Javában zajlik Barcelonában a Mobile World Congress, a mobilvilág legnagyobb éves összejövetele -- túlvagyunk már egy rakás érdekes és totál érdektelen bejelentésen, ám sok újdonság még előttünk van, köztük például az is, hogy a BlackBerry milyen készülékeket tervez piacra dobni az idén (ez majd holnap fog kiderülni). Ettől függetlenül a kanadai cég már a mai napon is komoly szőnyegbombázást hajtott végre a különböző, elsősorban vállalati fókuszú újdonságok és fejlesztések bejelentésével, ha úgy tetszik, ma szoftveres napot tartottak a kanadaiak, holnap meg jön a hardveres nap.

A mai bejelentés-cunamiból nagy hirtelenjében egyet ragadnék ki, mely egyben az egyik legfontosabb is: A BlackBerry a jövőben több új szolgáltatópartneren keresztül kínálja majd a BES12 platform-hozzáférést SIM-alapú előfizetési konstrukción keresztül. Ez még önmagában nem is lenne olyan óriási hír, viszont a sajtóközleményben megnevezett 6 mobilszolgáltató közt ott van a Magyar Telekom is.

telekom_flag.jpg

Mindez azt jelenti, hogy a Telekomnál rövidesen komplex díjcsomagban kínálva is forgalomba kerül a BES12 mobilmenedzsment-rendszer, vagyis egy olyan BlackBerry-szolgáltatás kerül ezzel be a portfólióba, mely MDM-platformot, adatcsomagot és egyéb vezeték nélküli szolgáltatásokat kínál egyetlen előfizetési díjért cserébe. A díjcsomagra leginkább vállalati és kormányzati flották haraphatnak rá, bár a pontos feltételek és árak ismeretében egyelőre nehéz megjósolni, mekkora lendülettel.

Ahogy a BlackBerry újabb szoftvertermékeinél, úgy természetesen a BES12 ESBL (Enhanced SIM-Based Licencing) esetében sem kizárólag csak BlackBerry készülékeket lehet majd menedzselni ezzel a megoldással, hanem bármilyen iOS-es, androidos vagy éppen Windows Phone-os okostelefont. Tehát az előfizetéses rendszer indulásának egyáltalán nem feltétele (de persze lehet pozitív hozadéka), hogy a BlackBerry készülékei újra megjelenjenek a Telekom kínálatában.

A Telekom az ESBL bevezetésével egyébként egy elég impozáns klubhoz csatlakozott, a licencstruktúrát már bevezető, vagy bevezetni készülő operátorok közt egyebek mellett olyan nevek szerepelnek, mint a Vodafone Németország vagy az EE (Anglia legnagyobb mobilszolgáltatója).

süti beállítások módosítása