Tegnap megjelentek a BlackBerry oldalán az első hivatalos renderek a PRIV-ről (mint kiderült, a BlackBerry első androidos telefonjának így kell pontosan írni a nevét), ami áll gyakorlatilag két oldalsó képből, meg egy átlós formátumú fekvő képből, amin kiválóan megszemlélhető a párhuzamossági axióma, azaz, hogy a párhuzamosak a végtelenben találkoznak. Íme először is a képek, aztán folytatom:

A BlackBerries.ru gyorsan megoldotta a fenti párhuzamossági axiómát, hogy csak hogy egy újabb rejtélyre irányítsa rá a figyelmet a PRIV-vel kapcsolatban: vajon mi lehet a kijelző bal alsó sarkában lévő ikon, meg a rajta lévő DTEK felirat?

dtek1.jpg

dtek2.jpg

A legtöbb androidos készüléknél a telefon ikont elfoglaló rejtélyes ikonon egy ajtón belépő figura árnyéka is látszik a BlackBerry-logón kívül. Az oroszok szerint valamiféle biztonság-specifikus alkalmazás indítóikonja lehet, de hogy pontosan mi célt szolgálhat, az egyelőre a BlackBerry titka marad.

Via BlackBerries.ru

Címkék: android priv dtek

Furcsa helyzet állt elő múlt héten a BlackBerry Priv bejelentésével, a BlackBerry saját bevallása szerint az történt ugyanis, hogy a cég gyakorlatilag kénytelen volt leleplezni a terveit, mivel addigra már annyi infó kiszivárgott az új androidos készülékről, hogy nem volt értelme tovább titkolózni. Azóta túlvagyunk egy meglehetősen sutára sikeredett videobemutatón, amit persze nem mulasztottak el kifigurázni a híroldalak, nem mintha ettől a Priv jobb vagy rosszabb termék lenne, legfeljebb az index egyik gyakornoka gondolja azt, hogy a kettő között bármi összefüggés lenne. Aztán nagyjából ennyi. 

chen_priv.png

A BlackBerry múlt héten pusztán annyit közölt, hogy a Priv-ről újabb részleteket a következő napokban, hetekben árul majd el a nagyérdeműnek, addig is kösz a türelmet, meg a rajongók kitörő támogatását. Nem nehéz kitalálni, hogy az új androidos BlackBerry -- már ha valóban év végén kell piacra kerüljön -- gyakorlatilag kész, már ami a hardvert illeti, szóval joggal merülhet a kérdés, hogy akkor mégis mire várnak a kanadaiak a további részletek tálalásával.

Az egyik lehetőség, hogy a BlackBerryt valóban váratlanul érte, hogy idő előtt elképesztő mennyiségű részlet került ki az internetre a Priv-ről, ami egyben kitűnő marketingeszköz is lehet (már ha a kiszivárogtatás célzott volt), így nem tudtak még felkészülni egy nagyívű(bb), minden részletre kiterjedő bemutatóra. Ez egyben azt is jelentheti, hogy bizonyos szoftveres komponensek (például az androidos Hub) még nem készültek el, vagy nincsenek bemutatható állapotban.

A másik opció, hogy a BlackBerry újdonsült partnerére, a Google-re vár, mert például kötött egy olyan megállapodást a két cég, hogy az új Android-verzió bejelentéséig (ami egyébként ma lesz) a BlackBerry nem kommunikálhat részleteket az ökoszisztémáról.

Ma egyébként a Google magyar idő szerint este hat órakor két új Nexus okostelefont jelent be, valamint eldördül a startpisztoly az új Android-verzió, az Android M előtt. Utóbbi a BlackBerry aspektusából is érdekes lehet, hiszen a Priv az előzetes, nem hivatalos infók, meg a józan paraszti logika szerint megkapja majd a legújabb Android-verziót, de még az sem teljesen kizárt, hogy eleve azzal kerülhet forgalomba.

Nyilvánvaló, hogy amíg a Google a saját eszközeivel elsőbbséget élvez, szóval egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a hét második felétől hirtelen megnyílnak azok a bizonyos csapok, és nem csak csöpögnek majd, hanem egyenesen zubognak az információk az új androidos BlackBerryről.

