Némi iróniát merítve akár ennek a posztnak a címe is lehetne a legfőbb üzenete annak, hogy a BlackBerry saját alkalmazás-piacterén a BlackBerry Worldon kiemelten ajánlja felhasználóinak az Amazon App Store-t, vagyis a világ egyik legnagyobb, független (androidos) alkalmazás-piacterét. Azt a piacteret, ami egyébként a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es verziójának megjelenésével felkerült mindegyik BB10-es BlackBerryre. 

Nincs ezen mit szépíteni, a fejlesztők a kezdeti, eleve nem túlságosan felfokozott érdeklődést követően mostanra gyakorlatilag teljes nihillel tekintenek a BlackBerry 10 platformra, melynek valószínűleg több, egymással szorosan összefüggő oka is van. Ennek mára az lett az eredménye, hogy a BB10 minden elvitathatatlan érdeme ellenére új appok alig jelennek meg a platformra, a régieket pedig alig-alig frissítik, így a BlackBerry World szép lassan már csak a kanadai cég saját fejlesztésű alkalmazásainak nyújt táptalajt -- vagyis legfeljebb akkor nyitja meg az ember, ha frissült mondjuk a BBM, vagy a Facebook app.

amazon_appstore_classic.jpg

Kész szerencse tehát, hogy ott az Amazon App Store, mely a fejlesztők által mellőzött BB10 platform alatt zseniális huszárvágással igyekszik megszabadítani az alkalmazáshiány jelentette fejfájástól a BlackBerry vezetését, élén John Chennel, a hongkongi származású üzleti stratégával. Az, hogy az Amazon piactere elérhető a BlackBerry operációs rendszere alatt is, az ott található alkalmazások pedig többé-kevésbé működnek a BB10-es telefonokon, nem különösebb újdonság, mindazonáltal az nagyon feltűnő, hogy a BlackBerry az utóbbi hónapokban mennyit kommunikál erről a külső alkalmazásbeszerzési forrásról.

Először jön az androidos alkalmazás-toplista a céges blogon, most pedig már a saját piacterén is az Amazon App Store-t reklámozza a cég. Ezek alapján csak a hülyének nem nyilvánvaló, hogy a BlackBerry ahogy a fogyasztói piacot szépen háttérbe tolta, úgy a fogyasztói alkalmazásokkal is ugyanezt teszi, azaz a Cut the Rope, Pinterest, Instagram és társai fejlesztőstül-mindenestül mentek a levesbe. Vagyishát akinek ez kell, az megtalálja őket az Amazonnál, köszönjük, hogy felkereste alkalmazásboltunkat, a viszont látásra!

Ez a tendencia márpedig egész biztosan folytatódni fog, az Androiddal felvértezett BlackBerrykről érkező spekulációk, hírfoszlányok (videofoszlányok - lásd fent) mind-mind nagyon egyértelmű jelei a folyamat erősödésének. Persze -- ahogy ezt Chenék az elmúlt hetekben többször is nagyon világosan egyértelművé tették -- az igazi nehézfiúk számára továbbra is megmarad majd opcióként a BlackBerry 10, pánikra tehát semmi ok, az a kisebbség, akinek többet ér a teljesen egyedi, atomstabil és szuperbiztonságos rendszer, még eljátszhatja egy darabig a különcködő eminens szerepét.

Hogy aztán a cég milyen formában kínálja majd fel a platformválasztást a vásárlói, vagy inkább új vásárlói számára, azt máig rejtély övezi, de nem kizárt, hogy lesznek még nagy meglepetések azzal kapcsolatban, hogy a BlackBerry hogyan is kívánja megoldani az alkalmazásháttérrel, platformtámogatottsággal kapcsolatos hiányosságokat.

süti beállítások módosítása