Hónapok óta terjengenek különféle pletykák arról, hogy a BlackBerry rövidesen olyan okostelefonnal fog jelentkezni, melyen a cég saját fejlesztésű operációs rendszere, a BlackBerry 10 helyett a Google-féle Android fut majd. A neten ezzel kapcsolatban számtalan találgatás látott már napvilágot, kezdve onnan, hogy a BlackBerry Passport Silver Edition lehet az első ilyen mobil a kanadaiak történelmében, meg persze jöttek-mentek mindenféle - többnyire kamu, retusált - képek is az androidos BlackBerrykről. Most viszont itt egy videó, amit nem igazán tudok hirtelen hová tenni:

Az olasz Mondo BlackBerryn megjelent videón egy BlackBerry Passport Silver Edition látható, amin a héten megjelent végleges modellel ellentétben jól láthatóan Android fut, méghozzá nem is a Lollipop, hanem az Android M. Van a videó mellett néhány kép is, ami akár lehetne Photoshop-retus is, a videó azonban eléggé valódinak tűnik, de legalábbis komoly meló lenne ilyent retusálni. Sebtiben megmutattam a videót a HWSW mobilos ügyekben mindig naprakész főszerkesztőjének, Gálffy Csabának, aki szerint a videó nagyon is hihetőnek tűnik, persze jó kérdés, hogy akkor hogy lehet, hogy a Silver Editionre mégis BB10 került?

Ez a kérdés azt hiszem még egy darabig nyitott marad, emellett ismételten hangsúlyoznám, hogy bár a videó ténylegesen eléggé valódinak tűnik, nem árt továbbra is némi egészséges szkepticizmussal tekinteni az efféle kiszivárogtatásokat. Addig is mondjatok ti véleményt, ti beveszitek, ami a felvételen látható?

Via Mondo BlackBerry.

Javában tombol a 4G-őrület az egész világon, beleértve Magyarországot is, a Telekom itthon például éppen most jelentette be, hogy már nagyobb a 4G-s hálózatának a lefedettsége, mint a 3G-sé, emellett nem túl meglepő módon már több adatot töltenek le a felhasználók az új generációs hálózatokon, mint a régin. A szupergyors hálózatra azonban láthatóan elég háklisak még egyes telefonok, vagy éppen fordítva, egyes hálózatok háklisak a telefonokra, ennek egyik ékes példáját mutatja itthon a Telekom és a BlackBerry NAGY 4G-s KÁLVÁRIÁJA.

4g_classic.jpg

Pedig olyan szépen indult minden idén februárban, amikor megjelentek a magentásoknál a 4G-képes BlackBerry-díjcsomagok, csak aztán valami elromlott, vagy porszem került a gépezetbe, aminek köszönhetően a Telekom 4G-s adathálózata ad-hoc jelleggel úgy vágja le az adatfolyamról a rá csatlakozó BB10-es BlackBerryket, mintha kötelessége lenne. A magam részéről hosszú hónapok óta próbálok nyomozgatni, hogy mégis mi okozhatja ezt a jelenséget, meglehetősen mérsékelt sikerrel, viszont nagyjából ezeket sikerült kiderítenem:

  • A hálózati hiba rendszertelen időközönként jelentkezik, és leginkább onnan lehet felismerni, hogy az adatkapcsolatot jelző ikon eltűnik a térerőjel mellől. Ilyenkor nincs adatforgalom a készüléken, vagyis nem jönnek-mennek e-mailek és BBM-üzenetek, valamint más, internetes adatforgalmat igénylő szolgáltatások.
  • A hibát elsősorban telekomos előfizetők tapasztalják, de Telenor-hálózaton is előfordulnak anomáliák 4G-használat során (van például, aki elérhetetlenségre panaszkodik, ha bekapcsolja a készülékén a 4G-t).
  • A probléma a rádió ki-be kapcsolásával, illetve cellaváltással többnyire megoldódik.
  • Eljutott hozzám olyan információ is, hogy a jelenség nem csak BlackBerrykkel, hanem más készülékekkel is tapasztalható, csak ott "nem veszi észre" a felhasználó.
  • A kiesések száma drasztikusan nőtt a BB10 új, 10.3.2-es verziójával, amit egyébként az európai régióban még nem adott ki a BlackBerry.

Rossz nyelvek szerint a legújabb, 10.3.2-es verziószámot viselő OS-frissítés késlekedésének éppen a 4G-s hálózatokkal kapcsolatos, fentebb is jelzett fiaskók az elsődleges okai, ilyenkor persze felmerülhet kérdésként, hogy ha ez így van, az amerikai kontinensen élők miért tölthették már le júniusban az update-et. 

Erre is lehet magyarázat: az amerikai szolgáltatók az európaitól eltérő felépítésű, eltérő frekvenciákon üzemelő (4G-s) hálózatokat üzemeltetnek, melyeken simán lehet, hogy a fenti problémák egyáltalán nem jelentkeznek. Így vagy úgy, több jel utal arra, hogy a kieséseket és egyéb parákat a készülékszoftver rádiós moduljának valamiféle bugja okozhatja, legalábbis gyanús, hogy tudomásom szerint eddig egyetlen európai országban sem jelent meg hivatalosan az rendszerfrissítés a BB10-es BlackBerrykhez.

Ha te is tapasztaltál 4G-vel kapcsolatos parajelenségeket a BlackBerryddel, ne felejtsd el jelezni a szolgáltatódnak, és persze megoszthatod a tapasztalataidat itt is, vagy a BerryBlog többi közösségi csatornáján!

Egyes vélekedések szerint kultúrember nem említi egy mondatban az "Android" és "biztonság" szavakat -- különösen a hardcore BlackBerry-felhasználók (meg persze pusztán egészséges rivalizálásból az iPhone-tulajok) szoktak élcelődni azon, ha időről-időre kiderül, milyen szinten kínálja magát tálcán a rendszer az egyre körmönfontoltabb hackereknek. A Google azonban az üzleti felhasználókra is igyekszik mindinkább kivetni a hálóját, ez pedig nem tűri ezt a hányavetiséget, vagy legalábbis elér rossz sajtója van e körökben egy súlyos biztonsági sebezhetőségeknek. Változás jön, méghozzá elég jelentős.

A cég bejelentette, hogy mostantól az egész okostelefon-iparban egyedülálló módon havi rendszerességgel küld majd biztonsági frissítéseket egyes, saját kontroll alatt álló típusokra (ezek a Nexusok), illetve gyártói együttműködések révén különböző gyártók meghatározott, elsősorban csúcskategóriás modelljeinél (mintha egy céges flottában nem lehetne középkategóriás okostelefon, na mindegy) átveszik ezeket a tapaszokat. Aki windowsos számítógépet használ, annak ez a jelenség már ismerős, gyakorlatilag ugyanaz fog történni az androidos vonalon, amit a Microsoft az asztali operációs rendszerénél évek óta csinál: egy meghatározott napon egyszercsak a készülék jelez, új frissítést talált, amit NAGYON ajánlott telepíteni.

Persze azért vannak a dolognak szépséghibái, hiszen míg a windowsos frissítések gyártótól függetlenül minden PC-re megérkeznek (feltétel persze az internetkapcsolat), addig a androidos mobilok jelentős részére ez jó darabig nem lesz igaz. Arról nem beszélve, hogy az okostelefonos rendszerfrissítések jóváhagyási procedúrájában ott van egy komoly kerékkötő, mégpedig a mobilszolgáltató (feltéve, hogy mobilszolgáltatónál lett véve a telefon), mely kénye-kedve szerint dönthet arról, hogy egy frissítést szabadjára ereszt-e a hálózatán működő, SIM-lockolt telefonokra. 

