A világ legnagyobb online lexikona, a Wikipédia többeket megosztó kezdeményezés, azt azonban be kell látni, hogy minden hibája és pontatlansága ellenére egy (igen bő) lexikális forrásnak bőven elmegy. A nonprofit kezdeményezésnek bár van egy elég jól használható mobilos oldala is, azért az okostelefonos alkalmazásokkal talán kicsit többet is ki lehet hozni a kutakodásból. 

wikipedia_app.jpg

BlackBerry 10-re eddig nem készült natív Wikipedia kliens, ezt elégelte meg most a Soluteo nevű fejlesztőcsapat, mely a lexikonnak natív keretet adott a rendszeren. A nem hivatalos klienssel a szócikkek olvasgatása mellett kijelölhetők kedvenc cikkek, váltogatható a nyelv, valamint meg is lehet osztani az éppen olvasott szócikket, vagyis a böngészős élményhez képest azért valamelyest többet kapunk az egyébként ingyenes alkalmazástól.

A Wikipedia for BlackBerry névre keresztelt alkalmazás ingyenesen letölthető a BlackBerry Worldből, minden BB10-es készülékre.

Mármint mi, BlackBerry-felhasználók. Legalábbis az Index cikke szerint. Az internetes lap február 10-én tett közzé felhívást, hogy küldjetek be minél több tapasztalatot a telefonotokkal kapcsolatban, a beérkezett vélemények feldolgozása után pedig most kerekedett az egészből egy majdnem kerek cikk. Nem túl meglepő módon a legtöbb androidos felhasználó ekézte a telefonját (persze a dolog ott sántít, hogy az elégedetlen vásárlók nagyobb eséllyel adnak hangot elégedetlenségüknek, mint az elégedett júzerek), a Windows Phone-os telefonok meg az iPhone kapott hideget is, meleget is. Bezzeg a BlackBerry...

Az viszont nagyon meglepett, hogy milyen sokat használják, és aki használja, az kedveli is a Blackberryt. Az akkuja kibír 2 napot, hétvégi módban akár 4-et is, és ha már megszoktuk a gesztusokat, akkor nagyon könnyen kezelhető. De az is kiderült, hogy elsősorban munkaeszközként tekintenek rá, akiknek nem gond, hogy a közösségi és multimédiás funkciók nem olyan kifinomultak, nincs olyan nagy választék, mint más platformokon. Az ára pedig egyáltalán nem középkategóriás.

teamblackberry2.jpg

Az mondjuk nem derül ki, hogy hány véleményből szűrte le ezt a következtetést Balázs, a cikk szerzője, de majd rákérdezek, ha összefutok vele. Mindenesetre örülök, hogy elmondtátok a véleményeteket, és örülök, hogy ez a véleményetek. Bár én az Indexszel ellentétben egyáltalán nem vagyok ezen meglepődve.

A teljes cikket erre a linkre kattintva találjátok meg.

Címkék: index blackberry

A BlackBerry mindig is a gombokban volt erős, mondhatni a fizikai nyomógombok adták a telefonjaik igazi savát-borsát. Bár a kanadai cég mostanában azért lerakott az asztalra egy-két igazán jó érintőkijelzős telefont (Z10/Z30), sokan máig a tavaly bemutatott, nyomógombos, egyben érintőkijelzős Q10-et tartják a csúcsmodellnek. A cégnél azonban egyes pletykák szerint már javában dolgoznak a Q10 utódján, melynek igazi nagy dobása az lehet, ahogy ötvözi az érintőkijelzőt és a fizikai gombsort.

Az állítólag Windermere kódnéven készülő, és talán (de nagyon talán) Q30 típusjelzéssel debütáló telefonról, pontosabban annak egy prototípusáról tegnap került ki az internetre egy kép. A nagyon durván szögletes készüléken (hangsúlyoznám, hogy prototípusról van szó) ott vannak a fizikai gombok is, méghozzá az összes eddigi nyomógombos BlackBerryvel ellentétben nem négy, hanem három sorba rendezve, ám nem ez az igazán különleges bennük, hanem az, hogy ezek a gombok amellett, hogy benyomhatók, érintésre is reagálnak, vagyis az érintőkijelzős billentyűzeteken alkalmazható gesztusok minden további nélkül működnek vele. Ez egyben azt is megmagyarázza, miért nincsenek egyáltalán szimbólumok a billentyűzeten.

