A legtöbb kütyüt előbb-utóbb utoléri az internetes folklór radikális ágazata, vagyis valaki egy internetes videóban biztosan szétszedi, földhöz vágja, megdarálja, meghajlítja, vagy elevenen elégeti a cuccot, legyen szó játékkonzolról, vagy éppen okostelefonról. Égetős, hajlítgatós videót már láttatok itt a PRIV-ről, most jön a szétbontás, melyet mint oly sokszor a BlackBerry esetében korábban, szakavatott vietnami kezek végeznek -- ezúttal kevéssé koszos körmökkel szerencsére.

Az aprólékos munka eredménye természetesen ezúttal is egy aranyozott fémkerettel ellátott telefon a Karalux műhelyéből, mely bizonyos kultúrkörökben továbbra is a luxus luxusát jelenti -- mindenki döntse el maga, hogy ez mennyivel növeli a telefon exkluzivitását (illetve ha eldöntötted, szavazz róla a poszt alján).

karalux_priv.jpg

A szétszerelős videó mindenesetre abból a szempontból még a kevéssé luxusrajongó magamfajta laikus számára is jó, hogy látszik, mennyire nem triviális szerkezetek a mai csúcs-okostelefonok, pláne, ha a PRIV-hez hasonlóan mechanikát is tartalmaznak. 

Amúgy csak én vagyok úgy vele, hogy egy ilyen videó után szívesen megnézném azt is, hogyan lesz ebből az alkatrészhalmazból újra működő telefon?

Via Karalux Vietnam.

Történelmi tettre készül a BlackBerry a világ hatodik legnagyobb országában, Pakisztánban: a cég hivatalosan bejelentette, hogy nem tesz eleget a helyi kormányzat felszólításának, és nem ad hozzáférést ügyfelei titkosított kommunikációjához, ezzel egyszersmind befejezi működését az országban. Ehhez még csak hasonló lépés sem volt eddig korábban az iparágban, különös tekintettel arra, hogy a kanadaiakat nem kitiltották az országból, hanem kvázi saját elhatározásából hagyják ott a piacot.

A döntés hátterében a helyi hírközlési szervek egy nyári határozata áll, mely gyakorlatilag azt közölte a helyi mobilszolgáltatókkal, hogy mindennemű hozzáférést meg kell szüntetniük a BlackBerry-infrastruktúrához, 'biztonsági okokból". Egy ilyen döntés természetesen nem azért születik, mert Pakisztánban a BlackBerry halálát akarják, vagy mert megharagudott valamelyik helyi vezető a cégre, mert gyorsan lemerült a Z10-ese. A háttérben Pakisztán (ne feledjük, hogy atomhatalomról van szó!) nemzetbiztonsági érdekei állnak. Vagyis az, hogy gyakorlatilag minden és mindenki lehallgatható legyen, márpedig a BES-en keresztül folyó adatforgalommal nem ez a helyzet.

pakistan.jpg

A BlackBerry sokáig ellenállt az effajta, kormányzatok felől érkező nyomásnak, de itt úgy tűnik, valamiért feladni kényszerül a hídfőit a cég. A társaság nyilván nem csak és kizárólag a helyi ügyfelek érdekeiben cselekszik ezúttal, hanem a Pakisztánba utazó BlackBerry-felhasználók, köztük kormányzati delegációk, magasrangú cégvezetők, de akár csak a turisták érdekeit is kénytelen szem előtt tartani.

Félreértés ne essék, azért ez meglehetősen fájó döntés a cégnek, hiszen ha minden így marad, az országban működő, BlackBerry-flottát üzemeltető vállalatok ezzel gyakorlatilag arra kényszerülnek, hogy más megoldás, vagy legalábbis más MDM-rendszer után nézzenek. Cserébe a BlackBerry más piacokon megerősítheti azt az imázsát, hogy az ügyfelek adata szent és sérthetetlen, és semmilyen körülmények közt, senkinek nem kiadható.

Más kérdés, hogy sajnos mostanában nem olyan világot élünk, amikor mindenki, akinek van elég pénze megfizetni egy kellően szofisztikált titkosítási rendszert, elbújhat a kormányzatok figyelő szemei elől. A briteknél például már készül az a törvény, mely a tech cégek számára gyakorlatilag kötelezővé teszi, hogy a hírszerzésnek hozzáférést adjanak minden (titkosított) kommunikációhoz. Miközben David Cameron, és a fél brit államvezetés BlackBerry-felhasználó...

