Szereted mindenről elmondani a véleményed? Hát persze, hogy szereted, hiszen mindenkinek van véleménye, és többnyire mindenki szereti is megosztani másokkal. Mostantól erre gyakorlatilag végtelen lehetőséged van itt, a BerryBlogon, hiszen a korábbi, kizárólag Facebook hozzáféréssel használható komment-plugint leváltottuk a világ legmodernebb, független párbeszéd-motorjára, a DISQUS-ra.

A DISQUS működése pofonegyszerű, ha még sosem használtad, elég egyszer egy érvényes e-mail címet és jelszót, meg egy becenevet megadni, és máris kezdődhet a párbeszéd! Persze ha akarod, a Facebook- vagy Google- netán Twitter-fiókoddal is csatlakozhatsz, így még egyszerűbben és gyorsabban belefolyhatsz a csevejbe!

disqus.jpg

Most biztos az motoszkál a fejedben, hogy miért volt szükség a DISQUS bevezetésére a BerryBlogon. Egyszerű: abban reménykedem, hogy ezzel kicsit felpezsdül a párbeszéd a posztok alatt, amellett, hogy a BerryBlog Facebook-oldalán természetesen tovább folytatódhat a csevegés és a lájkolgatás. Apropó lájkolgatás: az új kommentmotorban ugyanúgy tudsz kvázi lájkolni egy hozzászólást, mint a Facebookon, sőt, -- VÉGRE! -- a nemtetszésedet is kifejezheted, ha pedig úgy látod, valaki túlontúl szabadan értelmezi a véleménynyilvánítás szabadságát, jelezheted a moderátoroknak.

A DISQUS emellett könnyebbé teszi kommentfolyamok követését a számodra, így például ha akarod, a rendszer értesítést küld neked, ha valaki reagált egy felvetésedre, a DISQUS oldalán pedig szépen egy csokorba rendezve láthatod, hogy mely posztokhoz szóltál eddig hozzá - akár teljesen különböző oldalakon. Mindent részletesen beállíthatsz a szolgáltatás oldalán, ahol feltölthetsz profilképet, megadhatsz részletesebb adatokat magadról és fel is fedezhetsz más párbeszédeket.

Próbáld ki te is akár már ennek a posztnak az alján a DISQUS-t, ha pedig kérdés maradt benned a működését illetően, írj az info@berryblog.hu -ra, segítünk!

Hacsak nem tudtál eddig totálisan ellenállni az okostelefonok, köztük persze a BlackBerryk jelentette - szinte - ellenállhatatlan csábításnak, valószínűleg úton-útfélen belebotlottál már a Case-Mate névbe. Igen, jól rémlik, ez az az amerikai gyártó, mely kifejezetten prémium minőségű telefontartozékok, elsősorban védőtokok készítésére adta a fejét, és vívott ki magának méltán világhírnevet. A Case-Mate egyes termékeit már jó ideje megvásárolhatod a BerryBoltban is, most pedig akár féláron is elviheted őket!

case_mate_tough_blackberry_q10.jpg

A gyártó választékában a vékony, elegáns toktól kezdve a vastagabb, kifejezetten strapabíró védőtokig bezárólag számos megoldásból csemegézhetsz, elsősorban a QWERTY-s BlackBerrydhez (Q10, 9900, 9720, 9320). Nézz szét az oldalon, válaszd ki a telefonodnak és az igényeidnek megfelelő védelmet, most kifejezetten baráti áron!

A teljes akciós terméklistát itt találod: Case-Mate tokok a BerryBoltban.

Az akció visszavonásig, vagy a készlet erejéig tart.

A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Viszonylag új információ, illetve korántsem hiszem, hogy sokak számára triviális lenne, hogy az újabb BlackBerry 10-es okostelefonokon gyárilag ott van (ahol nem, ott szoftverfrissítéssel kerül fel) az Amazon App Store, a világ egyik legnagyobb androidos alkalmazás-piactere. A store több százezer mobilos alkalmazásból álló választékából a BB10-felhasználók is kedvükre csemegézhetnek tehát, a legtöbb appot pedig úgy futtathatják a BlackBerryjükön, mintha legalábbis egy androidos mobiljuk lenne - közben meg dehogy is van.

amazon_appstore_passport.jpg

Nem nehéz kitalálni, hogy mire volt jó a BlackBerrynek az Amazonnal kötött megállapodás: ez a piactér komoly űrt töltött be a BB10 platform nem túl bőséges alkalmazásválasztékában, leginkább persze olyan műfajokkal, melyekben a BlackBerry korábban finoman szólva nem volt igazán erős. Ezt kitűnően példázza az alábbi toplista is, mely megmutatja, hogy melyik az a 20 alkalmazás, melyet a BlackBerry-felhasználók a legtöbbször töltenek le az Amazon App Store-ból:

