhet több készüléket a gyártótól, de ami még van készleten, azt kiárulhatja. Utána pedig kalap-kabát, adjon el mindenkinek azt, amit csak akar (és tud). Sokáig tűnődtem azon, hogy egy ilyen bejelentés mennyire releváns kis hazánkban, ahol a háromból két mobilszolgáltató már eleve csak akkor foglalkozik a BlackBerryk eladásával, ha nagyon muszáj. Aztán ez a jó kis mobilos szappanopera azóta újabb fordulatot, fordulatokat vett, illetve az egész ügy olyannyira abszurddá vált, hogy mindenképpen érdemes róla egy-két mondatot összehordani.

Szóval csak emlékeztetőül ez az egész szappanopera-sorozat valamikor februárban kezdődött, amikor is az amerikai T-Mobile gondolt egyet, és kiküldött minden BlackBerry-előfizetőnek egy promóciós ajánlatot, hogy ha a delikvens most vált iPhone-ra, azzal megütheti a főnyereményt, de legalábbis egy csomó pénzt spórolhat. A BlackBerry érthető módon kiakadt a reklámon, maga John Chen üzente meg egy blogbejegyzésben a T-Mobile-nak, hogy úgy emlékszik egykor egészen gyümölcsöző volt a két cég kapcsolata, és reméli, hogy születik erre a problémára egy mindenki (de leginkább az előfizetők) számára megnyugtató megoldás.

legere.jpgJohn Legere

Már-már úgy tűnt, hogy a helyzet megoldódik egy újabb készülékcsere-akció keretében, csakhogy kiderült, hogy ez az akció is leginkább csak arra volt jó, hogy a BlackBerry-felhasználókat más paltformok felé terelje. Nyilatkozat-riposztok meg a twitteres üzenetváltások jöttek-mentek, végül a BlackBerry felsővezetése láthatóan megelégelte, hogy napi szinten kell minden bizonnyal sűrű anyázásokba torkolló telefonbeszélgetéseket folytatni a T-Mobile fejeseivel (akik közül a főnök, John Legere közudottan kemény diónak számít), és elvarrtak minden szálat a szolgáltatóval.

A sajtóközlemény egyébként utal rá, hogy a szakítás nem feltétlenül végleges a két cég közt, Chen szerint a BlackBerry reméli, hogy a jövőben újra együtt dolgozhat a T-Mobile-lal, ha a két cég üzleti stratégiája közelebb kerül egymáshoz. Egy apró, utolsó beszúrásként még hozzáteszi, hogy a BlackBerry minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a meglévő szolgáltatópartnereknél lévő ügyfeleket támogassa, vagy hozzásegítse az ügyfeleket ahhoz a szolgáltatóváltáshoz, aminek egyébként éppen a T-Mobile a legnagyobb élharcosa az Egyesült Államokban.

Végül pedig a slusszpoén: a BlackBerry saját webshopjában tegnaptól 100 dolláros, kuponnal beváltható kedvezményt ad a szolgáltatófüggetlen Q5, Q10 és Z10 készülékekre. Az akció részleteiről minden T-Mobile-os BlackBerry-előfizető e-mailt kapott...

A sztori egyébként a maga nemében tényleg páratlan az egész mobilos iparágban, legalábbis én nem emlékszem rá, hogy egy operátor és egy mobilgyártó viszonya korábban idáig fajult volna, vagy legalábbis ekkora nyilvánosságot kapott volna az ügy. Bár ne feledjük, Amerikában vagyunk, a rocksztárok, a cowboyok és Miki egér hazájában, ahol mindenféle elképesztő őrültség megtörténhet.

Tavasszal minden rendes portánál aktuálissá válik némi takarítgatás és rendrakás, és persze így van ez a rendes webshopokkal is, mint amilyen például az immár BlackBerry okostelefonokat forgalmazó BerryBolt. Úgyhogy itt az ideje egy kis készletsöprésnek, a webshop eddigi legnagyobb szabású akciójában!

A BerryBolt mostantól több, elsősorban a régebbi BlackBerrykhez készült tartozékot (némelyikük azért persze a kurrens telefonokhoz is használható) elképesztő árakon kínál a készlet erejéig, ráadásul áprilisban minden héten más-más tartozék az elképesztő árnál is olcsóbban, konkrétan nulla forintért a tiéd lehet!