windermere.jpg

Mivel a telefon arányait tekintve láthatóan jóval szélesebb az átlagnál (bár az nem derül ki a képekről, hogy pontosan mekkora), ezért a BlackBerry állítólag eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha az 1:1 arányú, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzőn egymás mellett két alkalmazás is megjelenhetne. Erre a BlackBerry 10 operációs rendszer egyébként minden lehetőséget meg is ad, hiszen ne feledjük, továbbra is a leghatékonyabb többfeladatos mobil operációs rendszerről beszélünk. Azért biztos ami biztos alapon, hogy mindez garantáltan gördülékenyen működjön, a BlackBerry állítólag 3 GB-ra növelné a telefon rendszermemóriáját.

A BGR úgy tudja, hogy a Windermere kifejezetten egy nagy távközlési szolgáltatóval karöltve, annak kvázi megrendelésére készül, és egyelőre még nem bólintott rá a telkó a végleges koncepcióra. Vagyis az sem kizárt, hogy végül az egészből nem lesz semmi. Egyébként volt már kifejezetten mobilszolgáltató kérésére fejlesztett BlackBerry, ami történetesen éppen az érintőkijelzőt és a fizikai gombokat igyekezett újszerűen ötvözni. Ez volt a BlackBerry Storm, ami végül mint tudjuk, csúfosat bukott -- bár nem a hardver miatt, hanem elsősorban azért, mert a régi BlackBerry OS-t nem tudták megfelelően felkészíteni az érintőkijelzős használatra.

Via BGR.

A BlackBerry Messenger azonnali üzenetküldő kliensről manapság kis túlzással többet hallani, mint a kanadaiak bármelyik másik termékéről. A múlt hét nagy híre volt a multiplatformos BBM-kliens 2.0-s verziójának a megjelenése, mely immár Androidon és iOS-en is lehetővé teszi a hanghívást, valamint el lehet érni rajta keresztül a BBM-csatornákat is, illetve beépült a Glympse helymegosztó-szolgáltatás és a Dropbox-szinkronizáció is a kliensbe. Tegnap óta pedig még több felhasználó számára vált elérhetővé az alkalmazás.

bbm_gingerbread.jpg

A BBM tavaly októberben -- még kezdetleges funkcióválasztékkal -- csak az androidos közösség egy részének volt elérhető, azoknak a júzereknek, akik az Android operációs rendszer 2.3-as verzióját (Gingerbread) használták, nem jutott a jóból. Szerencsére a BlackBerry egyáltalán nem kívánt lemondani azokról, akik régebbi telefonokkal rendelkeznek, nem csoda, hiszen egyes felmérések szerint a teljes androidos felhasználó bázis 21 százalékáról van szó -- bár vannak olyan mutatók is, melyek lényegesen kisebb Gingerbread-részesedéssel kalkulálnak.

Akármekkora is a Gingerbread-penetráció, a BlackBerry tegnap elérhetővé tette a Google Play Store-ban azt a BBM-verziót, mely a régebbi androiddal is működik, szóval aki eddig azért nem használta a chatprogramot, mert nem települt a telefonjára, annak mostantól nincs kifogás. A frissített verzió megjelenése ezzel egyben azt is jelenti, hogy mostantól gyakorlatilag minden androidos készüléken futtatható a BBM, ami óvatos becslések szerint is bőven milliárd feletti potenciális felhasználót jelent.

Az androidos BBM letölthető a Google Play Store-ból. 