Az új androidos frissítési stratégia egyébként teljes mértékben érthető lépés a Google, illetve partnerei részéről, különösen az olyan, súlyos biztonsági sebezhetőségek ismeretében, mint amilyen az alig pár hete napvilágot látott Stagefright. Akinek nem rémlene, ez volt az a súlyos biztonsági hiba, melynek kihasználásához elég volt egy MMS-t küldenie a támadónak ahhoz, hogy a teljes kontrollt átvegye a készülék felett. Gondolom nem kell részletezni, mennyi kellemetlenséget okozhat az, ha ez a készülék történetesen egy milliárdos cég elnök-vezérigazgatójának öltönyzsebében lapul.

android-secured.png

Bár a BlackBerry 10 operációs rendszer ma a világ egyik legbiztonságosabb mobilos platformja, és jelenleg nincs olyan, széles körben kihasznált, kihasználható sérülékenység, mely azonnali javításért kiáltana, azt gondolom, hogy a Google által most kijelölt irány hosszú távon legalábbis megfontolásra érdemes lehet más gyártók, így a BlackBerry számára is. Ehhez persze előbb egyértelműen el kell választani az új funkciókat, jelentős rendszerszintű változásokat eredményező frissítéseket a biztonsági rétegtől, ami az okostelefonos szegmensben egyelőre elég nagy falatnak bizonyul. Mindenesetre hamar eljöhet majd az az idő, amikor egy több mint fél évvel korábban frissített rendszerrel üzemelő modern okostelefon -- futtasson bár BB10-et, iOS-t vagy Androidot -- komoly biztonsági kockázatot fog jelenti egy vállalat számára.

Persze az is járható módszer, amit a BlackBerry a szoftverszolgáltatások oldalán csinál, vagyis konkrétan hogy a cég mobilmenedzsment-platformot kínál a biztonságra törekvő vállalatok, kormányzati szervek számára, rendelkezzenek bármilyen összetételű okostelefon-flottával. A BES12 platform így ma már integráltan kezeli a Secure Work Space és Samsung KNOX konténeres megoldásokat, valamint teljes Android for Work támogatást nyújt. Sőt, még egy saját weboldalt is létrehozott Android Secured hub néven, melyen különböző független cikkek és hasznos információk találhatók az Android biztonságosabbá tételéről, illetve a mobilbiztonság és az Android viszonyáról úgy általában. 

A HWSW cikke alapján.

A BlackBerry Passport Silver Edition tegnapi bejelentése óta azon töröm a fejem, hogy mi sarkallta a BlackBerryt arra, hogy piacra dobja ezt a készüléket. Nem mintha bármi baj lenne vele, sőt, a bejelentésről szóló poszt alján lévő szavazás alapján nagyon úgy fest, hogy jobban tetszik a többségnek ez a típus, mint az eredeti. És talán valahol itt lehet a válasz a rejtélyre, de először is itt a tegnap beígért galéria a BlackBerry Passport Silver Editionról: 

Szóval meggyőződésem, hogy az új Passport-kiadás egyik célja az volt, hogy a BlackBerry a típust valahogy jobban kiemelje a totális rétegtelefon-közegből, ennek köszönhetően a készülék külseje sokkal kommerszebb, mint bármelyik korábbi BlackBerryé volt, továbbmegyek, ez a mobil egyáltalán nem akar a korábbi BlackBerrykre hasonlítani. Persze a QWERTY-gombsor miatt ez elég komoly kihívás, de azért a változás így is szembeötlő, a színválasztás, a lekerekített sarkok, az új kamerakeret mind-mind a populárisabb irányba mutat, az eredeti Passport öltönyös-nyakkendős marconasága után.

