A mobilszolgáltatók és a BlackBerry viszonya hazánkban a piaci körülményeknek köszönhetően az elmúlt években gyökeresen megváltozott, melynek többek közt része az is, hogy a kanadai gyártó készülékei ma már sajnos egyik hazai mobilcég üzleteiben sincsenek jelen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a legnagyobb szolgáltatónál, a Magyar Telekomnál ne lenne továbbra is tényező a BlackBerry - csak éppen most máshogy, mint pár évvel ezelőtt. A cég a Samsunggal közösen nyújt hátteret egy vadonatúj ügyfélkiszolgálási megoldáshoz, mely előbb-utóbb minden Telekom üzletben megjelenik.

A személyes ügyintézés bármilyen cégnél - így egy telekommunikációs szolgáltatónál is - rendszerint komoly papírmunkával jár, pláne ha szerződéskötés és vásárlás miatt zarándokol el valaki egy üzletbe, mondván így még mindig jobban jár, mintha online vásárolna a szolgáltatótól. Ilyen élménye majdnem mindenkinek van, én például legutóbb egy mobilnetes díjcsomagot vásároltam egy Telekom üzletben, és a végén egy összesen 18 oldalból álló paksamétát nyomtak az orrom alá, és akkor eszközt még nem is vásároltam hozzá.

"Az előfizető egy digitális kijelzőn tekintheti át a szerződését, melyet ott helyben szignózhat is"

A feltételek részletekbe menő szabályozása és ismertetése fontos dolog, de meg lehet oldani az egészet ennél jóval környezetbarátabb formában is, mondjuk a papírozás teljes mellőzésével. A Telekomnál ezért némi előkészületi munkálatokat és tervezést követően egy olyan, új rendszer bevezetése van folyamatban, ahol a meglévő vagy leendő előfizető egy digitális kijelzőn tekintheti át a szerződését, melyet ott helyben, digitális formában szignózhat is.

telekom_digitalis_alairas.jpg

Az év végéig várhatóan az összes Telekom üzletben megjelenő, ügyintézést segítő megoldásnál a digitális kijelző valójában egy tablet, mely össze van kötve a Telekom belső ügyintézői rendszereivel, illetve annak egy részével. A szerződéskötés során az ügyintéző a szokásos módon, egy számítógépbe pötyögi be a szükséges adatokat, ám a szerződés végül korántsem a szokásosan kerül az ügyfél elé. Hanem a már említett Samsung tableten, ahol egy erre szolgáló rublikában egy stylussal mindjárt alá is írhatja az ügyfél a virtuális papírokat (ha perverz módon ragaszkodnál a nyomtatott szerződéshez, kérésre azért azt is adnak az ügyintézők). A szerződésből természetesen digitális formában kap egy példányt az előfizető is.

Mesut Özilt valószínűleg keveseknek kell bemutatnom, ha láttál már világ- vagy európa-bajnoki futball tétmeccset a német válogatottal, vagy követed az angol első osztályban szereplő sztárcsapatok mérkőzéseit, szinte biztosan ugrottál már fel a fotelből/sörpadról a török származású középpályás-csatár egy-egy jól eltalált labdaérintését követően. 

Özil jelenleg az Arsenal játékosaként tengeti életét (mint az közismert), a messzi Szingapúrban töltött látogatása során pedig küldött nekünk néhány felvételt is magáról, íme:

ozil.jpg

A képről két dolog látszik: egyrészt Szingapúr még mindig lélegzetelállító, másrészt pedig a német világbajnoki válogatott tagja elég jó ízléssel választ magának okostelefont. Özil a vörös színű Passportjával azért nem az egyetlen német klasszis, aki a BlackBerry mellett voksolt, ott van például Nico Rosberg F1-es pilóta is, aki egyébként úgy hírlik szintén szereti rúgni a bőrt.

Más kérdés, hogy Özil alighanem elég gyorsan kicselezné a német autóversenyzőt a pályán - már ha az a pálya nem történetesen éppen a Hungaroring.

Via Twitter.

A rossz időben megcsörrenő telefonnál talán csak a nyilvános szellentés kínosabb manapság, és persze ugyanez igaz fordítva is, azaz az sem éppen szerencsés, ha nem hallunk meg egy telefonhívást, vagy fontos SMS-t, amit egyébként meg kellene hallanunk. Az okostelefonok - köztük a BlackBerryk - régóta kínálnak fel különböző hangprofilokat annak érdekében, hogy a készülék minden esetben úgy szólaljon meg, ahogy szeretné az ember. 

Az említett hangprofilok közti váltás BlackBerry 10 operációs rendszeren szerencsére pofonegyszerű, de azért nem minden felhasználónak triviális. Ha gyorsan le akarod némítani a telefonodat, típustól függően több lehetőséged is van rá, de az összes BB10-es készüléknél közös módszer a gyorsmenü használata.

profile2.jpg

Ehhez elég csak előhívnod az említett gyorsmenüt egy a kijelző tetejéről lefelé húzott mozdulattal (ha a főmenüben vagy, ehhez elég egy ujjal végezni a gesztust, ha egy alkalmazást használsz éppen, akkor két ujjal kell párhuzamosan "söpörni"). 