Ehhez nem kell mást tenned, mint legalább bruttó 8000 forint (nem számítva a postaköltséget) értékben rendelni a BerryBolt kurrens tartozékkészletéből (a telefonok tehát ezúttal nem játszanak), ezután automatikusan jár a heti ajándék. Egy vásárlás mellé egyszerre egy ajándékot küldünk!

white_headset.jpg

Ezen a héten, vagyis április 3-tól 10-ig az eredetileg 2990 forintba kerülő fehér színű BlackBerry Stereo Headsetet kaphatod meg nulla forintért 8000 forint feletti vásárlás esetén. Ha a vásárlásod értéke nem éri el ezt az összeget, akkor se búsulj, hiszen az őrült akciók keretében egyébként is leáraztuk a headsetet. Őrület!

Az akciós termékeket megtalálod ezen az oldalon.

Az akció a készlet erejéig vagy visszavonásig érvényes!

Ezen a héten egy JC nevű Kanadában élő ázsiai srác csatornáját ajánljuk nektek a BerryBlog BBM-csatornaajánló rovatában. Ő az, aki arról híresült el, hogy rettenetesen utálja a BlackBerryét és erről videókat is rakott fel a Youtube-ra. Természetesen, pont annyira utálja a Z30-asát mint én. Videói iróniával, humorral átszőtt igazi gerillamarketing atombombák. Mint a szarkasztikus stílus egyéb klasszikusainál, az ő kimondott szavainak a jelentését is pont ellenkezőjére változtatja az ironikus közlésmódja.

"Utálja" például a Z10 ébresztőóra beállítását, ami túl egyszerű és gyors. Rögtön ajánlja is, hogy inkább vegyen a néző iPhone-t mert annál ugyanez a művelet jó lassú és jó körülményes, tehát mennyivel jobb. "Elviselhetetlennek" tartja, hogy a vacak BlackBerryn egy mozdulat váltani az alkalmazások között és egy pöccintés azokat bezárni, viszont a szuper iPhone-on mennyivel jobb, hogy egy klikk, meg duplaklikk, meg hosszú nyomás, meg klikk kombinációval lehet megcsinálni ugyanezt.

phlypboy.jpg

Ilyen és hasonló következtetésekkel vannak tele a videói, amikben a BlackBerryk remek kezelése mellett bemutatja az Androidos, vagy az Apple telefonok, BlackBerryhez képest röhejesen béna működését is.

Szerencsére JC mostanában abbahagyta a nagy utálkozást és elkezdett videóteszteket csinálni. Ezekben az aktuális konkurens telefonok tudását, kezelését, sebességét hasonlítja a Z30-asához. Gondolom, nem árulok el vele nagy titkot, hogy a BlackBerryje a tesztjeiben (meg egyébként is) állva hagyja a versenytársait, amit JC még jól ki is röhög.

Egyszóval a srác szent meggyőződése, hogy jelenleg nincs jobb telefon a BlackBerryknél és ezt a véleményét geek- pukkasztó módon harsányan bele is üvölti a világba, és teszi ezt a maga vicces, őszinte, szórakoztató módján.

1395920292622_929076.jpeg

Ha te is utálod a BlackBerrydet, mint ő, vagy csak kíváncsi vagy rá, hogy ő miért teszi, mindenképp iratkozz fel a csatornájára, a C0027B084 csatornakódon, vagy szkenneld be a QR kódját, de mindenképp nézd meg az eddigi videóit is:

phlypboy qr.jpg


BBM-et használsz, de még nem iratkoztál fel a BerryBlog BBM-csatornájára? Csatlakozz az egyik legfrissebb közösséghez a C000190A7 PIN-nel, vagy keress rá a BerryBlogra a csatornák közt!

Mi az NFC és mire jó is pontosan? Ez a kérdés manapság egyre többeket foglalkoztat, pláne mivel már gyakorlatilag mindegyik mobilban ott van ez a képesség, csak éppen sokszor az sem tud választ adni erre, aki a mobilt eladja, legyen szó mobilszolgáltatóról, vagy sarki fűszeresről GSM-boltról. Ebből a posztból többek közt azt tudhatjátok meg, hogyan lehet fájlokat küldeni két készülék közt egyszerűen az NFC segítségével. De előbb következzen egy kis NFC-gyorstalpaló!

