Úgy tűnhet, mintha a BlackBerry identitászavarban szenvedne és nem tudná eldönteni, kinek is szólnak a termékei, szolgáltatásai. Hol komoly kormányzati, nagyvállalati ügyfeleket citál elő a cég, hol chatelő indonéz fiatalokat, akik közt olyan óriási különbség valójában nincs is, hiszen olykor bizony a legkomolyabb üzletemberek is levetik az öltönyt, a nyakkendőt, meg a kosztümöt, hogy helyette rövid gatyában és izompólóban lazíthassanak a barátaikkal, ismerőseikkel, valamilyen szabadtéri rendezvényen. Mondjuk egy nyári zenei fesztiválon.

Bár egy ilyen eseményben éppúgy nem ajánlatos megjelenni drága telefonnal, mint drága öltönyben, azért egy okostelefon mindig jól jöhet, ha elkeveredtek a haverok, a hangzavarban pedig esély sincs arra, hogy elérjük őket telefonon. Erre a helyzetre kiváló megoldás a BlackBerry Messengerbe épített helymegosztó funkció, melyet a Glympse háttérrendszere működtet.

A funkció használata pofonegyszerű: a hely megosztása pont úgy működik, mintha egy fényképet vagy hangüzenetet osztanánk meg, vagyis a szövegbeviteli mező mellett lévő kis gemkapocs jelre bökve feljön egy menü, majd a "G" betűre bökve kijelölhető, meddig tartózkodsz az adott helyen (mondjuk valamelyik színpadnál, vagy pubban), és kész is vagy.

A helymegosztó funkció a BlackBerry okostelefonokra telepített BBM-verzió mellett működik az androidos és iOS-es kiadásokban is. 

Via Inside BlackBerry Blog.

Bár a BlackBerryk -- köszönhetően elsősorban a QWERTY-billentyűzetnek -- legendásan hatékony kommunikátorok, nem tudom, ti hogy vagytok vele, én az íróasztalnál ülve valahogy mégis jobb szeretem a PC-men megírni a leveleket, böngészni a naptárbejegyzéseket és a többi. A BlackBerrym meg mindent megcsinál útközben, amit a PC-mmel nem tudok megcsinálni, vagy csak meglehetősen körülményesen. De miért ne lehetne a két eszköz funkcióit okosan vegyíteni? Hogy lehet az, hogy erre még senkinek nincs jól működő megoldása? És vajon kinek lesz először? Hát persze, hogy a BlackBerrnek!

A kanadai cégnél régóta dolgoznak a Blend nevű kliensalapú megoldáson, mely egy alkalmazáson (ez könnyen lehet, hogy a böngésző lesz végül) keresztül hozzáférést ad a PC-hez biztonságos adatkapcsolaton keresztül csatlakoztatott BlackBerry számos funkciójához. Mindez azt jelenti, hogy végre lehet majd a PC segítségével -- de továbbra is a BlackBerryn keresztül -- BBM-ezni, SMS-t küldeni, valamint vállalati e-maileket írni és olvasni, akár VPN-kapcsolat nélkül is.

Feltételezem nem kell sokáig ecsetelni, miért olyan remek dolog ez, hiszen gondoljatok bele, nem kell többé a telefonon matatnod, ha jön egy BBM-üzeneted vagy SMS-ed, a PC-n azonnal meg tudod nyitni, sőt válaszolni is tudsz rá! Egyébként a koncepció nem teljesen új, ugyanezt csinálta a BlackBerry a szép emlékű Bridge-dzsel, csak ott nem a PC volt a "nagy képernyő", hanem a PlayBook. 

A Blend megjelenéséről egyelőre nincs semmi hivatalos infó, de most már nem csak képernyőmentéseken keresztül láthatjátok működés közben, hanem videón is (a fenti, beágyazott videón nagyjából 2 percnél kezdődik a Blend bemutatása -- nagyítsd ki teljes kijelzőre, ha látni is akarsz belőle valamit!).

Kösz, Bla1ze!

