Az okostelefonok drága kütyük, így gondolom mondanom sem kell, hogy érdemes rájuk, és persze a rajtuk lévő privát vagy céges adatokra vigyázni, melyhez szerencsére ma már több hasznos eszköz áll a céges- és magánfelhasználók rendelkezésére egyaránt. Az egyik ilyen szolgáltatás, a BlackBerry Protect lényeges változáson esett át az éjjel, melynek előnyeit hamarosan mindenki élvezheti.

A BlackBerry Protecthez hasonló védelmi mechanizmusok más platformokon is léteznek, sőt, bizonyos szempontból még fejlettebb védelmet is kínálnak a telefonnak. A készülék helyzetének felderítése, a távoli lezárás és törlés funkció és a jelszavazás szép és jó dolgok, egészen addig, míg rá nem eresztenek a telefonra egy biztonsági adattörlést, de ez a trükk nem segít már sokáig, a BlackBerry ID-vel ellátott készülékek ugyanis egy ilyen törlés után is csak az előzőleg megadott ID jelszavának beírásával vehetők majd használatba.

bbid_protect.jpg

A Protect a BB10 operációs 10.3.2-es verziójától kezdve gyakorlatilag fixen összedrótozza a telefont a BlackBerry ID-ddel, valahogy úgy, ahogy az Apple az iPhone-oknál az iCloud accountokkal összerendeli a készüléket, a változás pedig amellett, hogy alaposan megkeseríti a tolvajok életét, a számodra is feladatot jelenthet.

Ha tudod, mi a BlackBerry ID felhasználói neved és jelszavad, nincs semmi gáz, a 10.3.2-es OS telepítését követően ugyanúgy használhatod a Protectet és a telefonodat, mint eddig. Ha nem tudod a jelszót és resetelni sem tudod, akkor bajban lehetsz a következő teljes adattörlésnél, akármilyen célból is végzed el. De még nincs veszve minden! 

A 10.3.2-es OS-verzió megjelenéséig még jó néhány hónap hátra van, azt javaslom, addig ellenőrizd le, hogy a bejelentkezéshez megadott BlackBerry ID-ddel minden rendben van-e (például próbálj meg bejelentkezni ezen az oldalon keresztül), és ha nem tudod a jelszavad, valamint helyreállítani sem tudod, inkább hozz létre egy új ID-t, mert lehet ugyan, hogy elveszted a BBM-profilodat és a letöltött alkalmazásaidat, de ez még mindig jobb, mintha kizárnád magad a saját telefonodról.

Update (nem a Norbi): A témával kapcsolatban több helyen felmerült kérdésként, hogy így hogyan adja el valaki a BlackBerryjét. Egyszerű: a Protectet ki kell kapcsolni, és utána egy biztonsági adattörlést rá kell ereszteni a készülékre - ez után bármilyen (akár teljesen új) BlackBerry ID-vel is telepíthető a telefon.

Via CrackBerry.

süti beállítások módosítása