A fenti kérdést egy átlag okostelefon-felhasználó valószínűleg legalább egyszer az életben már feltette magának, vagy akár a kereskedőjének, mobilszolgáltatójának, ha a készülék valamilyen, látszólag megmagyarázhatatlan parajelenséget produkált. Az okostelefonok bonyolult lelkületű, törődést igénylő teremtmények, és bizony még egy BlackBerryvel is előfordulhat néha, hogy megmakacsolja magát, elromlik, a hiba felderítésére azonban szerencsére ma már elég fejlett eszközök állnak rendelkezésre, mint például BB10 a gyári szoftverkínálatának részét képező BlackBerry Virtual Expert (BBVE).

bbve1.jpg

Hogy miért pont ez lett a neve ennek a diagnosztikai alkalmazásnak, az nem teljesen világos számomra, de felfogható úgy is, hogy ezzel minden BlackBerry 10-es készüléken ott van gyárilag egy virtuális szakértő, vagy háziorvos, aki segít kideríteni, hogy tényleg beteg-e a beteg, vagy csak egy kis kikapcsolódásra, vagy környezetváltozásra van-e szüksége.

A BBVE így amellett, hogy többek közt megmondja, milyen szoftververzió fut a készüléken, milyen az akku állapota vagy milyen vezeték nélküli kapcsolatok aktívak, számos gyári tesztet is le tud futtatni (ehhez az alkalmazáson belül az alsó sorban középen lévő ikonra kell bökni). A tesztek sorban a következők:

  • Kijelzőtesztek
  • Audiotesztek
  • Billentyűzettesztek
  • Érzékelők tesztje
  • Hálózati és kapcsolódási tesztek

A különböző tesztcsoportokhoz tartozó diagnosztikai vizsgálatokat pofonegyszerű elvégezni, elég a kijelzőn megjelenő utasításokat követni, majd figyelni, hogy a telefon hogyan reagál (például szól-e a hangszóró, vagy működik-e a mikrofon, netán a QWERTY-gombsor minden billentyűjét érzékeli-e a rendszer). Van amikor még ennyi sem kell, ilyen például az érzékelőteszt (lásd a lenti képet), ahol a program azonnal kiszúrja az operációs rendszer segítségével, ha valami gáz van valamelyik szenzorral.

bbve4.jpg

Ha nem találod meg a BBVE ikonját a telefonod menüjében, keresd az ingyenes appot a BlackBerry Worldben. Azért persze inkább ne legyen rá szükséged...

süti beállítások módosítása