Nem marad el a tavasz új BlackBerry nélkül, ezt nagyjából a barcelonai Mobile World Congress (MWC) óta tudja mindenki, aki újabb készülékek megjelenésére vár a kanadai gyártó háza tájáról. Jön ugyanis a BlackBerry Leap, ami egyszerre lesz utódja három típusnak, az eddigi talán legsikeresebb BB10-es készüléknek, a Z10-nek, a Z30-nak, valamint a feltörekvő piacok meghódítására létrehozott Z3-nak. A Leap tehát jön, méghozzá április végén, legalábbis Nagy-Britanniában.

A helyi nagy készülékforgalmazó hálózatok, illetve üzletek közül némelyik már ki is rakta a webshopjába a készüléket, melyet szolgáltatófüggetlenül olyan 205-215 angol font környékén lehet beszerezni -- ez átszámítva olyan 83-85 ezer forint, persze nem elfelejtve, hogy az ottani adókkal. Vagyis a Leap kapcsán mintha meghallgatta volna az árazást előszeretettel bíráló kritikusokat a BlackBerry, az újdonság ugyanis egyáltalán nem elszállt áron kerül a boltokba, más kérdés, hogy sokan úgy vélik, hogy ezekkel a paraméterekkel sokkal drágábban esélye sem lenne. Én meg erre azt mondom, hogy rakjunk majd egymás mellé egy Leapet és egy 85 ezer forintos, prémium brandes androidos gépet, és hasonlítsuk össze szubjektív felhasználói szempontok alapján, milyen felhasználói élményt nyújt a két telefon.

leap_specs.jpg

Emlékeztetőül itt vannak a Leap hivatalos technikai specifikációi azoknak, akiket ez érdekel:

  • Kétmagos, 1,5 GHz-es processzor
  • 2 GB rendszermemória, 16 GB háttértár
  • 8/2 megapixeles kamera (hátlapi/előlapi)
  • 2800 mAh-s akkumulátor (nem eltávolítható)
  • 4G/LTE, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11b/g/n
  • 9,5 mm-es vastagság

Érdekességképpen megjegyezném, hogy február 24-én kiment egy poszt a készülékről a BerryBlogra, aminek a végén volt egy szavazás azzal a kérdéssel, hogy te megvennéd-e a telefont. Akkor több százan szavaztatok (köszi!), 62,8% tört pálcát a Leap mellett, 37,2% pedig ellene.

A BlackBerry Leap hivatalos hazai rajtjára alighanem május elejéig kell majd várni, addig jobbára csak magánimportból kerülhetnek be az országba a telefonok. Egyelőre semmi jele annak, hogy a Leapet, vagy bármelyik másik BlackBerryt bármelyik mobilszolgáltató felvenné a kínálatába.

Címkék: rio leap
süti beállítások módosítása