A BlackBerry Hub a létező leghatékonyabb mobilos üzenetközpont, mely egy helyre közvetít minden, minket érintő vagy érdeklő e-mailt, SMS-t, értesítést vagy más üzenetet. Az intuitív, gesztusvezérelt használat dacára többször is kritika érte már ezt a felületet a kissé avittas dizájn miatt, amire frappáns megoldást adhat az alábbi koncepció, hangsúlyozom koncepció -- vagyis a lenti képekből senki ne vonjon le olyan következtetést, hogy a BlackBerry OS 10.3-tól kezdődően tényleg ilyen elképzelhetetlenül szexi lesz a Hub.

1_cr.jpg

Mindenekelőtt azonban az "alkotókról" pár szó: A Behance egy New York-i székhelyű design cég, amely létrehozta a behance.net weboldalt, azért hogy ott egymásra találjanak a kreatív emberek és, hogy ezáltal támogassa a kreatív karriereket. Gondolom, ők maguk is profitálnak az oldalon megjelenő alkotásokból, és nincs is ezzel semmi baj, mert ez az alkotóknak is jó dolog.

Számunkra ez azért izgalmas, mert egy magát "Vladi 013"-nak nevező designer egy borzasztóan intuitív, újragondolt BlackBerry 10.3 OS felületet álmodott meg és tett közzé a behancén.

2.jpg

Az új felületet főként a HUB-ot érinti. Nekem alapból nagyon tetszik a cucc, például az, hogy az új üzeneteket a hagyományos BlackBerry csillaggal jelöli és az emailfiókok színkiemelése nem csak egy vékonyka csík, hanem színes ikon lett. Vagy például, hogy a chat-üzeneteknél van státusjelző piktogram és a keresési szűrök is nagyon ügyesen meg lettek oldva.

search2.gif

search1.gif

Mégis a kedvencem az a remek funkció, amit már a régi BlackBerry OS6 is tudott, így minden szoftverfrissítésnél az egyik első dolgom, hogy kipróbáljam, de sajnos eddig mindig csalódnom kellett. Ez a multi touch kijelölés.

Egyszerűen nem hiszem el, hogy egy programozó két nap alatt ne tudná rendszerszinten egyszer és mindenkorra megszabadítani a BB10 rendszert a legósdibb és a legbénább összetevőjétől, a "több kijelölése" menüpont nyomorúságtól. Ezért remélem, ha a terv többi része nem is, legalább ez benne lesz a következő update-ben.

ms1.gif

ms2.gif

Reménykedem benne, hogy ez a design nem csak terv és talán már a BlackBerry döntéshozóinak asztalán hever épp, vagy legalább eljut hozzájuk és új gondolatokat ébreszt bennük a BB10 fejlődési irányával kapcsolatban.

A BlackBerry új, alsó-középkategóriás érintőkijelzős készüléke, a Z3 hamarosan (talán még ebben a hónapban, de legkésőbb május első felében) megjelenhet a boltokban, először a tervek szerint a kelet-ázsiai piacokon, de később várhatóan nálunk is. A telefont, melyet az a Foxconn gyárt majd, amely az iPhone-t is gyártja, a BlackBerry bevallottan egyfajta ugródeszkának szánja, és valószínűleg hajlandó is mindent megtenni annak érdekében, hogy tonnaszámra vigyék a népek az újdonságot.

z3_angled.jpg

A mindenben benne van az is, hogy a kanadaiak a telefon árréséről is lemondanak, csak minél több BB10-es készülék legyen forgalomban (ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól minden BlackBerry ára jelentősen csökkenne), a Z3 így például a cég korábbi kommunikációja szerint 200 dollár körüli áron fog debütálni kártyafüggetlenül. A BerryFlow BBM-csatornáján (C00035FB2) felreppent a hír, hogy a Z3 fogyasztói ára még ennél is kevesebb lehet, és elképzelhető, hogy a készülék árcímkéjén szereplő összeg közelebb lesz a 100 dollárhoz, mint a 200-hoz. Ez  a 100 dollár egyébként napi árfolyamon számolva körülbelül 22.500 forintnak felelne meg, plusz az adó. Pestiesen szólva ez már eléggé killer ár (lenne).