  1. Candy Crush Saga
  2. Facebook Messenger
  3. Spotify Music
  4. Shazam
  5. Temple Run 2
  6. All Social Network
  7. 8 Ball Pool
  8. Opera Mini böngésző
  9. Trivia Crack
  10. Tinder
  11. Crossy Road
  12. Camera 360 Ultimate
  13. Pinterest
  14. Amazon Shopping
  15. Kindle
  16. UC Browser HD
  17. Retrica
  18. Farm Heroes Saga
  19. Kik Messenger
  20. Waze

Ha jól számolom, a 20-as toplistából 6 játék, 8 pedig valamilyen közösségi szolgáltatáshoz kapcsolódik, vagyis úgy tűnik, hogy az Amazon App Store-t gyakorlatilag egyetlen céllal indítják el a BlackBerry-felhasználók: Ha szórakozáshoz keresnek valami tartalmat. Itt márpedig (majdnem) minden adott a szórkazáshoz, leszámítva persze a lokalizált tartalmakat, ebben ugyanis nem jeleskedik különösebben az Amazon piactere (a magyar fejlesztésű appok olyan ritkák benne, mint a fehér holló).

Külön jó hír azoknak, akik nem szeretnek alkalmazásokért fizetni, hogy az Amazon App Store-ban egyetlen napra minden nap ingyenessé válik egy olyan alkalmazás, melyért egyébként fizetni kell - néha érdemes ezt a promóciót is nézni, mert ki lehet fogni egész jó vételeket. Na és te használod a BB10-es Amazon piacteret?

Via Inside BlackBerry blog.

Ha éppen kezdenél belepunnyadni a szárnyait bontogató nyári kánikulába, ha azt gondolod, hogy ilyenkor csak te senyvedsz a munkahelyen vagy éppen a vizsgákon, nagyon tévedsz, mások is keményen dolgoznak - például a BlackBerry szoftverfejlesztői. Bár nekik talán szerencsésebb mikroklíma adatott meg, a kanadai Waterlooban legalábbis valamivel ritkábban van kánikula, mint itthon. 

És nagyon aktívak a BlackBerry médiamunkása is, akik éppen tegnap tettek ki az Inside BlackBerry blogra egy posztot arról, hogy a BlackBerry 10 milyen újdonságokkal bővül nagyon hamarosan.

blend1-2_dashboard_eng.jpg

Természetesen a 2013-ban megjelent operációs rendszer aktuális, 10.3.2-es verziószámot viselő frissítéséről van szó, mellyel párhuzamosan a februárban debütált BlackBerry Blend is frissülni fog. Utóbbinak hála a program számottevően kevesebbet homokórázik majd, megújul a kezelőfelülete és lesz benne néhány új szerkesztőfunkció, illetve helyesírás-ellenőrző.

A BlackBerry 10 frissítése talán - remélem - kevésbé fog akkorát szólni, mint a legutóbbi, mely finoman szólva nem sikerült a legfényesebben, legalábbis az első kiadás. A 10.3.2-es verzióval a hibajavításokon túl megújul a BlackBerry Protect, méghozzá egy újabb, lopásgátló, de legalábbis a tolvajok életét eléggé megnehezítő elemmel: a frissítést követően ha be volt kapcsolva a Protect, a teljes rendszertörlés után is csak a korábban megadott BlackBerry ID-vel lehet majd belépni a telefonra. Magyarul mostantól jól teszed, ha alaposan az eszedbe vésed a BlackBerry ID-d jelszavát, különben te is kerülhetsz kellemetlen helyzetbe, ha mondjuk el akarod adni valakinek a telefonodat.

Az új rendszerben ezen felül lesz néhány új naptárfunkció (elsősorban megújított tárgyalás mód), meg továbbfejlesztik a kamerát is. 

A blogbejegyzés szerint a frissítés régiótól és szolgáltatótól (vagyis a vásárlás helyétől) függően a következő hetekben indul, állítólag egyesek már meg is kapták, jellemzően azok, akik kártyafüggetlen BlackBerrykkel rendelkeznek. Lényeges, hogy a frissítés minden BlackBerry 10-es telefonra elérhető lesz majd (igen, az STL100-1 -es Z10-ekre is!), tehát senki nem marad ki a jóból.

Via Inside BlackBerry blog.

