A BlackBerry PRIV megjelenésével kapcsolatos hírek mostanra elárasztották az internetet, egyben több szakmai, illetve szakmainak mondott fórumon felmerült, hogy mostantól a BlackBerry csak az Androidra koncentrál, magasról tojik a saját fejlesztésű BB10 operációs rendszerre, a platform mellett kitartó fejlesztőket pedig egyszerűen cserben hagyta. Ez minden keményvonalas BlackBerry-rajongó egyik rémálma, úgyhogy éppen ideje felébredni belőle.

staycalm.jpg

Először is, ahogy arról már korábban, a PRIV bejelentése során szó volt, a BlackBerry 10 fejlesztése nem áll le, a cég javában készíti a 10.3.3-as verziót, ami elsősorban hibajavító release lesz, nagyjából, mint a nyáron megjelent 10.3.2-es. Egyelőre tehát valóban nincs szó új funkciók beépítéséről, de szó sincs róla, hogy a fejlesztés ezzel egycsapásra leállt volna, és biztos, hogy a piacon lévő BB10-es telefonok egy része még hosszú ideig támogatott lesz.

Nem áll le a fejlesztői platformok támogatása sem, ami azt jelenti, hogy az alkalmazásfejlesztőknek továbbra is minden eszközük meglesz ahhoz, hogy jobbnál-jobb alkalmazásokat készítsenek a platformra. Vagyis marad a Native, Cascades, WebWorks és Android runtime vonal, ami így azért elég széles tárházát kínálja a lehetőségeknek, más kérdés, hogy a fejlesztők számára mennyire maradt vonzó a platform a legutóbbi számokat látva. Erről azonban nem a BlackBerry tehet, nem szoríthatnak minden stúdió főnökének fejéhez egy stukkert, hogy barátom, vagy most azonnal elkezdesz kódoltatni az embereiddel az ötmilliós bázissal rendelkező platformomra, vagy véged van, mint a botnak.

Felröppentek olyan, egyébként teljesen nonszensz híresztelések is, hogy a BlackBerry úgy ahogy van, bezárja a BlackBerry Worldöt, a helyét behinti sóval, és nem áll szóba többé a fejlesztőkkel. Ez természetesen jó nagy marhaság, ami azt illeti, éppen most újult meg a Developer Zone, illetve továbbra is teljes támogatást ígér a cég a fejlesztőknek többek közt a Developer Blogon és egyéb közösségi csatornákon keresztül.

A BB10 tehát marad, más kérdés, hogy aki a BlackBerry saját fejlesztésű platformja mellett teszi le a voksát -- legyen szó felhasználóról, vagy alkalmazásfejlesztőről --, az készüljön fel bizonyos kompromisszumokra azzal együtt, hogy ez a mobilos operációs rendszer korlátai dacára továbbra is a legjobb mobilplatform a világon.

Via BlackBerry Developer blog.

süti beállítások módosítása