A BlackBerry korábbi ígéretéhez híven folyamatosan ellátja a nagyérdeműt újabb és újabb információkka arra vonatkozóan, hogy hogyan szándékozik megvalósítani a (közel) lehetetlent: az Android biztonságossá tételét. Az egyik kulcselem ebben a képletben a ki tudja miét DTEK-nek keresztelt alkalmazás, mely éberen őrködik a telefon biztonsága, ezzel együtt a felhasználó privát szférája felett. A DTEK tehát egyfajta biztonsági radar, de ezúttal szerencsére ennél konkrétabb információkat is elárultak róla a kanadaiak.

dtek-shield-bw1_1.jpg

A DTEK alapelve kicsit a manapság egyre komplexebbé váló vírus- és kártevőkeresőkéhez hasonlít, bár éppen víruskereső funkciója nincs. A BlackBerry szerint a legfontosabb, hogy időben észrevegyük, ha valaki az engedélyünk nélkül kutakodik, vagy úgy általában tesz bármit a telefonunkon/telefonunkkal, illetve rendelkezésre álljanak olyan eszközök, amelyekkel ezeknek az esélyét csökkenthetjük. Ez utóbbiak létezéséről sokszor nem is tud a felhasználó, vagy ha tud, fogalma sincs, hol lehet például bekapcsolni a fotóalapú jelszózárat -- természetesen ehhez is segítséget nyújt a DTEK.

1. Detektálás

 A program amellett, hogy három lépcsős biztonsági minősítést ad a telefonnak a beállítása alapján (ezt alakíthatja például, hogy használunk-e jelszót), árgus szemekkel figyeli a telepített appokat, és folyamatosan jegyzi, ha azok teszemazt:

  • fotókat és videókat készítenek a felhasználó beavatkozása - és adott esetben tudta - nélkül (igen, van ilyen!)
  • bekapcsolják a készülék mikrofonját a felhasználó beavatkozása nélkül (ilyen is)
  • SMS-t küldenek a felhasználó beavatkozása nélkül
  • kiolvassák a partnerlistát, 
  • vagy a GPS-alapú helyzetet (természetesen ismételten a felhasználó beavatkozása nélkül)

A DTEK logolja, hogy egy adott app mindezt milyen gyakorisággal és milyen hosszú ideig végezte.

2. Figyelmeztetés

Az appok aktivitását nem csak úgy mellékesen feljegyzi a DTEK, hanem felhasználói beállítás alapján figyelmeztetést is küldhet minderről, alkalmazás, és funkciószinten. 

dtek-2a.jpg

A figyelmeztetéseket akár minden szenzorra be lehet állítani egyenként, azaz például a telefon mindig szól, ha egy app hozzáfér a GPS helyhez, de például megadható az is, hogy csak egy bizonyos appra vonatkozóan kapjon a felhasználó figyelmeztetést.

3. Megelőzés

Ahogy fentebb is írtam, a BlackBerry szerint a kulcs a megelőzés, így a DTEK három ponton próbálja erősebbé tenni a telefon védelmét, ha nem találja azt megfelelőnek.

Például javaslatot tesz arra, hogy a képernyőzárat kapcsoljuk be (van PIN-es, minta-alapú, illetve fotóalapú képernyőzár), hogy letiltsunk minden más, alkalmazás beszerzésére használható forrást a Google Play Store-on kívül, vagy hogy ne lehessen resetelni a telfont a személyes jelszavunk ismerete nélkül - utóbbi a tolvajok orra alá törhet komoly borsot, hiszen ők többnyire azonnal letörölnek minden adatot a lopott készülékről.

A BlackBerry szerint a DTEK működése ezen három vezérlőelv mentén pofonegyszerű lesz, ám ez még mindig csak az egyik alkotóeleme a biztonságos Android koncepciónak.

Via Inside BlackBerry blog.

süti beállítások módosítása