Na, a mostani posztban szereplő BlackBerry 10 ficsőr neve kitűnően szemléltei, hogy miért nem szeretem magyarra állítani a saját telefonjaim menüjét. Mert most őszintén, kinek mit mond az, hogy "Továbbfejlesztett kapcsolat"? Pedig a fordítás mondhatni pontos, mégsem igazán fedi azt, amit ez az új, a 10.3.1-es verzióban megjelent funkció takar.

tovabbfejlesztett_kapcsolatok.jpg

Ez alapján én legalábbis első olvasatra halál biztosan nem gondolnám, hogy a menüben ezen a néven futó opció a következő négy, a telefon különböző szenzoraira építő, meglehetősen hasznos működési beállítást rejti:

1. Aktiválás felemelésre

Az okostelefon-gyártók számos módszert fejlesztettek ki arra, hogy egy alvó módban lévő (értsd kikapcsolt kijelzőjű) telefont hogyan tud felébreszteni a felhasználó. A BlackBerry 10-es készülékeknél alapesetben ehhez semmilyen gombot nem kell megnyomni, elég csak a kijelző aljáról felfelé simítani a panelt, és máris feléled a mobil. És mit szólnál, ha még ennyit sem kéne tenned?

ai-lift_to_wake.png

Az "Aktiválás felemelésre" funkció bekapcsolásával a BB10-es telefon kijelzője automatikusan bekapcsol, ha vízszintes (hangsúlyozom, vízszintes!) helyzetből felemeled, tehát praktikusan mondjuk felveszed az asztalról. Ezt egyébként jelenleg tudtommal egyetlen másik gyártó sem tudja a BlackBerry után csinálni, pedig nem hinném, hogy rakétatudományról lenne szó.

2. Némítás lefordításra

Ez a funkció azt gondolom nem igényel sok magyarázatot, illetve megint csak lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen gombokat nyomogatni a készüléken, ha nem muszáj.

ai-flip_to_mute.png

A működése pofonegyszerű, ha rosszkor érkezik egy bejövő hívás, egyszerűen csak fordítsd "arccal" lefelé a telefonodat, hogy a csengőhang elnémuljon!

3. Energiamegtakarítás lefordításra

Ezt sem hiszem, hogy különösebben magyarázni kéne, manapság annyi minden "eszi" a telefon akkuját, jobb ezeket kiiktatni, ha nincs rájuk szükség.

ai-flip_to_save_power.png

Például minek működjön a kijelző, ha lefelé van fordítva a telefon, nem igaz? Na pont ezt tilthatod le ezzel a funkcióval, vagyis ha kijelzővel lefelé teszed le az asztalra a telefonod, bármi is történik, nem fog bekapcsolni a panel, de közben a hang értesítéseket megkapod a telefonra, vagyis nem maradsz le egyetlen hívásról meg SMS-ről sem.

4. Tartsa lenyomva a bekapcsolva tartáshoz

Na ezt aztán tényleg jól félrefordították a menüben, semmit nem kell ugyanis lenyomva tartani, egyszerűen arról van szó, hogy miután ezt az opciót bekapcsolod, amíg a telefon a kezedben van, nem kapcsol ki a kijelző.

Ha veled is előfordult már, hogy egy weboldal, vagy egy e-mail felett töprengve egyszer csak elsötétedett a kijelzője a telefonodnak, akkor pontosan tudod, hogy ilyenkor milyen sokat javíthat az ember idegállapotán egy hasonló funkció.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása