Míg mi édesdeden szundikáltunk az éjjel, Észak-Amerikában bombaként robbant a hír (ami inkább még csak pletyka), hogy a BlackBerry egy vagy több új készülékre Android operációs rendszert rakhat majd gyárilag a saját fejlesztésű BlackBerry 10 helyett. Ez egyébként éppen elég régi spekuláció ahhoz, hogy ezen a ponton az egészet egy kézlegyintéssel elintézze az ember, ám a híresztelések forrása ezúttal nem egy vietnámi vagy orosz blog, hanem a többek közt mértéktartásáról ismert Reuters, mely ráadásul négy, független forrásból kapta a fülest. Szóval ha ez az egész nem is kész tény, de jó eséllyel van komoly valóságalapja.

Ez amúgy egyből válasz lehet arra a kérdésre is, hogy mire utalhatott John Chen április végén a CNBC-nek adott interjúban, amikor az alkalmazás-ökoszisztéma kapcsán feltett kérdésre sejtelmesen csak annyit válaszolt, hogy a cég forral valamit, szóval lesznek itt még nagy meglepetések. Akkor egyébként meg is szavaztattalak titeket arról, mi sülhet/süljön ki ebből az egészből - a voksolók mindössze 5%-a szavazott arra, hogy a BlackBerryből végül androidos telefon lesz.

john-chen-blackberry.jpg

Ha a Reuters forrásai pontosak, az véget vethet egy több mint egy évtizedig tartó korszaknak az okostelefonok szegmensében (míg a BlackBerry saját ökoszisztémával rendelkezett), de ettől még nem feltétlenül dől össze a világ, nem veszítik el minden egyéniségüket a BlackBerryk és az sem kizárt, hogy a kanadaiak végül győztesen, emelt fővel jönnek ki az egészből.

Először is be kell látni, hogy bár a BlackBerry 10 pusztán technológiai szempontból napjaink legfejlettebb mobilos operációs rendszere, ez édeskevésnek bizonyult a tömegek meghódításához. Ennek több oka is van, onnantól kezdve, hogy a cég későn lépett vele piacra egészen odáig, hogy a korábbi vezetés hibát hibára halmozott számos területen, beleértve két nagyon fontos szegmenst, a logisztikát és a marketinget. Tömören: mostanra eljutottunk oda, hogy egy ilyen lépéssel a BlackBerrynek egyszerűen nincs vesztenivalója.

A BlackBerry 10 egyik legkomolyabb hiányossága a vezető platformokkal szemben a rendkívül szegényes alkalmazás-ökoszisztéma, amit a rendszerbe épített Android futtatókörnyezettel sem sikerült teljesen áthidalni. A helyzetre az egyedüli megoldás egy teljes, kompromisszummentes rendszerkörnyezet, ami kivétel nélkül képes minden androidos appot kezelni, megfelelő teljesítménnyel és szolgáltatásháttérrel. 

Bár az Android és a BlackBerry 10 felépítése számos ponton jelentősen különbözik, ha a BlackBerry Androidra vált, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a BB10 minden funkciójáról le kell mondaniuk a felhasználóknak. Ami azt illeti, a BlackBerry már a tavasz kezdetén belebegtette, hogy a fontosabb BB10 alkotóelemeket (mint például a BlackBerry Hub, Calendar stb.) Androidra és iOS-re is átülteti majd. A projekt nevet is kapott, ez lett a BlackBerry Experience Suite, a megjelenéséről pedig csak annyit árult el a cég, hogy valamikor az év során válhat elérhetővé.

Ha a BlackBerrykre tényleg Android kerülhet, az egyben azt is jelentené, hogy gyakorlatilag a kanadaiak gyártanák az egyetlen, ténylegesen is használható, nyomógombos androidos telefont, ami komoly ütőkártya lehet a cég kezében. Más kérdés, hogy mivel a BlackBerryken kívül alig van piacon QWERTY-s mobil, senki nem tudja pontosan, ez a piac potenciálisan mekkora lehet. 

A Reuters forrásai emellett azt sugallják, hogy a BlackBerry azzal, hogy Androidot rak a saját készülékeire BB10 helyett, valójában a szoftver/szolgáltatás üzletág szekerét is tolhatja. A BES12 ugyanis hasonló piaci kihívásokkal küzd, mint a BB10, vagyis hiába a legjobb, multiplatformos mobilmenedzsment-platform, ha a potenciális ügyfelek nem is tudják, hogy a rendszer a BlackBerryken kívül más eszközöket is képes kezelni. Egy androidos BlackBerry erre frappáns választ adhatna, bár könnyen lehet, hogy ezzel talán túlságosan is lebecsüli a Reuters az informatikai döntéshozók képességeit, akik nem lehetnek olyan hülyék (ugye?), hogy ne nézzenek meg az MDM-rendszer implementálására vonatkozó döntés előtt egy nyamvadt whitepapert.