Az itt megjelenő "Értesítések" feliratra bökve a Rendszerbeállítások/Értesítések menüpontba jutsz, de ha a szöveg melletti kis ikont (a felső képen kék háttérrel) érinted meg, a telefon azonnal profilt vált. 

profile1.jpg

Hogy melyikre, az az Értesítések menüpontban állítható be a Gyorsbeállításoknál (ehhez bökj az alul lévő kis csillagra). Itt akár több profilt is kiválaszthatsz, a telefon ezek közt sorrendben úgy vált, ahányszor megérinted az üzemmódot jelző ikont a gyorsmenüben.

A QWERTY-s BB10-es telefonoknál a néma üzemmód beállítását billentyűparanccsal is elérheted, ehhez elég hosszabban nyomni a billentyűzet "Q" gombját (újbóli lenyomásra visszaáll a normál profil).

Ha nem akarsz semmit sem nyomogatni, automatikus profilváltásokat is beprogramozhatsz, mely akkor aktiválódik, ha például ha csatlakozol egy Wi-Fi hálózathoz, vagy Bluetooth-eszközhöz, illetve egy bizonyos helyen tartózkodsz (GPS koordináták alapján). A BB10 gyárilag ezt a funkciót már nem tudja, de léteznek erre a célra igazán jól használható alkalmazások - én ezek közül a Profile Changer Prót ajánlom tiszta szívvel. Igaz, hogy nem ingyenes, de szerintem aranyat ér az, hogy a munkahelyen nem kell többé manuális némítással vacakolni és ártatlanságot színlelve szétnézni, amikor rossz pillanatban csöng a telefon.

Rájár a rúd mostanában az Adobe-ra a Flash Player miatt -- ez az a komponens, melyet a mai napig számos weboldal használ legyen akár mobilos vagy hagyományos elrendezésű. A többnyire internetes reklámokban, mindenféle csicsás oldalakon a menüelemekben, vagy éppen netes videókban használt modul gyors halálát a néhai Steve Jobs sürgette a legjobban, a sors fintora, hogy a Flash Player végül csaknem négy évvel túlélte az Apple 2011-ben elhunyt vezetőjét. A múlt héten azonban nagyot borult a bili.

adobe-flash-player.jpg

A Flasht általában két dolog miatt szokás szívből gyűlölni, az egyik a grafikus megjelenítéshez használt erőforrások (processzor, grafikus chip) túlzott igénybe vétele, aminek egyenes következménye a notebookok és mobilok akkumulátorának gyors merülése. A másik, ennél fontosabb ok, hogy a Flash Player biztonsági szempontból lyukasabb, mint a nagyanyám tésztaszűrője. Íme a legfrissebb, konkrét eset, ahogy a HWSW írja: 

Egy hét alatt három nulladik napi sérülékenységre derült fény a Hacking Teamtől kikerült 400 gigabájtnyi adat elemzése során – sajnos a kihasználásukat bemutató példakóddal együtt, melynek alapján támadók frissíteni tudják rosszindulatú programjaikat, hogy még a hibák befoltozása előtt előnyükre fordíthassák azokat.

Az elsőként nyilvánosságra került hibát az Adobe viszonylag gyorsan javította, ennek ellenére a sebezhetőség még a foltozás előtt aktív támadások célpontjává vált. Ez jól illusztrálja, hogy a modern malware fejlesztői milyen gyorsan mozognak, szó szerint órák alatt képesek egy-egy biztonsági résre ugrani, ebben az esetben ransomware (adatokat titkosító zsarolóprogramok) készítői vették tűz alá a Flash-t.

Az első foltozatlan hibát azonban két újabb követte, ugyanabból a Hacking Team adathalmazból. A sérülékenységeket a Trend Micro publikálta (azonosítóik: CVE-2015-5122, CVE-2015-5123), ezeket az Adobe mára javította a Flash lejátszóban. Ezért ha mindenképp használni szeretnénk a Flash-t, akkor mindenképp érdemes telepíteni a legújabb, 18.0.0.209-es verziót.

A Flash korábban a mobilos felhasználókat is boldogította (leszámítva az iPhone-tulajokat), ám idén év elejétől még az Adobe különféle platformjainak (Air, Flash) támogatását tekintve korábban oly lelkesnek számító BlackBerry is hátat fordított neki azzal, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es verziójának böngészőjéből nemes egyszerűséggel kikerült a mobilos Flash Player -- néhány weboldal pedig hirtelen elég érdekesen festett a BB10-es BlackBerryk böngészőjében.

Bár vannak mindenféle módszerek a Flash visszacsalogatására, az utóbbi napok történéseinek ismeretében senkinek nem javaslom tiszta szívből, hogy valamilyen alternatív megoldást keressen, inkább húzzunk be a jó öreg Steve neve mellé egy újabb pipát, ő pedig a mennyekben/pokolban/távoli galaxisban ismét elégedett mosolyra húzhatja a száját: mindvégig igaza volt.