Vagyis a BlackBerry Z3, hacsak nem jön közbe valami tragikus esemény (elszálló dollár/euró, okostelefon-adó stb), akkor várhatóan a Nokia Lumia 625-tel versenyezhet majd, ami egyébként listaáron most 61 ezer forintba kerül a Telekomnál. Ha ennél lényegesen (értsd 15-20 ezer forinttal) olcsóbb lesz a telefon, arra talán már itthon is fel fogják kapni néhányan a fejüket, persze előbb a gyártónak el kell oszlatnia valahogy azt a tévhitet, hogy a BlackBerry drága és ósdi készülékeket gyárt. 

Címkék: árazás jakarta z3

A fülünk a szemünk után a második legfontosabb érzékszervünk, éppen ezért az egészségének a megőrzésére hosszabb távon mindenkinek komoly figyelmet kell fordítania, hacsak nem akar ideje korán félsüket, vagy teljesen süket lenni. Mondhatni közhely, de a mai modern életvitel nem kedvez éppenséggel ennek a folyamatnak, és ebben komoly része van az okostelefonoknak, illetve az okostelefonokon keresztüli zenehallgatásnak. De szerencsére a telefonok azért mostanában vigyáznak a fülünkre -- csak nem mindegyik egyformán.

volume_advice.jpg

Az egy dolog, hogy a headset csatlakoztatása után bizonyos hangerőt túllépve a BlackBerry 10-es készülékek figyelmeztetnek, hogy a hangos zenehallgatás nem tesz jót a hallásnak, ezt elég sok készülék tudja manapság. Azt viszont nem, hogy bizonyos idő elteltével újra figyelmeztet a rendszer, hogy sok lesz a jóból. Persze fel lehet ezt fogni úgy, hogy minek csesztet folyamatosan ez a hülye telefon, de ezúttal érdemes hallgatni rá, hátha hosszabb távon neki lesz igaza.

A lényeg az, lányok és fiúk, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy ne hallgassatok huzamosabb ideig hangosan headsettel zenét. különben süketek lesztek tíz éven belül!

Akinek tele van a puttonya azzal, hogy a BB10-es Facebook-kliens a legutóbbi frissítés óta kvázi használhatatlan, annak van egy örömteli hírem: a BlackBerry ma kiadta a natív app 10.4.0.14-es verzióját, ami javítja az előző frissítéssel érkezett hibát, vagyis azt, hogy az oldalakon, az ismerősöknél vagy éppen a saját hírfolyamban található bejegyzések teljesen össze-vissza jelennek meg.

fb104.jpg

Szóval ha lelkesen Facebookozol a BB10-es telefonodon, gyorsan indítsd egy frissítést az App Worldből, konkrétan erről a linkről indulva. (Ez egyébként ugyanaz a verzió, amit pár nappal ezelőtt a Beta Zone-ban is közzétett a BlackBerry):

Facebook for BlackBerry 10 letöltés

 

Címkék: facebook update bb10

A BlackBerry 10 operációs rendszer fejlesztése töretlen sebességgel halad tovább, az új készülékeken futó OS kis túlzással már most ég és föld az elsőként megjelent verzióhoz képest. A kanadai fejlesztők már javában dolgoznak a 10.3-as verzión, melyről egyelőre kevés biztos infót tudni, még akkor is, ha egy korai változat már kiszivárgott az internetre ebből a kiadásból. A BlackBerry azonban tegnap közzétette a 10.3-as fejlesztői környezet (SDK) menetrendjét, amiből sok pontos és kevésbé meghatározható következtetés levonható az új rendszerfrissítés jelentette funkciókról.

103roadmap.png

Először is érdemes már az elején leszögezni, hogy a fejlesztői környezet és az operációs rendszer két eléggé különálló entitás, még akkor is, ha egyébként bizonyos szálon szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Másfelől meg a fejlesztői környezet rendszerint megelőzi az OS verzióugrását, pont azért, hogy az alkalmazásfejlesztők felkészíthessék az appjaikat az új verzióban megjelenő változásokra, újdonságokra.