A fentebb sorolt pro-kontra érvek mellett a Reuters cikke alapján valószínűsíthető, hogy már a Mobile World Congress idején mintegy öt másodpercre bemutatott slider kapja meg elsőként a Google operációs rendszerét. Az egyelőre Venice kódnéven ismert újdonságról azóta sem - tehát február óta - szivárgott ki semmi hír, vagy konkrét információ, pedig állítólag az eszköz idén év végén piacra kerül majd. Mindez megerősítheti a mostani híreszteléseket, miszerint a BlackBerry gyökeresen megváltoztatja a készülékstratégiáját.

Az egyelőre nem egyértelmű, hogy ezek után a BlackBerry 10-re milyen sors várhat, illetve nem kérdés az sem, hogy egy ilyen lépés igazi most vagy soha, vagy pókernyelven all-in (lenne) a BlackBerry számára.

Remélem jó lapjai vannak Chennek.

Via Reuters.

Természetesen nem harctéri bevetésről van ezúttal szó, pusztán arról, hogy a NATO, vagyis szépen magyarul az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetébe delegált felelős vezetők és alkalmazottak által használt kommunikációs eszközök információbiztonsága manapság kiemelt ügy a 28 tagállamot tömörítő szövetségben. Más kérdés, hogy a tagok természetesen egymást is előszeretettel hallgatják le és figyelik meg, éppen erre válaszul adott Angela Merkel és a teljes német államvezetés kezébe tavaly BlackBerryket a szövetségi állam infobiztonságért felelős szerve.

Az eredetileg német gyökerű, azóta a BlackBerry által felvásárolt SecuSmart SecuVOICE nevű, kriptochip-alapú biztonsági megoldását legjobb tudomásunk szerint azóta is elégedetten használja a Bundeskanzlerin, de legalábbis nem érkezett újabb hír arról, hogy az amerikaiak a kancellár több beszélgetését is lehallgatták volna (vagy csak nem derült erre fény). 

nato.jpg

Részben a német sikereken felbuzdulva a NATO Kommunikációs és Információs Ügynöksége (NCI) tovább folytatja a teszteket a SecuSmart megoldásával felvértezett BlackBerrykkel. A pilot célja, hogy a NATO vezetői apparátusának egy olyan, kvázi feltörhetetlen kommunikációs eszközt biztosítsanak, mely a mobilhívásokat és a telefonok közti adatkommunikációt is erős titkosítási védelemmel látja el. A teszt lényegében abból áll, hogy az ügynökség több kiválasztott alkalmazottjának a kezébe nyomnak egy BlackBerryt, amit első körben - feltételezhetően - házon belül megpróbálnak feltörni. Illetve - bár ez alighanem másodlagos szempont - várják a használati tapasztalatokat is a tesztben résztvevőktől.

A BB10 egyébként már kapott ugyanettől a hivataltól egy NATO Restricted megfelelőségi plecsnit még 2013-ban, a NATO illetékes ügynöksége most a kifejezetten SecuVOICE kriptochipes megoldást méri fel.

Amit állítólag nem is biztos, hogy Oslónak hívnak, sokkal inkább Dallasnak, ami már csak azért sem mindegy, mert az egyik városban síugró óriássánc nincs, a másikban meg rodeópálya, na de mindegy is, a lényeg, hogy ismét előkerültek kémfotók - vélhetően ugyanabból a forrásból - az új BlackBerry Passportról, ami olyan, mint a régi BlackBerry Passport, csak kicsit máshogy néz ki. Tegnap már leírtam róla mindent, amit érdemes és lehet tudni, szóval jöjjenek is a képek!

Íme (kattints a képre a galériához):

Via Blackberrys.ru

Címkék: dallas oslo leak

Az egész valahol ott kezdődött, hogy a Facebook, amikor már kellően gigantikussá nőtt felhasználói bázissal rendelkezett, egyszer csak kitalálta, hogy chatnagyhatalommá szeretne válni, ezt a tervét pedig olyan jól megvalósította, hogy a Facebook Messenger mára a világ egyik legnépszerűbb chatplatformjává nőtte ki magát. Friss hír, hogy a chatkliens androidos verzióját mára egymilliárdszor töltötték le a Google Play-ből, ennél nagyobb letöltésszámokat pedig csak az egyébként szintén a Facebook kezében lévő Whatsappnek, illetve olyan Google-alkalmazásoknak sikerült csak elérniük, melyek már eleve telepítve vannak szinte minden androidos mobilon.

A Facebook ráadásul azt is le tudta nyomni az akkorra már függővé vált felhasználók torkán minden különösebb probléma nélkül, hogy kiszervezte a Messenger szolgáltatást az androidos és iOS-es kliensből, így ezeken a platformokon már csak a Facebook Messenger appal lehet chatelni a facebookos ismikkel. 

zuck_messenger.jpg

BlackBerryre ez az app hivatalos formában sosem készült el, cserébe a BlackBerry-felhasználók továbbra is használhatják a chatfunkciót a gyári Facebook-klienssel. Ami ezért a fullos chatprogramhoz képest meglehetősen fapad, hiszen nincs sem telefonálás, sem videoüzenet, sem hátterek és cuki matricák, az alapfunkció viszont működik, sőt, be is épül a Hubba, igaz, az üzenetek olykor csak némi késéssel jönnek meg, ami a mai rohanó világban nem feltétlenül jó ómen.

Mivel a BB10-es Facebook appot a BlackBerry fejleszti, nem pedig a Facebook maga, valószínűleg egyszerűen arról van szó, hogy a kanadaiaknak nem érdekük, hogy összedobjanak egy fasza chatplatformot a Facebook alá, a cég helyette a házon belül fejlesztett közösségi chatkliens, a BlackBerry Messenger fejlesztésére koncentrál - nem csak BlackBerryn, hanem Android, iOS és Windows Phone platformon.

Aki nagyon ragaszkodik a facebookos chateléshez, annak egyébként a rendelkezésre állnak különféle jobb-rosszabb alternatív, külső fejlesztésű Facebook Messenger appok. Mint például a Nemory Studios gondozásában készülő Messenger for Facebook, amiből szintén hiányzik (még) néhány funkció a fullos kliensből, emellett sajnos ebből is meg kell venni a fizetős változatot, ha rendszeresen akarod használni a platformot üzenetküldésre.

Mondjuk legalább most akciós áron adják.

Amikor egy autógyártó a meglévő főbb komponenseket (motor, futómű stb.) felhasználva új típussal rukkol elő egy modellből, na azt hívják az autóiparban faceliftnek, magyarul ráncfelvarrásnak. Az okostelefonoknál ez viszonylag ritkán fordul elő, a BlackBerry azonban most úgy tűnik, mégis valami ilyesmire készül a tavaly útjára bocsátott útlevélméretű phabletet, a Passportot illetően.

Az Oslo kódnevű BlackBerryről már korábban is szivárogtak ki mindenféle számítógépes rajzok, akkor még azt gyanítottam, hogy valakik nagyon benéztek valamit, és mondjuk egy szimpla kínai Passport-hamisítványról hiszik azt, hogy a BlackBerry saját terméke lesz. Az N4BB által kiszivárogtatott legfrissebb, hús-vér fotóknak köszönhetően ez a teóriám megdőlni látszik, de az Oslo ettől még cseppet sem nyert nagyobb értelmet a szememben.

Pláne, mivel a blog úgy tudja, hogy az újratervezett Passport valójában csak külsőleg lett újratervezve, belül pont ugyanazok a komponensek vannak, mint az eredeti, több mint fél éve megjelent változatban. Na nem mintha az ettől máris elavult lenne. 

Ádám a twoBB.net -től találóan megjegyezte, hogy az Oslo pont úgy néz ki, mintha a HTC mérnökei tervezték volna, ennél jobban szerintem le sem lehetne írni a készülék külsejét, ami egyedül a hátlapban különbözik markánsan az eddigi Passportoktól - meg persze a full fém (?) keretben. Az Oslónak ugyanis nem sima, hanem mintázott hátlapja van, vagyis lesz - nagyjából mint a Classicnak vagy a Leapnek.

Az N4BB a képek és specifikációk mellett megerősíti azt a korábbi spekulációt, hogy a BlackBerry elsősorban az európai és ázsiai régióba szánja az Oslót, ami ebből kifolyólag (feltételezhetően) olcsóbb lesz, mint a Passport, mely egyébként a nem túl acélos eladások dacára kitartóan őrzi az árát. Tehát a telefon jó eséllyel kapható lesz nálunk is, már csak az a kérdés, lesz-e rá kereslet.

Via N4BB.

Címkék: blackberry oslo
süti beállítások módosítása