Via Inside BlackBerry blog.

A BlackBerry PRIV magyarországi hivatalos megjelenésére ugyan még egy kicsit várni kell, de annyi biztos, hogy már most kiváltságosnak érezheti magát, aki előrendelte a kanadaiak első, csúcskategóriás androidos mobilját a BerryBoltban. A webshop ugyanis minden, BlackBerry PRIV vásárlónak egy egyedileg sorszámozott klubkártyát ad ajándékba, mellyel időszaki és állandó kedvezmények egyaránt igénybe vehetők*. A kártya ráadásul őrületesen menőn néz ki, egész konkrétan így:

blackberry3_ok_minta.jpg

A kártyával egyben a BerryBolt csapatával karöltve köszönetünket fejezzük ki, amiért nekünk szavaztatok bizalmat egy ilyen nagy értékű beruházás kapcsán, és remélhetőleg hozzájárulhatunk majd ahhoz, hogy az új készülékedet hosszú ideig a legnagyobb megelégedéssel használhasd.

Ha te is a kiváltságosok körébe tartoznál, itt az alkalom, most előrendelheted a BlackBerry PRIV-et a BerryBoltban, a szokásos két év gyári jótállással, szakértői támogatással, garanciafutár szolgáltatással, országszerte ingyenes kiszállítással. Az új csúcs-BlackBerry előreláthatóan december elején érkezik meg Magyarországra, így az első előrendelőktől még egy kis türelmet kérünk a BerryBolt csapata nevében.


*A klubkártya érvényességi ideje a készülék vásárlásától számított 1 év. További feltételeket a kártya mellé járó tájékoztatóban találsz.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Az alábbi kompetitív analízist Horváth Balázs, a magyar mobilos szaksajtó fenegyereke, jelenleg a BitPort munkatársa készítette a BerryBlog számára. Balázsnak velem ellentétben nincs BlackBerryje, tehát garantáltan pártatlan, egyben szakmai kontent következik:

Megszületett, létezik, de vajon hogyan viszonyul a piac többi nagyformátumú szereplőjéhez? Mérlegen a PRIV és a többiek!

Kétség sem férhet hozzá, hogy ebben az évben a BlackBerry szállította a legnagyobb meglepetést a mobilgyártásban. Biztos vagyok benne, hogy a hivatalos megerősítésig úgy igazán senki sem merte elhinni azt, hogy John Chen és csapata van annyira merész, és bedobja az Android-bombát.

Kicsit hasonló volt a helyzet, mint a Nokia nagy döntésének idején, még ha a BlackBerry gazdasági, piaci helyzete nem is abban az állapotban van, mint a finneké volt akkor. A közvélemény egyöntetűen Androidot akart, helyette azonban Windows Phone-t kapott, a többi pedig meg már (kicsit szomorú) történelem. A nagy kérdés most az (persze több is van), hogy a PRIV hogyan fog teljesíteni egy teljesen új terepen, illetve hol és milyen helyet foglalhat el a palettán.

PRIV vs. iPhone

Ez lesz a legnehezebben kivitelezhető összevetés, mivel az iPhone sikere már régen nem a hardverről, a 3D Touch kijelzőről, a Live Photo funkcióról, hanem az iOS-ről, illetve az egész körül kialakult, időnkét hisztériába hajló hype-ról szól. Ahogy más csúcsmobilok esetében, itt is két olyan oprendszer ütközik meg, amelyek magabiztosan uralják az egész piacot.

Ha mégis összehasonlítjuk a hardveres képességeket, akkor számok, adatok terén egyértelműen a Priv az erősebb. A Quad HD (1440 x 2560 pixel) kijelző 540 ppi képpont sűrűséget ad az 5,4 colos, AMOLED panelen, amihez képest az iPhone 6s Plus 1080 × 1920 képpontot, 401 ppi-t, illetve egy IPS panelt tud felmutatni.

iphone6s.jpg

Processzor, memória szempontjából a PRIV Snapdragon 808-cas chipset és 3 GB RAM kombója nagyobb teljesítményre képes az Apple A9 CPU-jához képest, de ott van az a tény is, hogy a PRIV 32 GB-os tárhelye microSD-vel bővíthető, ami az iPhone esetében csak a vásárláskor oldható meg azzal, ha a legnagyobb kapacitásút választjuk.