A BlackBerry Passportról kis túlzással most már minden nap hallhatunk valami szépet és újat, de ami a legjobb, hogy láthatóan a mainstream média ingerküszöbét is megüti a készülék, ami figyelembe véve, hogy mennyire a megszokottól eltérő megoldással állunk szemben ez esetben, nem is csoda. Az irgalmatlan méretű, 4,5 hüvelykes képátlójú, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzővel szerelt BlackBestia már a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3-as verziójával érkezik majd gyárilag, vagyis a forma mellett az operációs rendszer látványvilága is a megszokottól eltérő lesz -- még ha nem is olyan nagy mértékben.

A Passporton futó rendszerről elsőként a CrackBerry tett közzé ma képernyőmentéseket, és bár nem tudni, pontosan milyen verzióról készültek a mentések, jól látszik így is, hogy a BB10 10.3 felülete alaposan felfrissült, miközben a főbb funkciók, gesztusok megmaradtak. 

A legjelentősebb változás alighanem a nyitóképernyőt érte, hiszen a hatalmas kijelzőre már elfér 8 megnyitott alkalmazás Active Frame-je is egymás mellett, illetve alatt, bár nem mindegyik ablak egyforma méretű. Erre alighanem az alkalmazásfejlesztőknek is fel kell majd készülniük, nekik viszont már elérhető a 10.3-as OS fejlesztői környezetének végleges, vagy szakszóval gold változata, szóval lehet formálgatni az appokat az új rendszerhez, illetve az azzal érkező változásokhoz.

A 10.3-as OS frissítéseinek nagy része persze a már felhasználóknál lévő telefonokra (Z10/Q10/Q5/Z30) is megjelenik majd, méghozzá 10.3.1-es verziószámmal, várhatóan valamikor november tájékán, a mostani képernyőmentésekben talán inkább az az érdekes, hogy 1:1-ben lettek közzétéve (ehhez kattints a fenti galériára).

Via CrackBerry.

A BlackBerry Passport alighanem az idei év egyik, ha nem a legkülönlegesebb okostelefonja lesz, és nem csak azért, mert a fizikai nyomógombos telefonok ma már eleve ritkák, mint a fehér hollók. A különös formájú, 1:1-es képarányú kijelzővel ellátott készülék fizikai gombsora ugyanis egy abszolút egyedi képességet rejt magában, ez lesz ugyanis az első olyan QWERTY-s okostelefon a piacon, melynek a nyomógombjai érintőfelületként, vagyis lényegében tapipadként működnek majd. 

passport_keyboard.jpg

Az Inside BlackBerry Blogon tegnap megjelent (azóta meglehetős hirtelenséggel eltávolított) blogposzt az újdonság billentyűzetével elérhető egyedi funkciók sokaságát írja le, egyben választ ad néhány olyan kínzó kérdésre, mint például miért nincsenek egyáltalán szimbólumbombok, vagy shift és alt gomb a háromsoros billentyűzeten. Ezt tudja tehát a Passport fizikai billentyűzete:

