Az európai mobilszolgáltatók legnagyobb lehúzása ma az SMS-díjak mellett a roaming, vagy magyarul barangolás felára, melyet 2015-ben sehogy nem lehet racionális gazdasági alapokon indokolni: Kész-passz, ez tényleg nem szól másról, mint a külföldre utazó turisták, vagy üzletemberek megkopasztásáról. És ezt végre-valahára az Európai Unió is belátta, úgyhogy két év múlva, 2017-ben egyszer, s mindenkorra leszámol a roaming intézményével.

Hosszú út vezetett idáig, a mobilszolgáltatók nem adták könnyen magukat, de azt már ők is kezdik belátni, hogy a "mobilozás", mint olyan annyira részévé vált mára a mindennapi életnek, hogy nem lehet többé önző gazdasági érdekek mentén határokat szabni neki. Szóval már csak annyi kérdés maradt, hogy mikor tűnjön el végképp az életünkből ez a rettenetesen káros jelenség. Az Európai Unió 2007-től kezdődően küzdött előbb szép szóval, majd hatósági árszabályozással a roaming ellen, végül tíz év kellett nekik, hogy lenyomják az iparág torkán a határokon átívelő kompromisszummentes mobilhasználat. 

roaming_eiffel.jpg

Az uniós országok területére vonatkozó roamingdíjak eltörlése egész pontosan 2017. június 15-én válik esedékessé, azzal a nem teljesen mellékes feltétellel, hogy az ingyenesség nem vonatkozik az "életvitelszerű" felhasználásra, vagyis valamilyen korlátozást továbbra is alkalmazhatnak majd azért a mobilszolgáltatók annak érdekében, hogy ne boruljon fel teljesen a piac. Gondolj bele, ki akarna drága magyar mobilelőfizetést, ha már a szomszédos Szlovákiában is jóval kedvezőbb feltételekkel köthetne szerződést?

Ennek a korlátozásnak a mértéke egyelőre nem teljesen kristályosodott még ki, de gyaníthatóan valamilyen perc- SMS és megabájtos adatlimitet alkalmazhatnak majd a szolgáltatók (ezt nevezik egyébként fogyasztói kosárnak is), ezen felül pedig továbbra is drágább lesz valamicskét a külföldi mobilhasználat.

Addig is, míg ezt a nirvánát elérjük, egyszer még csökkennek a roamingdíjak Európában: jövő április 30-tól a barangolásnak már csak egész minimális felára lesz az EU-ban, konkrétan

egy perc beszélgetés nettó 5 eurócenttel (kb. 15 Ft), egy SMS 2 eurócenttel (kb. 6 Ft) és 1 MB adat szintén 5 eurócenttel (kb. 15 Ft) lesz drágább az előfizető által használt mindenkor érvényes díjszabáshoz képest.

Vagyis ha a te percdíjad mondjuk nettó 30 Ft, akkor az EU-n belül barangolva 2016. április 30-tól 45 forintot fogsz fizetni egy percnyi indított hívás után. Ma ez az összeg kb. 58-59 forint.

süti beállítások módosítása