A most kiadott ütemterv szerint a fejlesztői környezet megjelenése májusban várható, és az egyik legfontosabb változás, hogy a futtatókörnyezetből kikerül az Adobe AIR, ami eleinte az egyik fő sarokpillére volt a BlackBerry 10 OS-nek a Native SDK, a WebWorks és az Android runtime mellett. Ez azt jelenti, hogy azok az appok, melyek Adobe AIR-ben készültek, a rendszerfrissítést követően vélhetően nem fognak futni - hogy hány ilyen alkalmazás van, fogalmam sincs, de gyanítom a legnépszerűbb appok úgyis natív kódban készültek, ezért ez kevéssé fog problémát okozni.

Az új SDK-ból tehát kikerül az Adobe AIR, bekerül viszont az OpenMax-támogatás és egy sor új, hangvezérlésért felelős API kerül a rendszerbe Pro Voice néven, amivel végre-valahára talán a gyári médialejátszó meglehetősen fapados hangparaméter-beállítási lehetőségei is kibővülnek majd. Accent colors néven üdvözölhetjük azt a funkciót, amivel az alkalmazásfejlesztők a gyári fekete/kék/fehér színösszeállítástól könnyűszerrel eltérhetnek majd, de az is lehet, hogy ez a funkció csak egy olyan API, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználó által választott színsémát az alkalmazások is átvegyék.

A 64-bites támogatással kapcsolatban fontos leszögezni, hogy nem a BlackBerry 10 OS lesz 64-bites, hanem a fejlesztőkörnyezet (Momentics) a 10.3-as verziótól kezdődően már teljes, 64-bites támogatást kínál majd. Néhány apróbb, kevésbé jelentős változást követően az egyik legfontosabb momentum, hogy számos új elemmel frissül az Android runtime, mely a 10.3-as OS-től Android 4.3 kompatibilis lesz, és egyebek mellett az androidos appok hozzáférnek majd az NFC-modulhoz vagy a Bluetooth-hoz.

Lesz Account-integráció is az új SDK-ban, illetve az új rendszerben, ám az egyelőre nem világos, hogy a BlackBerry a Google Accountot fogja valahogy bedrótozni, ami néhány alap alkalmazás működéséhez elengedhetetlen, vagy a BlackBerry ID-t köti össze valahogy az androidos appokkal -- utóbbi kisebbfajta bravúr lenne.

Zanzásítva nagyjából ezek azok a sarokpontok, melyek egy fejlesztő számára fontosak lehetnek az új BlackBerry 10 OS-ben, illetve amelyek vélhetően valamilyen formában újdonságként fognak megtestesülni a 10.3-as verzióban. Aztán a többit majd gondolom idő előtt meglátjuk a folyamatosan érkező leaked verzióknak köszönhetően.

Via CrackBerry.

A BerryBlog és a PlayBookBlog összeolvadása óta többször is megkaptuk, hogy amióta nincs PlayBookBlog teljesen eltűntek a BlackBerry tabletjével kapcsolatos hírek, cikkek. Ám legyen, ez a cikk egyben a miértre is választ adhat.

Merthogy sajnos nincsenek jó hírek. Az idén március 31-én kiadott frissítés az utolsó a PlayBookhoz, sőt mitöbb a gyártó hivatalosan is bejelentette, hogy vége a termék szoftvertámogatásának. A legutolsó frissítés sajnos nem tartalmaz lényeges fejlesztéseket, így a remélt android támogatás és a Hub is csak perverz vágyként marad meg a PlayBook-tulajok lelkében.

playbook.jpg

Utólag visszatekintve a PlayBook történetére, a BlackBerry tablete egy hatalmas lehetőségekkel induló szuper megoldás volt, ami mondjuk úgy, a körülmények áldozatává vált. A PlayBook volt a BB10 dev alphája, sok olyan dolog van a tabletben ami a BB10-es rendszerbe átöröklődött. A rendszer lelke ugyanaz a QNX mint a BB10-ben vagy azon a számtalan helyen ahol (autós fedélzeti rendszerek, atomerőművek, orvosi műszerek stb) a legjobb párhuzamos alkalmazás futtató rendszerre van szükség.

