Az okostelefonok sajna manapság egyre kedveltebb célpontjai a tolvajoknak, az eltulajdonítások ellen pedig a fokozottabb odafigyelésen túl gyakorlatilag semmilyen biztosnak tűnő módszerrel nem lehet védekezni. A készülékeken tárolt érzékeny személyes és/vagy céges adatok azonban viszonylag könnyen megvédhetők néhány alapvető szabály betartásával, és egyes biztonsági funkciók használatával.

A BlackBerry 10 operációs rendszer pár héten belül érkező frissítésével pont egy olyan védelmi mechanizmus kerül be a rendszerbe, mellyel nem csak megvédhetjük a saját adatainkat, hanem borsot is törhetünk a tolvajok orra alá. 

protect_stolen.jpg

A frissítést követően bekerül ugyanis a BlackBerry Protect szolgáltatás repertoárjába a "Flag as Stolen", vagyis szó szerinti fordításban lopottként jelölés opció - ha ezt a felhasználó bekapcsolja, a készülék legközelebb, amikor feljelentkezik a hálózatra, automatikusan törli minden tartalmát (leszámítva a memóriakártyán tárolt fájlokat), a következő indulásnál pedig kéri az eredeti tulajdonos által megadott BlackBerry ID bejelentkezési adatokat.

Ha ezeket az adatokat nem megfelelően adják meg, vagy nem adják meg, a BlackBerry használhatatlanná válik.

Éppen ezért fontos, hogy mielőtt frissítesz a BlackBerry 10 új verziójára, ellenőrizd a következőket:

  • Először is, ha még nincs jelszó a telefonodon, bármit is csinálsz most, tedd félre, és kapcsold be a jelszózárat a készüléken. Ez az alapvető biztonsági óvintézkedések mellett már csak azért is kötelező lépés, mert ha valaki szabadon kutakodhat a telefonod menüjében, könnyen ki is tudja kapcsolni a BlackBerry Protectet.
  • Ellenőrizd, hogy a BlackBerry ID azonosítódhoz tartozó jelszavadra emlékszel-e, illetve meg van-e erősítve a rendszerben a BBID szolgáltatáshoz tartozó e-mail cím (ezt a legegyszerűbben ezen az oldalon tudod leellenőrizni, vagy a telefonod BlackBerry ID menüpontjában). Ez már csak azért is hasznos, mert ha el akarod adni a telefont, ezt követően csak a BlackBerry ID megadásával tudsz majd teljes rendszertörlést végrehajtani rajta.

Tudom, hogy veled ilyen soha nem történne, de ha netán mégis bekövetkezne a lehetetlen, vagyis elveszíted a telefonodat, vagy feltételezhetően ellopták, az alábbi lépéseken érdemes végigmenned:

  • Jelentkezz be a számítógépeden a BlackBerry Protect szolgáltatásba.
  • A "Hely megtekintése" opcióval próbáld megtalálni a telefonodat első körben. 
  • Ha ez nem vezet sikerre használd az "Üzenet megjelenítése" opciót, amivel kiírathatod a kijelzőre, hogy a becsületes megtaláló hová forduljon - vagy vérmérséklettől függően hagyhatsz kedves üzeneteket a vélt tolvajnak is.
  • Végül használhatod a fentebb ismertetett "Megjelölés ellopottként" opciót, és bár ettől a telefonod jó eséllyel soha nem kerül újra a birtokodba, legalább az a kárörvendő érzés megmaradhat, hogy te voltál az utolsó tulajdonosa.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása