A cím már minden lényegeset elmondott, ennél sokkal többet ugyanis egyelőre nem tudni. A modellek a kanadai ShopBlackBerry.com (a gyártói webshop) oldalán bukkant fel, de sajnos fotók nélkül - pontosabban a jelenlegi fekete modellel illusztrálták. Az ár jelenleg 999 kanadai dollár, ami 230 ezer forintnak felel meg, ennél azonban a magasabb európai ÁFA miatt jóval többe fog kerülni - ha ugyan forgalomba kerül. Mi személy szerint a 999 kanadai dollárt sem hisszük el, ugyanis a leírás szerint mindössze 50 (ötven) darabot fognak készíteni ebből a Passportból.

A kép illusztráció - maszekolt aranykeret.

gold-blackberry-passport1.jpg

A Reuters tudomására jutott, hogy a Samsung tárgyalásokat folytat a BlackBerryvel utóbbi felvásárlásáról. A hír hatására a BlackBerry papírjai kilőttek: az árfolyam közel 30 százalékkal ugrott meg, elhagyva a 12 dollárt is.

A hírügynökség belsős forrásai arról számoltak be, hogy a dél-koreai vállalat 13,35 és 15,49 dolláros tartományt határozott meg a BlackBerrry papírjainak árára, ami 38-60 százalékkal magasabb a hír kirobbanását megelőző árfolyamnál. Ezek az árak 6 és 7,5 milliárd dollár közé taksálják a BlackBerry értékét. Jelenleg további érdemi információt nem tudni, így azt sem, a tárgyalások mennyire előrehaladottak, illetve hogy kilátásban van-e egy esetleges megállapodás.

samberry.jpg

A Samsung és a BlackBerry kapcslata nem előzmények néküli. Tavaly novemberben a Samsung lett a BlackBerry legnagyobb partnere mobil biztonság-technológiában, vagyis a koreai cég okostelefonjai ötvözni fogják a BlackBerry vállalati mobilmenedzsment platformját, a BES 12-őt, a Samsung androidos biztonsági szoftverével, a KNOX-szal.

A Reuters szerint a Samsungot leginkább a BlackBerry szabadalmi portfoliója érdekli, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a BES az üzleti piacon, míg a mélyebb BBM integráció a fogyasztói szegmensben jelenthet értéket a Galaxy okostelefonok eladádásában.

A hír legnagyobb kérdése természetesen ismét az: Kanada vajon engedni fogja-e a BlackBerry koreai kézbe jutását? A BerryBlog továbbra is következetesen kitart rendkívül egyszerű álláspontja mellett: nem. A BlackBerryt valószínúleg csak a Brit Nemzetközösség angol-szász gyökerekkel (is) rendelkező tagországában (tehát leginkább brit, kanadai, ausztrál, új-zéladni ) működő vállalat vehetné meg különösebb probléma nélkül, esetleg az Egyesült Államok egy vállalata (az Öt Szem közös hírszerzési infrastruktúra vezető hatalma). Kanada korábban többször is is nyilvánvalóvá tette, hogy finoman szólva alaposan megvizsgálnák, érdekében áll-e Kanadának a BlackBerry külföldi kézbe kerülése.

A BlackBerry közben nyilatkozatban tagadta, hogy tárgyalna a Samsunggal a cég eladásáról. A részvények egyből 10 százalékot zuhantak.

Míg én Ausztriában igyekszem élvezni a havat és a napsütést, Waterlooban nem áll meg az élet, sőt, igazán csak mostanában indul be a boogie a BlackBerry főhadiszállásán, ahol a szoftver- és hardvermérnökök egyaránt éjt nappallá téve dolgoznak a -- ki gondolná? -- új szoftveren és hardver(ek)en.

Míg utóbbiak kapcsán egyelőre továbbra is színtiszta spekulációkból merítkezhetünk holmi Visa és Victoria kódnevű, a Passporthoz (legalábbis belsőleg) megszólalásig hasonló hardverrel rendelkező, de egyébként totálisan innovatív sliderek képében, addig a BlackBerry 10 operációs rendszer küszöbön álló átfogó frissítése annál kézzelfoghatóbb közelségbe kerül.

blackberry_10.jpg

A 10.3.1-es verzió fejlesztőknek szánt szimulátorát csak tegnap adta ki a BlackBerry, de ma máris megjelent minden BB10-es eszközre a vele egyező verziószámot (10.3.1.2072) viselő OS nem hivatalos kiadása. A BlackBerry egyébként legutóbb a jövő hónap elejére ígérte a végleges verzió megjelenését, méghozzá egységesen minden BB10-es BlackBerryre (kivéve a Classicot, mivel azon már eleve ez a főverzió fut -- vagyis annak egy régebbi kiadása).

Az operátorok is a tesztelési fázis utolsó szakaszában járnak már, ami azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett kiadási időpont -- hacsak nem jön közbe valami komoly no-go esemény -- tartható lesz, azaz 2-3 héten belül lefrissítheti a készülékeket a BlackBerry. Remélhetőleg ezúttal a frissítés tényleg minden típusra és operátorra kiterjedően egyszerre zajlik majd le, így az új OS minden extra funkcióját és hibajavítását egyszerre kapja majd meg mindenki.

Aki nagyon türelmetlen, az addig is kipróbálhatja a nem hivatalos frissítőfájlokat, persze szokás szerint csak a saját felelősségére. Linkek a CrackBerry fórumán.

süti beállítások módosítása