NFC (Near field communication), rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló (általában mobil) eszközök között, egymáshoz érintéssel, vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) létrejövő kétirányú rádiós kommunikáció.

NFC_Payment_Logo_13-03-2012.jpg

A készülékére telepített alkalmazásoktól és az egyéb eszközök NFC- kompatibilitásától függően az NFC- funkciónak számos használati módja lehetséges:

  • Cserélhetsz partnerkártyákat
  • Képet küldhetsz
  • Fizethetsz a telefonod használatával anélkül, hogy elő kellene venned a pénztárcádat
  • Rögzíthetsz kuponokat és egyéb marketing eszközöket
  • Használható belépési kártyának
  • Intelligens címke adatait NFC- címkébe másolhatod

2014-03-19_095540.jpg

NFC bekapcsolása BB10-es telefonokon:

  1. A kezdőképernyőn húzd lefelé az ujjad a képernyő felső részétől
  2. Érintsd meg a Beállítások > Hálózatok és csatlakozások > NFC lehetőséget
  3. Állítsd az NFC- csatlakoztathatóság kapcsolót Be állásba

2014-03-19_073259.jpg

Fájl küldése az NFC- funkcióval:

Az NFC segítségével mindenféle fájltípus, például kép, zene, partneradat vagy akár weboldal cseréje is lehetséges BlackBerry telefon és egyéb NFC- kompatibilis eszközök között. A küldeni kívánt fájlok számától függően a telefonodon hajtsd végre a következő műveletet:

  1. Egyetlen fájl küldéséhez nyisd meg a küldendő fájlt. Több fájl esetén keresd meg és jelöld ki a küldendő fájlokat, érintsd meg a megosztás > NFC lehetőséget
  2. Illeszd a telefonod hátoldalát az NFC- kompatibilis eszközhöz, például egy másik NFC képes telefon hátuljához
  3. Ha szükséges, nyomd meg a Küldés elemet

2014-03-19_102151.jpg

Na ez sem áprilisi tréfa, bár azért a viccelődéshez van némi köze a témának: A legfrissebb hírek szerint még ma megérkezik BlackBerry 10 okostelefonokra, valamint Androidra és iOS-re a BlackBerry Messenger, vagyis a BBM legfrissebb verziója, melyet pár nappal ezelőtt már beígért a BlackBerry, csak kicsit későbbre vártuk.

bbm_stickers.png

Az új BBM legfontosabb újdonságai közé tartozik, hogy a program mostantól támogatja az emotikonok mellett a matricákat (angolul stickers), amivel tovább színesíthető a chatelés. A matricákhoz csomagokban lehet majd hozzájutni, valamelyik ingyen, valamelyik pénzért cserébe lehet a tiéd, vagyis a BlackBerry ezzel hivatalosan is elkezdett pénzt csinálni a BBM-ből (az most más kérdés, hogy hányan fognak fizetni ezekért a matricacsomagokért).

Ezen felül még két, mindenki számára elérhető (és remélhetőleg hasznos) újdonság kerül bele a BBM-be, az egyik, hogy mostantól a megosztható fájlméret 16 MB lett, vagyis egy hosszabb MP3 is simán átlőhető az ismerősöknek, ami jó dolog, még akkor is, ha a videók mániákus megosztóin ez továbbra sem segít, hiszen kisfilmeket továbbra sem lehet majd továbbítani a BBM-en. De erre való a Dropbox-integráció, nem igaz?

Harmadik újításként megjelenik a képek megosztásának a lehetősége a többszereplős chatben, amit remélhetőleg megint sokan fognak értékelni majd, főleg azok közül, akik szeretik a nagyobb társaságot, chaten is.

Szóval a BBM szépen lassan fejlődik, napról-napra több funkcióval látják el (nem számoltam utána, de szerintem most már nincs egyetlen olyan mobilos chatprogram sem, ami ennyire sokoldalú funkciókat kínálna). A program frissítése letölthető a BlackBerry Worldből, az alkalmazás emellett elérhető a Google Play Store-ból Androidra, és az App Store-ból iOS-re.

BlackBerry 10 operációs rendszerre előfeltétel a 10.2.1-es rendszerfrissítés telepítése.

süti beállítások módosítása