Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy a lentiek teljes egészében saját spekulációim, nem kaptam senkitől sem semmilyen fülest vagy értesülést, és nem olvastam utána a témának a létező összes fórumon. Szóval semmiképpen ne tekintsétek készpénznek ezeket a sorokat, a startpisztoly ravaszát a BlackBerry fogja meghúzni, amikor minden készen áll a rajtra.

A BlackBerry több mint hat hónapja bemutatott egy új okostelefon-prototípust Barcelonában, a Mobile World Congressen, amiről azóta is mélyen hallgat, és akkor sem árult el róla szinte semmit. Ez a maga nemében példátlannak tűnik az iparágban, szerintem soha, egyetlen gyártó sem húzta még így az emberek agyát, ahogy most a BlackBerry teszi, legfeljebb ha a terméket időközben kiradírozták a tervezett portfólióból.

slider-clean.jpg

Az viszont egészen biztosnak tűnik, hogy a Barcelonában megmutatott, Venice kódnevet viselő mobil piacra fog kerülni (hogy milyen néven, azt egyelőre nem tudni), már csak a mikor a kérdés, meg persze a mi a fene tart idáig? Utóbbira választ adhat, hogy a BlackBerry a pletykák szerint fennállása óta először, illetve a piacon egyedülálló módon a Google-lal karöltve egy teljesen egyedi Android-variánst gyártott az újdonsághoz, ami nyilván nincs meg két hónap alatt, pláne ha biztosítani kell mellé, hogy ugyanaz a mobil a BlackBerry 10-et is elfuttassa.

A Venice tehát érkezik, az eredeti nyilatkozatok alapján valamikor az idei év végén, egyes, jól értesült források már azt is tudni vélik, hogy október-november tájékán kapható lesz a készülék. Mindez azt feltételezi, hogy a cucc bejelentése mostanra meglehetősen időszerűvé vált, pláne ha a BlackBerry az év végi forgalomból mérhető nagyságú szeletet kíván magának kivágni (ehhez persze az is kell, hogy a bejelentést követően záros időn belül a boltokban is megjelenjen az újdonság).

Bár eleinte szinte meg voltam róla győződve, hogy a szeptember elején tartott berlini IFA-n fogják bejelenteni az újdonságot Chenék, utólag látva egyáltalán nem bánom, hogy ez nem történt meg. Meg nem is nagyon illett volna a BlackBerry egy olyan kiállításra, ahol intelligens mosógépeket és vasalódeszkákat (is) mutogatnak a közönségnek -- mobilt meg alig.

A szeptember közepét pedig az Apple uralta az iPhone 6s és az új iPadek bejelentésével, bármilyen más gyártónak (beleértve akár a Samsungot) öngyilkosság lett volna a múlt héten bármivel előhozakodnia. 

Maradt tehát a szeptember vége a Venice-re. Szerintem ez lesz a jó időpont, több okból is:

Egyrészt az iPhone-hype addigra kellő mértékben elcsitul (bár az értékesítés csak a hónap végén kezdődik), vagyis nem minden az Apple telefonjáról fog szólni, plusz az Apple versenytársai is eldurrogtatták mostanra a puskaporukat. Nem mintha a célcsoport ugyanaz lenne az említett cégeknél, de a BlackBerrynek azért így is sokat segíthet a média, szóval nem árt, ha nem egy totális iPhone-Samsung zajba érkezik a Venice.

Másrészt a BlackBerry jövő hét végén ismerteti a 2016-os üzleti évének második negyedéves eredményeit. Ez kitűnő alkalom lehet egy újragondolt termékstratégia, illetve egy merőben új termék prezentálására, nem beszélve arról, hogy megfelelő tálalással és érvekkel alátámasztva mindez biztosabb jövőképet sugározhat a vállalatról. Amiért rendszerint hálásak szoktak lenni a befektetők is.

A Venice szeptember végi (újbóli) bejelentése emellett a piaci megjelenés időzítését tekintve is indokolt lehet, vagyis ha a BlackBerry októberben, novemberben már árulni akarja a készüléket (szerintem amúgy november előtt ebből nem nagyon lesz semmi), ideje lassan konkrétumokat mondani róla.

Emlékeztetőül azért itt vannak az előző hivatalos telefonbejelentések, és a forgalmazás kezdete (a forgalmazás alatt azt az időpontot értem, amikor először kaphatóvá vált a telefon bárhol a világon), típusok szerint lebontva:

  • BlackBerry Classic: 2014. február 24. (még Q20 néven) - 2014. december
  • BlackBerry Passport: 2014. szeptember 24. - 2014. október
  • BlackBerry Leap: 2015. március 5. - 2015. április közepe

BlackBerry Venice: 2015. március 3. - ?

süti beállítások módosítása