Aki életében először jár valamilyen külföldi nagyvárosban, általában igyekszik a maximumot kihozni a látogatásból, felkészül útikönyvvel, térképpel, meg újabban okostelefonnal. Az utazásszervező appok egyik úttörője amúgy éppen BlackBerryre készült el anno, a BlackBerry Travel azonban elsősorban az üzletemberek életét tette könnyebbé azzal, hogy hotelfoglalási, autóbérlési lehetőséget és járatinformációkat kínált. Szerencsére most megjelent a Tripomatic natív BB10-es verziója, így az egyik legjobb turista-társ app immár BlackBerryre is elérhető.

tripomatic.jpg

A Tripomatic több mint 400 utazási célpontot (zömében nagyvárosokat) ismer, és naprakész ötleteket ad arra vonatkozóan, hogy mit érdemes megnézni a környéken, ha már egyszer arra járunk. A program segít az utazás, illetve a városnézés részletekbe menő megtervezésében, napi, illetve óra szintre lebontva, pénzért offline térképet is kínál, ami jól jön, ha eltévednénk, de nem akarjuk a mobilnetet használni külföldön (ami az árakat tekintve egyelőre igen bölcs dolog). És ha netán lemerülne a telefon, akkor -- de csakis akkor! -- segít a .PDF-be mentett útíterv, amit a parázósabb turisták az utazás előtt kinyomtathatnak biztos ami biztos alapon.

Ehhez egyébként célszerű az alkalmazás webes felületét használni, ami PC-ről elérhető a www.tripomatic.com weboldalról, ugyanitt lehet tervezgetni is, a kiválasztott látványosságokat pedig szépen leszinkronizálja a BlackBerryvel a rendszer.

A Tripomatic natív kódú, BB10-es verziója ingyenesen elérhető a BlackBerry Worldből. Már most tervezd meg vele a tavaszi-nyári szabadságodat!

Új, olcsó(bb) okostelefon piacra dobását tervezi hamarosan a BlackBerry, mely új vezetéssel és új gyártópartnerrel vágott neki 2014-nek. Úgy néz ki, kezd körvonalazódni, hogy fog kinézni ez a modell, melyről eddig annyit lehetett tudni, hogy az indonéz főváros nevét viseli, azaz "Jakarta" a kódneve, illetve ugyanaz a cég (a Foxconn) készíti majd, amelyik az iPhone-t is. Az N4BB most a Jakarta első renderelt (vagyis számítógéppel rajzolt) sokkol.

z3.jpg

Az olcsó érintőkijelzős BlackBerry így első ránézésre pont úgy néz ki, mint a legtöbb olcsó okostelefon, vagyis küllemében nem sok különlegeset lehet felfedezni rajta, ennél bölcsebbek majd akkor leszünk, ha az első fotókat is meglátjuk, Például az sem derül ki a képről, hogy a Z3 majdnem akkora lesz, mint a Z30, hiszen az olcsó modellnek is 5 hüvelykes kijelzője lesz majd, pont mint a csúcsmodellnek, bár ez esetben a felbontás kisebb. A kiszivárgott képekről emellett kiderül még, hogy a Jakartán bal oldalt lesz az összes gomb, beleértve a ki- és bekapcsológombot is, valamint az aljára kerül az USB-s töltőcsatlakozó, ebből a szempontból az összes eddigi BB10-es BlackBerrytől különbözni fog. 

Lassan körvonalazódik az is, hogy mit is tudhat majd az újdonság. Állítólag ezt:

  • Kijelző: 5 hüvelykes képátló, 540x960 pixeles felbontás
  • Processzor: 1,2 GHz-es kétmagos CPU
  • Memória: 8 GB háttértár, 1,5 GB rendszermemória (ez kevesebb, mint az eddigi BB10-es telefonoké)
  • Akku: 2650 mAh (ezzel a hardverrel művészet lesz egy nap alatt lemeríteni)
  • Kamera: 5 mpx hátlapi, 1,1 mpx előlapi

A specifikációk alapján ez a telefon leginkább a Nokia 625-nél látottakhoz hasonló koncepcióra épül, vagyis jó nagydarab lesz, de a nagy test ellenére nem éppen egy izomkolosszussal van dolgunk. Nem tudom, hogy a BB10 hogy fog teljesíteni ezen a hardveren, a Q5-nek ugyanilyen processzora van, azon döccenés nélkül megy minden, csak ez esetben a memórián is spórol a gyártó.

A legfontosabb kérdés viszont ezúttal is az, hogy ezzel a nagy spórolással a vevő is tud-e majd spórolni (itt jegyezném meg, hogy a Lumia 625 jelenleg listaáron 56 ezer forintba kerül a Telekomnál)...

Via N4BB, BBin.

süti beállítások módosítása