Via HWSW.

Androidos telefont (telefonokat?) dob piacra a BlackBerry. Mégsem dob androidos telefont piacra a BlackBerry. De mégis. De nem. De igen! MIVAN???

Kezd egyre kuszábbá és követhetetlenebbé válni a BlackBerry és az Google-féle Android házasításáról szóló pletykaáradat, melyet félig-meddig maga John Chen, a kanadai gyártó elnök-vezérigazgatója hintett el április végén. Történt ugyanis, hogy a hongkongi származású vezető egy interjúban sejtelmesen utalt rá, hogy a BlackBerry az androidos appokat tartalmazó Amazon App Store-on túl is forral valamit ökoszisztéma-témában.

amazon_appstore_passport.jpg

Akkor (vagyis áprilisban) szavaztatok arról, vajon mire célozhatott szerintetek Chen - messze a legtöbben arra tippeltetek, hogy a BlackBerry 10 rendszeren megjelenik a Google Play Services keretrendszer, mely a legfrankóbb androidos appok működéséhez elengedhetetlen. Könnyen lehet, hogy be fog jönni a tippetek.

Chen nem tartozik a túl sokat fecsegő vezetők közé, ma délután azonban megosztott egy Twitter-üzenetváltást a saját falán (ez eddig egyáltalán nem volt jellemző rá), idézem:

Vagyis a tweetelő szerint a BB10-nek csupán a Google (Play) Services-re van szüksége, és kész is a tökéletes telefon, ami úgy androidos, hogy nem is androidos, vagyis gyakorlatilag az összes androidos appot képes futtatni az Androidra jellemző felhasználói interfész (meg a bugok és biztonsági sebezhetőségek) nélkül. 

UPDATE: A megosztás azóta rejtélyesen eltűnt. O.o

Ha Jonh Chen okkal osztotta meg azt a tweetet (márpedig ebben egészen biztos vagyok), és ezt tényleg összehozza a BlackBerry, az kisebbfajta bravúrnak számíthat az iparágban, pláne ha a Google hathatós támogatásával valósul meg a dolog. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a BlackBerry valami olyasmit ért el, amit eddig senki más nem tudott elérni a mezőnyben (mondjuk erre tudnék azért még néhány példát felhozni): a saját ökoszisztémáját úgy integrálta össze egy gyökeresen eltérő rendszerrel, hogy mindkét platform előnyös momentumait ötvözze.

Persze ez még mindig csak merő találgatás, lehet, hogy Chen csak azért csinálja az egészet, hogy mindenkit jól összezavarjon, vagy csupán unatkozik a nagy uborkaszezonban, meg még az is lehet, hogy teljesen máshogy lesz megvalósítva ez az egész. Mire mindenki visszajön a nyaralásból, merem remélni, hogy kiderül.

Ma már talán kevesebbeknek nyilvánvaló, de a bőr és a BlackBerry elválaszthatatlan társak, olyannyira, hogy egyes, korábbi típusok hátlapján valódi bőrből készült bevonat is volt, illetve a telefonokhoz készült gyári bőrtokok most is részeit képezik a cég kínálatának. Van azonban egy német cég, ami ha lehet még a gyárinál is jobb minőségű, elegánsabb bőrtokokat gyárt BlackBerrydhez, és mostantól a BerryBoltban is elérheted a termékeit. Ismerkedjetek meg a StilGuttal!

blackberry-q20-etui-us-schw-02.jpg

A berlini székhelyű StilGut mindenféle típusú telefonhoz gyárt valódi bőrből készült, kézzel varrt -- elsősorban flip -- bőrtokokat, melyek igazán páratlanná teszik a már eleve elegáns külsejű BlackBerryket. A BerryBoltban forgalmazott StilGut bőrtokok garantáltan passzolnak a telefonodra, könnyűek, de hatásosan védik mind a készülék elő- mind pedig a hátlapját úgy, hogy továbbra is hozzáférhetsz a telefon fontosabb kezelőszerveihez és csatlakozóihoz.

top4c.jpg

A StilGut tokok emellett aktív funkcióval is rendelkeznek, vagyis a BlackBerryd érzékeli, hogy a tok előlapja nyitott, vagy zárt állapotban van-e, ami segít energiát spórolni, ráadásul automatikus hívásfunkciókat is beállíthatsz a telefonod menüjében a fedlap nyitásához vagy zárásához.

Válassz magadnak te is egy páratlanul elegáns StilGut tokot a BlackBerry Classicodhoz, Passportodhoz vagy Leapedhez a BerryBoltban! Garantáljuk, hogy elégedett leszel az újdonsült kiegészítővel, de ha valamiért mégsem tetszene, az átvételtől számított 30 napon belül* visszavesszük tőled és visszafizetjük az árát!

*A 30 napos pénzvisszafizetési garancia kizárólag StilGut termékekre vonatkozik és a 45/2014. (II. 26.) Korm. rendeletben foglalt fogyasztói jogokat egészíti ki a hosszabb elállási idővel. A termék visszajuttatásáról neked kell gondoskodnod.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

süti beállítások módosítása