A sor persze folytatható: az iPhone-on van ujjlenyomat olvasó, a PRIV viszont a piac legkomplexebb biztonsági szoftverezettségével rendelkezik. Az iPhone-ban van NFC, de az Apple határozza meg, hogy mire használható, a PRIV esetében az NFC bármire bevethető. Az Apple mobiljában a nyomás erősségét érzékelő 3D Touch kijelző került, a PRIV azonban a szélén lekerekített panelt kapott, ahhoz passzoló funkciókkal. Végül ott az adu ász: a PRIV teljes, fizikai billentyűzettel bír, amit jelenleg senki nem tud felmutatni, így ezt a témát a poszt végén fejteném ki egy kicsit bővebben.

KIFUTOTT AKCIÓ!

Múlt héten és ezen a héten azoknak igyekszik kedvezni a BerryBolt, akik minőségi, eredeti bőrből készült tokot kívánnak vásárolni BlackBerryjükhöz -- most a német StilGut különböző típusú flip tokjaihoz juthatsz hozzá kedvezménnyel a hétvégéig. Például ez a BlackBerry Leaphez készült bőrtok a hét végéig* 2000 forinttal olcsóbb:

stg_leap_booktype_black.jpg

A StilGut választékában elsősorban a Classichoz és a Passport különböző típusaihoz találtok tokokat -- mindegyik modell mágneses érzékelővel rendelkezik (kivéve a Leap esetén, ahol a telefon ezt nem támogatja), valamint többféle bőrfelülettel/kidolgozással és színnel is megtalálod némelyiket a webáruházban.


*Az akció 2015.11.29-én 23:59-ig, vagy a készlet erejéig tart, és csak a webshopban leadott rendelésekre érvényes.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Az azért könnyen belátható, hogy a duál SIM-es telefonokra, pontosabban magára a működési elvre van igény, legfőképpen a céges mobilok, előfizetések világában, ahol kézenfekvő, hogy a dolgozónak van privát, és munkahelyi száma (SIM-je) is, de mégsem akar két készüléket magával hurcolni. Mert hát ugye senki nem szereti intézni a privát ügyeit a cég pénzén, és nem akarja azt sem, hogy a főnök vagy az ügyfelek munkaidőn túl is zaklassák, igaz?

Az ilyen duál SIM-es mobilokkal csak egy a baj: A szolgáltatók -- megjegyzem teljesen érthető okból -- gyűlölik, ezért a szolgáltatók barátainak számító mobilgyártók sem feltétlenül árasztják el a piacot ezekkel a megoldásokkal, már feltéve, ha ennek a baráti viszonynak a fenntartása érdekükben áll. Többek közt ezért sincs, és nem is volt soha duál SIM-es BlackBerry, de a kanadai cég mégis megtalálta a módját annak, hogy a privát és munkahelyi telefonálást különválassza, egyetlen készülékkel, egyetlen SIM-mel. Valahogy így:

A WorkLife-nak nevezett szolgáltatás alapjait egyébiránt az a Movirtu adta, melyet a BlackBerry 2014-ben vásárolt fel, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a BYOD-trendekre még jobban ráfeküdjön. A platformfüggetlen rendszer lényege nagyjából annyi, hogy a telefon két, egymástól teljesen független hívószámot kezel, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal (hanghívás, SMS, adatforgalom, roaming) együtt, a felhasználó pedig eldöntheti, hogy adott időszakban melyiket használja. 

Ennek megfelelően természetesen elkülönül a számlázás is, ami azt feltételezi, hogy a buliban benne van a mobilszolgáltató is valahogy, és vannak is olyan országok a világon, ahol ez meg is oldott. Itthon sajnos nem érhető el a WorkLife senkinél, és ha engem kérdeztek, nem is nagyon lesz a jövőben ilyen kezdeményezés, pedig mindenkinek jó lenne. Jó az ügyfélnek, hiszen nem kell két SIM-mel és két telefonnal, vagy gagyi duál SIM-es mobillal bohóckodnia, jó a cégnek, mert csökkentheti a költségeit, és a céges flottához tartozó számokat nem veszti el akkor sem, ha a dolgozó lapátra kerül, valamint jó a mobilszolgáltatónak is, hiszen egy helyett két előfizetést adhat el.

süti beállítások módosítása