  • Scrollozás: mivel mint említettem, a klaviatúra lényegében touchpadként funkcionál majd, ezért természetesen lehet vele scrolozni is jobbra-balra és fel-re irányba, ezzel egy csapásra megoldódhat a modern okostelefonok egyik komoly ergonómiai problémája -- miszerint ha ugyanezt a műveletet az érintőkijelzőn végezzük el, óhatatlanul kitakarjuk a kezünkkel a kijelző egy részét.
  • Könnyebb szövegkijelölés: a szövegek, szövegrészletek kijelöléséhez sem kell többé az érintőkijelzőn matatni, elég a billentyűzetre koppintani egyszer és máris megjelenik a szövegben a kurzor, amit aztán át lehet helyezni az ujj mozgatásával, valamint a shift gomb lenyomásával könnyedén ki lehet jelölni így tetszőleges szöveget.
  • Kontextusalapú virtuális gombok: akinek kevésnek tűnik a Passport háromsoros, kizárólag betűkre, az enterre, backspace-re és space-re korlátozódó gombsora, azt szeretnénk megnyugtatni, hogy a BlackBerry nem számolt le a szimbólumokkal, azokat a fizikai gombsor felett egy virtuális sávban jeleníti majd meg az operációs rendszer, méghozzá kontextusalapon. Hogy mindez mit jelent magyarul? Ha e-mail címet ír be valaki egy szövegmezőbe, automatikusan ott lesz a szimbólumok közt a @, ha weboldal címét pötyögjük be, megjelenik a \, de ha mindegyik szimbólumra egyszerre lenne szükség, akkor sincs gond, csak végig kell simítani a gombsort felülről lefelé, és máris megjelenik a teljes szimbólumsor.
  • Szójavaslatok jóváhagyása gesztusokkal: ahogy a BB10 öntanuló virtuális billentyűzete, úgy a Passport fizikai gombsora is használható arra, hogy a rendszer által küldött szójavaslatokat "felpöcköljük" a szövegtörzsbe. Ilyenkor nyilván nem a gombok felett jelenik meg a szójavaslat, mint a virtuális klaviatúránál, hanem a gombsor felett.
  • Könnyebb szövegtörlés: ha valamit elgépelsz, nem kell a backspace gombot nyomogatni a teljes szó kitörléséhez, hanem a virtuális gombsorhoz hasonlóan elég jobbról balra irányban végigsimítani a fizikai gombsort a legutóbb beírt szó teljes törléséhez.
  • Könnyű ékezetbevitel: ez különösen fontos szempont nekünk, magyaroknak, hiszen elég sok ékezetet használ a nyelvünk, amiket olykor elég problémás bevinni, már persze ha nem segít az automatikus szójavaslat jóváhagyása. Ez ha minden igaz úgy fog működni, hogy egyszer hosszan kell nyomni az adott karaktergombot, majd a felengedés után többször megérintve az adott karaktert megjelenik annak a kívánt ékezetes változata.

Bár a fenti funkciók valós értékével, hasznával alighanem csak akkor szembesülhetünk majd, ha már a kezünkben lesz a Passport, azt nehéz elvitatni, hogy ismét olyan megoldásokkal állhatunk szemben, melyeket eddig senki nem próbált átverni az iparágon, illetve a fogyasztókon. Én már nagyon várom, hogy végre gépelhessek rajta.

Minden gyártónál vannak bizonyos kulcsfigurák, akik kemény munkával járultak hozzá egy-egy termék kifejlesztéséhez, megjelenéséhez, vagy éppen prezentációjához. A BlackBerry 10 operációs rendszer esetén egy fiatal indiai mérnök, Vivek Bhardwaj az egyik ilyen kulcsfigura, ő az, aki a szoftverportfólióért felelős vezetőként ténykedett a BlackBerrynél a Heins érában.

Vivekről az utóbbi időszakban meglehetősen keveset lehetett hallani, az N4BB ezért megkereste őt, és egybőlkiderült, hogy nem volt teljesen véletlen a csend az utóbbi időben vele kapcsolatban: A szakember nemrégiben saját döntése alapján otthagyta a BlackBerryt, vagyis -- legalábbis állítólag -- nem elküldték, hanem ő döntött úgy, hogy a kemény meló után egy kicsit lazulni szeretne (azóta sem ment el a konkurenciához dolgozni, ami ebben az iparágban nem lenne teljesen példa nélküli).

vivek_bhardwaj.jpg

Vivek Bhardwaj egyébként tipikusan az a figura, aki szinte minden BB10-es rendezvényen kint volt a színpadon, ő volt ott a BlackBerry 10 januári bemutatóján is Heins mellett, illetve az ő demói által ismerhette meg először a nagyközönség a BlackBerry Hub-ot, a BB10 egyedi gesztusait vagy éppen a BBM új funkcióit. Egyszer én is találkoztam vele, rendkívül visszafogott és szimpatikus figura benyomását keltette, pedig abban az időszakban (a BB10 megjelenése előtt kb. fél évvel) elég komoly nyomás nehezedhetett rá. Innen is köszi az áldozatos munkát Viveknek, akinek reméljük a legjobbakat!