Pénteken a BlackBerry amellett, hogy ismertette a 2016-os második pénzügyi negyedévének eredményeit, hivatalosan is bejelentette, hogy piacra dobja első androidos okostelefonját Priv néven. Ez a döntés kétségtelenül a BlackBerry eddigi fennállásának egyik legnagyobb horderejű változása, hiszen mióta világ a világ, a kanadaiak saját fejlesztésű hardver mellé saját fejlesztésű szoftvert, vagyis operációs rendszert biztosítottak. Nem csoda, hogy a Priv, meg a Google-BlackBerry összeborulás kiakasztotta a megmaradt rajongók egy részét -- nem mondom, hogy teljesen alaptalanul, de a hétvégén olvastam jó sok sületlenséget a témával kapcsolatban, ezeket szeretném most mintegy letisztázni.

Naponta átlag öt új androidos mobilgyártó születik, a BlackBerry ezzel csak egy lesz közülük.

Tény, hogy az androidra építő gyártóknak, illetve brandeknek se szeri-, se száma, a mezőny pedig rendkívül széttagolt, a BlackBerry márkaértéke azonban a látszat ellenére még mindig elég nagy, emellett a cég láthatóan még mindig tud olyan telefont letenni az asztalra, amivel meg tudja magát különböztetni a sokaságtól (lásd például a Priv fizikai billentyűzetét).

smartslide_1.jpeg

 Emellett szintén lényeges szempont, hogy a BlackBerry évtizedes kapcsolatot ápol a mobilszolgáltatókkal, melyek az értékesítési lánc legfontosabb tagjai. Ezek a tényezők önmagában elegek lehetnek ahhoz, hogy a vállalat készülékgyártó részlege ismét egészséges eladásokat produkáljon. 

Az Android és a biztonság nem fér meg egymás mellett, ezzel a BlackBerry pont a lényegét veszti el.

Tény, hogy jómagam is viccelődtem azon korábban, hogy kultúrember nem említi egy mondatban az Android és biztonság szavakat, emellett tény az is, hogy pusztán a felépítéséből és népszerűségéből adódóan a Google rendszere sebezhetőbb bármi másnál, ám megfelelően körülbástyázva (vagy manapság népszerű szóhasználattal körbekerítve) ez a rendszer is biztosíthat magas szintű adatvédelmet. A BlackBerry részéről ezzel kapcsolatban egyelőre nem sok konkrétum hangzott el, mindössze csak annyit mondott John Chen elnök-vezérigazgató, hogy a cég a Google-lel együttműködve a BlackBerryk biztonsági és produktiv funkcióinak jelentős részét átültette, illetve átülteti Androidra. Tekintve, hogy ebben a szakmában a megbízhatóság és a szavahihetőség különösen fontos tényezők, Chennek valószínűleg lehet némi alapja arra, hogy kijelentse, a teljes BlackBerry-ökoszisztémával kiegészítve a létező legbiztonságosabb androidos mobilt alkotta meg.

Ezzel vége a BlackBerry 10-nek/nem lesz több BB10-es telefon

 Először is érdemes kicsit feleleveníteni a számokat a BlackBerry előző pénzügyi negyedéves jelentéséből: A cég három hónap alatt mindössze 800 ezer BlackBerry készüléken adott túl, Passportostul, Classicostul. Tekintve, hogy egy uszkve egymilliárdos piacról beszélünk, ez már most olyan, mintha nem is létezne a platform. Ettől függetlenül arról szó sincs, hogy a BlackBerry hirtelen lehúzná a rolót, a vezetés kijelentette, hogy folytatódni fog a BB10 fejlesztése, márciusban például jön a 10.3.3-as verzió. Hogy utána mi lesz, az jó kérdés, de látva a rendszer penetrációját, kevéssé tartom valószínűnek, hogy a BlackBerry komoly erőforrásokat áldozna a továbbiakban az új funkciók beépítésére, ami végeredményben kevéssé látványos, ám annál lényegesebb hibajavítási ciklusokhoz vezethet a jövőben.

