Bár a BlackBerry Passport kapcsán eddig elég sok részlet napvilágot látott már hivatalos, és nem hivatalos úton, néhány apróság, vagy nem is annyira apróság rejtve maradt az újdonsággal kapcsolatban -- egészen mostanáig. Az N4BB-nek köszönhetően most viszont minden részletében végérvényesen lelepleződött a BlackBestia, innentől kezdve tehát nincs több takargatni való, nincs több titok és talány, íme a Passport (nem hivatalos) paraméterei.

Az eddigiek során talán a leginkább az a nem is annyira mellékes infó hiányzott (számomra legalábbis), hogy mekkora is lesz pontosan a telefon. Nos, most már ezt is tudjuk, a Passport 128 x 90,3 x 9,3 (a kameránál 9,6) milliméteres lesz, a tömege pedig 194 gramm, vagyis kis híján 20 deka. Azaz elfér a zsebben, de nem árt felkötni hozzá a gatyát, szó szerint.

passport_xray.png

A telefonban a Qualcomm egyik, ha nem a legbikább rendszerchipje lesz beépítve, egy 2,2 GHz-en ketyegő Snapdragon 800 (pontos típusa MSM8974-AA). Akinek a műszaki adatok nem mondanak semmit, azok képzeljék el azt, hogy ez a chip bizonyos szempontból egy átlag asztali számítógéphez hasonlítva is elég combos teljesítményre képes. A rendszerchip mellé 3 GB rendszermemória és 32 GB háttértár dukál (ez bővíthető legfeljebb 64 GB-os microSD-vel).

Jöjjön a kijelző! 1:1-es, vagyis négyzetes képarány, 1440x1440 pixeles felbontás, 453 ppi (pixelsűrűség). Vagyis pengeéles kép, ÉS nem AMOLED-panel! HÁHH! Érdekesség még, hogy egyszerre tíz ponton érzékel a panel, illetve Gorilla Glass üvege lesz (abból is a 3-as verzió), ami azt jelenti, hogy jól ellenáll majd a karcoknak, és biztos látunk majd több olyan netes videót is, amiben elmebetegek mindenféle módszerrel próbálnak kárt tenni az üvegben, remélhetőleg sikertelenül.

Kamera. 13 megapixeles hátlapi, természetesen autofókusszal, rezgéscsillapítással, illetve öttagú, f/2-es fényerejű lencserendszerrel, ötszörös digitális zoommal. Az előlapi kamera 2 megapixeles lesz, vagyis a Passport 100% szelfi-komform.

Csatlakozók terén szűkül a kör az eddigi BB10-es telefonokhoz képest, de csak látszatra. Az egyetlen (adat)csatlakozó a telefonon ugyanis egyszerre USB-s (2.0 és 3.0 egyaránt támogatott) csatoló és töltőcsatlakozó, illetve videokimenet. Utóbbi a DisplayPort-holduvarba tartozó SlimPort szabványt használja, de van hozzá mindenféle átalakító, amivel VGA, DVI és HDMI szabványúvá alakítható a jel.

Energia. Bazi nagy kapacitású akku (3450 mAh), bika töltővel, ami 5 volton 1,3A erősségű áramot pumpál az áramforrásba. Az akkus üzemidő végre nem nevetségesen irreális szintre van megállapítva, hanem a BlackBerry kerek-perec kijelenti, hogy intenzív használat mellett 19 óra aktív üzem plusz 8 óra készenlét sajtolható ki az akkuból (valamikor egy BlackBerry-függőnek is aludnia kell).

Vezeték nélküli kapcsolatok terén lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, beleértve a 4G-t, a legmodernebb (802.11ac) Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0-t. Az érzékelők terén sem lesz éppen szűkölködés, lesz gyorsulásmérő, mágneses iránymeghatározó, giroszkóp, fényérzékelő, illetve valami, amiről fogalmam sincs, mire jó, de ha valaki tudja, ne rejtse véka alá: ez a Time of Flight (ToF) szenzor.

Végül, de nem utolsósorban aki a Passport mellett teszi le a választását, annak muszáj lesz egy nanoSIM-et is beszereznie, mivel a BlackBerry eddigi legnagyobb okostelefonjába már valószínűleg nem fért el a jelenleg általánosan elterjedt microSIM.

Nahát ennyi volt, most már minden részlet ismert a Passport, de legalábbis minden olyan, ami kicsit is érdekes és fontos. Lassan Neked is döntened kellene!

Via N4BB.

Az okostelefon ma már egyáltalán nem luxus, kivéve, ha kifejezetten luxustermékként kívánják pozicionálni, mint például a Vertukat, vagy ami talán még azoknál is elegánsabb és exkluzívabb (meg persze a mi szívünkhöz is közelebb áll) a Porsche Design által tervezett BlackBerryket. Ezekből eddig kettő készült, és jön a harmadik, méghozzá még az idén, erről szivárogtak most ki az első, nem hivatalos renderek az internetre.