Volt a BlackBerrynek néhány évvel ezelőtt egy rendkívül népszerű okostelefon-szériája, ami nem a tudásának és nem is a szépségének köszönhette a népszerűségét, és még csak nem is az árának. A Curve-öket mégis vitték, mint a cukrot, elsősorban céges telefonnak, középvezetői szinttől lefelé, és ezzel párhuzamosan a QWERTY-billentyűzetnek köszönhetően a fiatalok is meg voltak értük őrülve. Bár ezt senki nem mondta ki sehol, meggyőződésem, hogy a BlackBerry a Curve-koncepciót követve alkotta meg a Leapet, melyben minden adott ahhoz, hogy népszerű flottatelefonná váljon. Hogy a fiataloknak tetszeni fog-e, azzal kapcsolatban azért akad bennem némi kétely.

...mintha német ipari tervezők keze nyomát viselné, vagy mondjuk japánokét.

Ami azt illeti, a BlackBerry Leapre ránézve nehéz elképzelni, hogy a tervezők egyik elsődleges célja az volt a telefon megalkotásakor, hogy bárkinek is tetszen a végeredmény: Be kell látni, a Leap egy lapos, sötétszürke tégla (jó, lesz belőle fehér-fekete tégla is), amin egyetlen négyzetcentiméternyi pont sincs, mely magára vonná a tekintetet. Még csak új tervezésről sincs szó, a Leap ugyanis szinte szakasztott mása a jelenlegi legolcsóbb BB10-es BlackBerrynek, a Z3-nak, igaz, az anyaghasználatban azért van különbség a két modell közt. Az egész telefon olyan, mintha német ipari formatervezők keze nyomát viselné, vagy mondjuk japánokét, a Leap legalábbis nekem leginkább a legendás ThinkPadek mobilos megfelelőjének tűnik külsőre.

p1110547.JPG

Nem véletlen érzem ezt, hiszen BlackBerry Leap külső műanyag burkolatának anyaga, vagy inkább tapintása éppen a prémium kategóriás notebookokat idézi, persze a hátlap itt nem sima, hanem mintázott, a jobb fogás érdekében. Manapság divatos az egybeöntött burkolat egyes gyártóknál, a Leap is ilyen, vagyis nincs levehető hátlap, de még oldalsó fém, vagy krómozott csík sem. A Leap ennek ellenére, vagy talán éppen ezért iszonyú masszívnak tűnik, de ez szerencsére nem jár együtt irreális vastagsággal. A BlackBerry ennél a modellnél sem spórolt viszont az anyaggal, amire a 170 grammos tömeg is utal.

Nem túl meglepően megegyezéssel ért véget május utolsó napjaiban egy kaliforniai kerületi bíróságon az a per, melyet a BlackBerry indított egy kiegészítő billentyűzeteket áruló startup, a Typo ellen: Az iPhone-okhoz passzoló klaviatúrák forgalmazását a bíróság betiltotta, sőt, a Typo a jövőben

semmilyen, okostelefonokhoz szánt billentyűzetet nem hozhat forgalomba.

Az ügy nagyjából másfél évvel ezelőtt indult szövevényes útjára, amikor egy találékony, ámde az iPhone-jával nem minden szempontból elégedett multimilliomos, Laurence Hallier kitalálta, hogy kéne egy olyan külső billentyűzet az Apple okostelefonjaira, mely a BlackBerryknél megszokott fizikai gombsort kínálja a készüléken, annak minden kényelmével. Ennek érdekében a Typo-nak nevezett billentyűzet gyakorlatilag egy az egyben lekoppintotta az akkori QWERTY-s csúcsmodell, a Q10 klaviatúráját. A BlackBerrynek több sem kellett, pereltek.

typoblackberry.jpg

A cég az első Typo-változat forgalmazását sikeresen megakadályozta, Hallier vállalkozása ezért kissé áttervezte a telefonhoz csatlakoztatható külső billentyűzetet, iPhone 6-kompatibilissé tette és ráaggatta a Typo 2 nevet. A BlackBerrynél nagyjából ezen a ponton túlcsordult az a bizonyos pohár, újabb per jött, aminek most az lett a vége, hogy a Typo semmilyen, okostelefonokhoz készített külső klaviatúrát nem hozhat forgalomba, hívják akár Typo 3-nak, vagy 4S-nek. Nincs viszont gond azokkal a billentyűzetettel, melyek minimum 7,9 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott eszközhöz készültek -- ilyen megoldása viszont egyelőre nincs is a cégnek (sem a BlackBerrynek).

Ez a megegyezés első olvasatra meglehetősen egyoldalúnak tűnhet, ám a BlackBerry által kiadott sajtóközlemény utal arra, hogy a megállapodás bizonyos feltételei bizalmasak, szóval ki tudja, még az is lehet, hogy a BlackBerry váltságdíjat fizetett a Typo-nak a fizikai QWERTY-ért cserébe. Például Hallier kapott egy Passportot, ami a világon egyedüliként érintőpanelként is használható fizikai nyomógombokkal rendelkezik.

Címkék: per typo qwerty
süti beállítások módosítása