A párhuzamos alkalmazásfuttatást szokás multitaskingnek is nevezni, és itt van róla egy kiváló szemléltető video:

A PlayBook OS és a BB10 hasonlósága már itt is elég jól látszik, hiszen a kijelző körüli érintésérzékeny terület bár sokkal kisebb méretben, de megtálalható a BB10-és telefonokon. Szintén itt emelném ki, hogy a BB10-es telefonok hosszabbik oldalán található a HDMI-port és az USB úgy mint a PlayBookon.

Mivel a PlayBook pont 3 éve került a boltokba, nem meglepő, hogy a BB10 mostanra már köröket ver a PlayBook OS-re mind gyorsaságban, mind pedig funkciókban, ettől függetlenül a tablet remek kiegészítő eszközként funkcionálhat a meglevő BBOS vagy BB10 telefonunk melle.

Az egyik leginnovatívabb companion megoldás így néz(ett) ki a mobiliparban:

 

A BlackBerry saját fejlesztésű alkalmazása, a Bridge a BlackBerry okostelefont lényegében a PlayBook távirányítójává változtatja. A kis kurzort irányítva a telefonunk kijelzőjén távvezérelhetjük a PlayBook-ot a nem érintős BlackBerryk-en  pedig a tarckpad-del irányíthatjuk az egeret. Ez a funkció akkor tud jól jönni amikor a PlayBookunkat, HDMI-vel egy nagyobb tévéhez vagy projektorhoz kötjük (ehhez jól tud jönni BoBi dokkolója).

A BlackBerry Bridge ennél azért jóval több, hiszen a használatával a régi készülékeken email, névjegyzék, naptár, jegyzetek és a fájlok, valamint a BBM csevegések és SMS-ek is hozzáférhetők a PlayBookon kersztül. BB10 platformon a Bridge-ből hiányzik az email, névjegyzék, naptár, jegyzetek. Emellett ha aktív a Bridge, a telefonunkról kiküldhetünk weblapokat vagy egyéb csatolmányokat a PlayBook kijelzőjére.

A multimédiás tartalmak lejátszására nem kevésbé alkalmas a PlayBook, akár Bridge-dzsen keresztül, akár önállóan:

A PlayBookról emellett tudni kell, hogy saját videochat-alkalmazással is rendelkezik, amely ugyanolyan jól működik mint BB10 alatt (csak ott a BlackBerry a BBM-en keresztül nyújtja ezt a funkciót).

A PlayBook kapcsán érdemes kiemelni a korát bizonyos szempontból messze megelőző böngészőt, mely teljes Flash- és JavaScript-támogatást kínált, bár a használhatóságának nem tett éppen jót, hogy a böngésző teljes mértékben az Adobe AIR-re támaszkodott. Végezetül a PlayBook OS a BlackBerry telefonokkal karöltve, a Bridge működési mechanizmusának köszönhetően (a telefon adatai nem tárolódnak a tablet háttértárán) az egyik legbiztonságosabb multiscreen kommunikációs megoldásnak számít a mai napig.

 A PlayBook tehát nagyon ígéretes koncepcióként, és sok szempontból igazi újító eszközként indult 2011-ben útjára, ám végül valami mégis oda vezetett, hogy a BlackBerry kis túlzással fülét-farkát behúzva kihátrált a tabletpiacról. A tablet-koncepció elvérzéséhez sorozatos, hibás (marketing)döntések vezettek, melyet részben a régi cégvezetés hozott meg, Thorsten Heins pedig csak olajat öntött a tűzre akkor, amikor kijelentette, hogy a tabletekre valójában semmi szükség.

A PlayBook 2011. április 19-én került a boltokba. Élt (nem egészen) 3 évet.

süti beállítások módosítása