A Khan kódnévvel ellátott, hivatalos nevén Porsche Design P'9983-as típusú okostelefonról eddig mindenki azt hitte, hogy a szintén idén érkező BlackBerry Classic (aka Q20) porschésített változata lesz, nos úgy tűnik, mégsem ez lesz a helyzet, hiszen ezen a telefonon a jelek szerint a Classiccal ellentétben nem lesznek sem híváskezelő gombok, sem trackpad. Gyalázat!!!

p99830_p9981.jpg

Szóval a Khan (maradjunk ennél a névnél, a P'9983 sokkal fantáziátlanabb) felépítését tekintve leginkább egy Q10-re hajaz majd, persze a Porsche Design tervezői itt is vigyáztak rá, hogy nehogy maradjon lekerekített él a készülékházon, aminek köszönhetően ez a modell is pont olyan szögletes, mint az osztrákok által tervezett összes eddigi BlackBerry.

Ami viszont belül van, az jóval több azért, mint egy Q10, hiszen a Khan-ban állítólag egy kétmagos, 1,7 GHz-es CPU, (200 MHz-cel gyorsabb a Q10-nél), 3 GB RAM (1 GB plusz a Q10-hez képest) és 64 GB háttértár (a Q10 háttértárának négyszerese) lesz, és már alapból a BlackBerry 10 soron következő, 10.3-as verzióját futtatja majd.

Az árát meg nem illik firtatni, mindenesetre az ezúttal is biztos, hogy ezzel a telefonnal nem sokan mászkálnak majd kint az utcákon.

Via N4BB.

Az okostelefonok ma már szinte teljesen egy kaptafára készülő kütyük, melyek közt igazán üdítő színfolt egy-egy QWERTY-s modell, mint amilyen például a jövő hónapban debütáló BlackBerry Passport lesz, de az egyik legnagyobb szívfájdalom sokak számára, hogy szinte teljesen eltűntek a telefonokról az olyan, mechanikus megoldások, mint például a szétcsúsztatható billentyűzet. A BlackBerryk közül utoljára a Torch volt ilyen modell, vagyis összecsukva egy kicsit vastagabb tepsifon, kinyitva pedig mindez ki lett egészítve a jó kis QWERTY-gombsorral.

A Torch óta a szétcsúsztatható telefonok legfeljebb a tervezőasztalon léteznek a BlackBerrynél, illetve a BlackBerryhez közel álló rajongóknál -- láttam már jobb, rosszabb nem hivatalos csúszka-koncepciókat, de mind közül a mostani, a BlackBerry L messze a legmenőbb, mivel egészen máshogy közelíti meg az érintőkijelző és a billentyűzet kombinációját, mint az eddigi elképzelések. Olyannyira, hogy ez már nem is egyszerűen csúszkafon.

A BlackBerry L koncepció esetében ugyanis a QWERTY-billentyűzet kifordítható (lenne) az 1:1 képarányú érintőkijelző alól, így a végén egy, leginkább a Passportra hasonlító okostelefon lehetne az eredmény, legalábbis Andrew Zhilin, Moszkvában élő tervező-grafikus szerint. Mondjuk hozzáteszem, a koncepció abból a szempontból nem teljesen eredeti, hogy a Motorola anno már a Flipouttal próbálkozott valami hasonlót kreálni, és abból lett is --- egy nem túl sikeres -- termék. Hát nem tudom, engem azért totálisan megvett ezzel, merem remélni, hogy a BlackBerry tervezőinek is adott némi ihletet.

Via N4BB.

Szerintem ezen a héten itthon csúcsot dönt a szabadságolási hullám, legalább az ország fele leteszi ilyenkor a lantot, hogy még egy utolsót szusszanjon, mielőtt kezdődik az ősz. Az augusztus persze nem csak nálunk, hanem külföldön is a pihenés hónapja, a legendás munkaundorral bíró franciák például úgy ahogy vannak szabadságot vesznek ki gyakorlatilag az egész hónapban, Olaszországban is ott a Ferragosto augusztus kellős közepén, ami kiiktatja a teljes országot jó pár napra. De vannak, akik ilyenkor is helytállnak, akár még a legfelsőbb szinten is, és ehhez olykor kifejezetten jól jön egy olyan szuperbiztonságos kütyü, mint egy BlackBerry...

...amivel például David Cameron brit miniszterelnök is zavartalanul intézhette a brit államügyeket ilyenkor szokásos, augusztus 18-tól 24-ig tartó wales-i szabadsága idején (fő a következetesség). A konzervatív-párti brit politikus lelkesen ecsetelte a helyi médiának, hogy mennyire szolgálatkészen vezeti az országot gyakorlatilag bárhonnan: 

Bárhol is járok, a BlackBerrym mindig a közvetlen közelemben van, aminek köszönhetően úgy intézhetem az (állam)ügyeket, ahogy intézni illik őket.