bb10_devices.jpg

A készülékportfólió kapcsán mindössze annyi hangzott el a pénteki konferenciahíváson, hogy idén nem lesz új BB10-es telefon a boltokban. A jövő szerintem még minimum kérdéses, bár tekintve, hogy a BES12 multiplatformos rendszer, a BlackBerry jelenlegi fontosabb partnerei sincsenek hozzákötve a BB10-hez, szemben mondjuk a BES5-BBOS időkkel. Vagyis a cégek az infrastruktúra-hátteret megtartva bármikor lecserélhetik a teljes mobilflottájukat mondjuk iPhone-ra, vagy éppen androidos BlackBerrykre. Ez kétségtelenül nem sok jót jelent a BB10-es készülékportfólió jövőjét illetően. Fontos, hogy a meglévő modellek támogatása azonban ettől még nem szűnik meg egycsapásra!

John Chen elárulta a BlackBerryt, és a kínaiak kezére játszik

A végére hagytam az egyik legmókásabb összeesküvés-elméletet, miszerint John Chen eleve azért állt a BlackBerry élére 2013-ban, hogy végképp lezüllessze a céget, hogy aztán aprópénzért eladja valamilyen kínai multinak. Mert hát Chen is ferde szemű, érted. 

john-chen-blackberry.jpg

Egyrészt azt javaslom, hogy aki ilyeneket talál ki, menjen kicsit ki a levegőre, járjon egy jót és merüljön el az élet valódi szépségeiben. Másrészt pedig szeretném felhívni a figyelmet rá, hogy egy multicég (meg úgy általában, minden cég) irányítása nem érzelmii alapokon kell működjön, ez pedig eleve komoly konfliktusban áll a rajongói preferenciákkal, mi ugyanis hajlamosak vagyunk érzelmeket vinni a márkához fűződő viszonyunkba. Ami persze nem baj, hiszen ettől leszünk rajongók.

Chen feladata az volt, amikor 2013-ban átvette az irányítást, hogy megmentse a BlackBerryt, és megfordítsa a szerencséjét. Meggyőződésem, hogy nélküle most nem létezne a cég, talán már BerryBlog sem lenne. Csupán csak azt kell megérteni, hogy ez egy másik BlackBerry, méretét és súlyát tekintve is, ugyanakkor mindmáig megőrizve a korábbi értékeit. Vagy ahogy a cégvezető fogalmaz legutóbbi blogbejegyzésében:

Ez egy új BlackBerry. Új életünk van. A jövőben újabb meglepetésekkel készülünk ügyfeleink és az iparág számára egyaránt. Ez csak egy újabb lépés volt ezen az úton...

Helyi idő szerint a reggeli órákban kiadta a BlackBerry a 2016-os második üzleti negyedévének eredményeit, melynek része az unalmas számadatok mellett (erről majd később lesz szó) a kitekintés a jövőre vonatkozóan. Noha alighanem többetekkel egyetemben ma ennél talán picivel többre számítottam, a jelentés mindössze egy rövidke bekezdést szentel az új hardver-termékvonalnak, illetve fejlesztéseknek, mely két fő mérföldkövet említ:

-Érkezik az első androidos készülék, a PRIV

-Jövő márciusban jön az új BB10-verzó

Vagyis mostantól hivatalos, hogy a BlackBerry androidos csúszkatelefonnal hozakodik elő, noha azon kívül, hogy androidos, meg hogy csúszkatelefon, ma semmi újdonságra nem derült fény (egyelőre). A megjelenési idővel kapcsolatban sincs egyelőre sok konkrétum, azaz a Priv még idén a boltokba kerül a fontosabb piacokon, tehát simán benne van a pakliban, hogy itthon 2016-nál előbb nem nagyon lehet majd hozzájutni a készülékhez, maximum magánimporton keresztül.

bbry_logo.jpg

A Privről amúgy a következő hetekben derülnek majd ki a lényegesebb részletek, mindenesetre feltűnő, hogy egy árva szó sincs arról, hogy a telefon bármilyen formában képes lenne akár a megjelenéskor, akár később BlackBerry 10-et futtatni, noha a keményvonalas rajongók láthatóan az utolsó pillanatig nem adják fel a reményt ezzel kapcsolatban.