A fentiekhez kapcsolódó hír, hogy szintén saját döntésével távozik a BlackBerrytől Marty Mallick, aki a sokat mondó "VP of Global Alliances and Ecosystem" pozíciót töltötte be a cégnél, egyébként pedig magyarra fordítva kb. ő volt a felelős azért, hogy a nagyobb alkalmazásfejlesztőkkel letárgyalja, hogy miként jelenhetnének meg fontos, új appok a BlackBerry Worldben. Nem tudom, hogy az Amazon App Store-ral kötött statégiai megállapodásban mennyire volt szerepe, valószínűleg már kevéssé, hiszen az általa vezetett csoport az utóbbi időszakban inkább a vállalati megoldásokra, illetve vállalati appokra fókuszál, kevésbé arra, hogy az Instagram vagy a Skype megjelenjen BlackBerry 10-re. Természetesen Martynak is sok sikert a továbbiakhoz, tőle mint rocksztártól is búcsúzunk, az alábbi klippel (amiben Marty a billentyűs).

Via N4BB.

A BlackBerry 10-es okostelefonok egyik fontos újítása, hogy a korábbi modellekkel szemben ezekbe a készülékekbe már egy kisebb méretű SIM-kártya passzol, amit úgy hívnak microSIM. A kisebb kártya tulajdonképpen ugyanazt tudja, mint a régebbi, nagyobb, csak értelemszerűen kisebb, ami azért jó, mert nem veszi el a helyet fontos(abb) alkatrészektől, így akár kisebb vagy vékonyabb telefonok építhetők az új méretkategória bevezetésével. Sajnos a váltásnak mindenképpen megvan az a hátulütője, hogy régi SIM-et értelemszerűen nem lehet belegyömöszölni az új készülékekbe (az új SIM-et viszont adapterrel bele lehet rakni a régi telefonokba).

Az ember ilyenkor tehát vagy elballag a mobilszolgáltatójához, és kér egy új SIM-et, vagy bemegy egy sarki GSM-boltba és méretre vágatja a kártyát, rosszabb esetben valamilyen internetes útmutató alapján maga esik neki snitzerrel meg körömollóval a kártyának. A fenti megoldások közül én csakis az elsőt preferálnám, elmondom miért.

sim_cut.jpg

Az utóbbi időszakban elképesztő mennyiségű panasz és megmagyarázhatatlan hibajelenség érkezett hozzánk, illetve a BerryBolthoz az új BlackBerrykkel kapcsolatban. A problémák jellege a rejtélyes újraindulásoktól kezdve a különböző szolgáltatások elérhetőségén (pontosabban elérhetetlenségén) át egészen sokszínű tud lenni, aztán hogy, hogy nem a közös pont rendszerint a barkácsolt microSIM, amit vagy otthon vágott ki a tulajdonos, vagy valamelyik hozzáértő GSM-boltban szabták ki neki olyanra, amilyen.

A jelenség létezésében persze vastagon benne vannak az operátorok is, akik sokszor pénzt kérnek el a SIM-cseréért, méghozzá olykor nem is keveset, kivéve persze, ha az előfizető a telefont is náluk veszi meg. Bár ezzel szemben kétségtelenül csábító ajánlat, amikor egy GSM "szaküzlet" párszáz forintért kivágja a microSIM-et, és legtöbbjük bizonyára nagyon meggyőzően állítja, hogy már vagy tízezerszer csináltak ilyent, nem lehet belőle semmi probléma, azért csak óvatosan a vagdosással, illetve ha a BlackBerryd megmagyarázhatatlan parajelenségeket produkál, és tudod, hogy nem "gyári" microSIM van benne, legyen gyanús, hogy a SIM-mel lehet a gond.

A fenti probléma természetesen nem csak a BlackBerryket érinti, hanem minden olyan készüléket, melyekbe microSIM passzol, vagyis az utóbbi 1-2 évben forgalomba került, közép- vagy felsőkategóriás okostelefonok közül gyakorlatilag mindegyiket.

süti beállítások módosítása