Ha már a britek szóba kerültek, a Telegraph a múlt hónapban megírta, hogy a kabinet üléseiről nemes egyszerűséggel kitiltották az iPadeket attól félve, hogy az Apple-tableteket túl könnyen feltörhetik külföldi titkosszolgálatok -- na de ez már azért mégiscsak durván paranoid, nem?

Annyira azért talán nem, legalábbis pár hete egy elég szomorú, az egész világot megrázó incidens kapcsán vették el az ausztrál külügyminiszter, Julie Bishop iPhone-ját, miután kiderült, hogy ismeretlenek meghekkelték a telefont az Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító repülőgép miatt kialakult kemény hangú diplomáciai csatározások alatt. Hogy Bishop azóta mit használ iPhone helyett, arról nem szól a fáma, de nem nagyon lennék meglepve, ha BlackBerryt nyomtak volna a kezébe.

merkel_cameron.jpg

Ezzel egyébként Bishop egyáltalán nem lenne egyedül az államvezetők körében, és nem csak azért, mert a fentebb említett brit miniszterelnök is BlackBerry-felhasználó. Ismert tény, hogy a kanadai cég okostelefonját használja Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, Angela Merkel német kancellár (a teljes német államapparátussal egyetemben -- a sors nagypolitika fintora, hogy éppen egy brit és amerikai gyökerű lehallgatási botránynak köszönhetően), valamint a kanadai és dán miniszterelnök, Stephen Harper és Helle-Thorning Schmidt is.

Via Inside BlackBerry.

A BlackBerry 10 operációs rendszerre fejlesztett alkalmazások közül eddig többeknek talán még az Instagramnál és a Vibernél is jobban hiányoztak a különböző hívásszűrő alkalmazások -- vagyis azok az appok, amivel viszonylag könnyedén ki lehet fogni a zaklatókon, legyen éppen expasi vagy exnő, netán valami teleshopos szerencsétlen. Úgyhogy kis túlzással merem állítani, hogy egy korszak zárult le az olyan alkalmazások, mint például a CallBlocker Pro megjelenésével, mely az egyik első, ténylegesen is működő hívásszűrő app a platformon.

call_blocker.png

A program egyetlen szépséghibája, hogy a működéséhez a BlackBerry 10 operációs rendszer hivatalosan még meg sem jelent, 10.3-as verziószámú (vagy annál újabb) kiadása kell fusson a telefonon, ez teszi ugyanis lehetővé az alkalmazás számára, hogy "belelásson" bizonyos, hívásokkal és SMS-ekkel kapcsolatos adatokba (többek közt csak ez a rendszer adja át az appoknak pl. a hívószámokat, ami nélkül elég nehéz szűrést végezni).

Az app működése egyébként innentől pofon egyszerű, akit fekete listára teszel, az nem tud felhívni többé (hogy ilyenkor a telefon kicsörög-e, vagy nem, illetve felveszi-e a hívást mondjuk egy másodpercre, az nem teljesen világos, de majd ha lesz alkalmam rá, kipróbálom). Mindez értelemszerűen headless móddal működik, vagyis az alkalmazásnak nem kell active frame-ben a háttérben futnia ahhoz, hogy működjön a szűrés.

Aki már most a BB10 10.3 valamelyik korai változatát futtatja, innen töltheti le a CallBlocker Pro-t, 3,59 euróért cserébe.

Via Berryreview.

Július végén Windows Phone-ra is megjelent a BlackBerry saját fejlesztésű azonnali üzenetküldő programja, a BlackBerry Messenger, ami ma már persze jóval több egyszerű azonnali üzenetküldő programnál, még akkor is, ha a Microsoft rendszerét választók számára egyelőre kizárólag ez a funkció érhető el. A program a múlt hónapban még béta szoftverként került be a Windows Marketplace-re, a hétvégén azonban a legfrissebb verzióval vége a bétaüzemnek.

bbm_wp.jpg

És hogy mindez mit jelent pontosan? Elsősorban kevesebb idegesítő hibát, gyorsabb működést, jobb kompatibilitást és persze annak az látszatát, hogy a fejlesztők igen serényen dolgoznak az appon az első tesztverziók publikálása óta. Persze azért ez nem csak látszat, ezt az androidos és iOS-es verziók kapcsán már bizonyította a BlackBerry -- a két említett platformra tavaly ősszel vált elérhetővé a BBM, és azóta rengeteget fejlődött mindkét kiadás.

A Windows Phone-ra készült verziónak is van még mit fejlődnie, hogy mást ne említsek, teljesen hiányzik a programból a hanghívások támogatása, és persze a BBM-csatornák kezelése, ezeket a funkciókat egy későbbi verzióval fogják beépíteni a programba.

A Windows Phone-os BBM-et innen tudjátok letölteni (feltétel a WP 8.0, vagy újabb verzió).

süti beállítások módosítása