A BlackBerry emellett azért leszögezte, hogy a BB10 további fejlesztése iránt eltökélt, ami azért szintén borítékolható volt. Az új, 10.3.3-as verzió jövő márciusban jelenhet meg, az újdonságokról egyelőre semmit nem tudni, már azon kívül, hogy a fejlesztések mostantól elsősorban a biztonsági és adatvédelmi rendszer további erősítésére koncentrálnak majd. Feltűnő emellett azért az is, hogy új BB10-es telefonról egy árva szó sem esett a jelentésben.

A negyedéves jelentést követő konferenciahívás jelenleg is zajlik, ha elhangzik bármilyen új információ a fentiekkel kapcsolatban, a poszt bővülni fog.

Miközben a BlackBerry idei egyik legfontosabb bejelentésére, konkrétan egy androidos okostelefon bemutatására készül, a színfalak mögött tovább zajlik a cég átalakulása, mely többek közt azt a teamet is érinti, amelyik tevékeny szerepet vállalt a Venice, vagy ahogy állítólag hívni fogják, a Priv megalkotásában. 

office_bb.jpg

A Reuters a hét elején megírta, hogy miközben a kanadai IT-iparág prosperál, a BlackBerry újabb leépítési hullámot indított el még a múlt héten: a cég mintegy 200 dolgozójának mondott búcsút, ők kivétel nélkül a hardverrészlegen, vagyis a telefonokon dolgoztak eddig. Az üzleti lap forrásai szerint a leépítésnek köze lehet ahhoz, hogy a Venice gyakorlatilag elkészült, más kérdés, hogy ez így kicsit olyan, mintha a BlackBerry nem tervezne folytatást, függetlenül attól, hogy mennyire lesz sikeres az első androidos BlackBerry.

Erről persze nyilván nincs szó, egy multinál (márpedig a BlackBerry még mindig multi) teljesen normális, hogy adott projektek lezárása után átcsoportosítja, vagy elküldi a munkaerő egy részét, valószínűleg most is csupán ennyi történt, nem kell messzemenő következtetéseket levonni 200 ember elküldéséből. Ráadásul a BlackBerry közben folyamatosan vesz fel munkaerőt, csak éppen a szoftver- és kapcsolódó részlegekre, azon belül is elsősorban a QNX-alapú megoldásokat fejlesztő divízió a sztár mostanság.

Emellett a hardver fejlesztése és gyártása rendkívül könnyen kiszervezhető egy ilyen cégnél, míg a fő kompetenciákat házon belül tarthatják a kanadaiak (ami ebben az iparágban különösen fontos szempont)...

Via Reuters.

Nagyon-nagyon közel van most már a BlackBerry új csúszkatelefonjának, az Androidot futtató Venice-nek a hivatalos bejelentése, a készülékről pedig mostanra szinte mindent tudni, egyedül a kereskedelmi neve volt totál homály - egészen mostanáig. A mindig jól értesült Evan Blass, aka @evleaks azonban ezúttal is poéngyilkos volt, és bedobta Twitter-feedjébe a nevet, ami (szerinte) nem más, mint

PRIV.

Blass emellett biztos ami biztos alapon egy új rendert is közzétett a telefonról, amin ugyan semmi új nem látszik, de legalább ezzel is borsot tört kicsit Chenék orra alá.

blackberry-priv_1.jpg

Ami a nevet illeti - már ha tényleg ez lesz a Venice kereskedelmi neve - alighanem köze lehet az elnevezésnek az angol "privacy" -hez, ami magyarul egyébiránt nagyjából annyit tesz, hogy adatvédelem. Mit mondjak, nem túl izgalmas név, bár még mindig ez, mint mondjuk a Torch 2, vagy ad abszurdum Torch 6S.

Na de most már tényleg nem kell sokat várni rá, és kiderül, hogy Blass csak a bolondját járatta világgal, vagy mindvégig igaza volt. De addig is kifejtheted a véleményed a szavazásban erről az egészről:

Via @evleaks

süti beállítások módosítása