Továbbra is tartom egyébként azt a véleményemet, hogy az új Passport pont úgy néz ki, mintha a HTC mérnökei tervezték volna, ami szintén sokat elárul az új irányvonalról. Mindez összességében persze nem jelenti azt, hogy a BlackBerry Passport Silver Edition kevésbé lenne különleges készülék, mint az eredeti változat, pusztán csak valamivel eladhatóbban, populárisabban csomagolta be a BlackBerry ugyanazt a hardvert. Mindezt tette valószínűleg minimális költségráfordítással, mivel meggyőződésem, hogy az új modellben tök ugyanaz az alaplap dolgozik belül, mint az összes többi Passportban.

Hozzáteszem, a BlackBerry igyekszik egy eleve sikeres és "díjnyertes" készülék frissítéseként aposztrofálni az új Passportot, de azt azért nem nehéz a sorok mögött olvasva belátni, hogy ha az eredeti Passport szögletes, végtelenül indusztriális külseje (ami egyébként szerintem szép, de persze ez teljesen szubjektív) tényleg akkora dobás lett volna, akkor most nem készülne el a harmadik dizájn-változat belőle. Kevesebb mint egy évvel a megjelenést követően.

És akkor most már tényleg vége a találgatásoknak, hivatalosan is itt a BlackBerry Passport legújabb változata, az új külsőt kapott Silver Edition, melyet korábban Dallas és Oslo néven is emlegettek, illetve egy ideig szent meggyőződésem volt, hogy az egész egy ordas kamu csupán, és valaki csúf tréfát űz a BlackBerry-hívőkből. Tévedtem, a BlackBerry ma bejelentette idei második okostelefonját, ami egyes vélemények szerint szebb, mint az eredeti Passport, mások szerint meg éppen fordítva (erről akár te is szavazhatsz a poszt végén).

Az új BlackBerry Passport leginkább úgy néz ki, mintha a régi modellt és az AT&T számára készült, lekerekített sarkú változatot összegyúrták volna és bepakolták volna egy megerősített fém házba, miközben lecserélődött a mobil hátlapja is. Az új modell belül tehát tök ugyanaz, mint a régi, vagyis négymagos, 2,2 GHz-es processzorral, 3 GB rendszermemóriával, 32 GB tárhellyel, 4,5 hüvelykes, 1440x1440 pixeles felbontású kijelzővel és egy 13 megapixeles kamerával rendelkezik.

qwerty_passport_silver_front_400x500.png

Itt tehát semmi újdonságot nem találni, a BlackBerry szerint azonban az új Passport a megerősített keretnek köszönhetően még strapabíróbb, mint elődje, illetve könnyebb rajta gépelni (hogy mégis mitől, az nem teljesen világos a számomra), valamint a mintázott hátlapnak köszönhetően jobb a fogása. Itt van a hivatalos unboxing-videó, amíg mindezt emésztgetitek:

És akkor jöjjön a fekete leves: a BlackBerry Passport Silver Edition (jelenleg) valamivel drágább, mint a korábbi változatok, egész pontosan 549 dollárba kerül, igaz, ebben 135 dollár értékben benne van három tartozék: egy asztali bölcső, egy bőr flexibilis védőtok és egy bőr flip tok. Különállóan egyelőre nem lehet megvásárolni a telefont, idővel és régiótól függően ez bizonyára változni fog.

Az új kiadású Passportnak egyelőre nincsen nyoma az európai piacon, de jó hír, hogy akárcsak a jelenleg kapható változatok, úgy ez is világmodell (azaz egyetlen fő típus készül belőle az összes régió számára), tehát előbb-utóbbi biztosan elérhető lesz nálunk is, például a BerryBolt választékában.

Addig is nézegessétek a képeket (később jön több), és szavazzatok, melyik Passport jön be nektek:

Egy ideje már keringenek a neten mindenféle pletykák, illetve valósnak vélt, vagy éppenséggel nagyon is valós fotók egy újabb (sorrendben a harmadik) Passport-változatról, melynek megjelenése kapcsán én a magam részéről valahogy mindig is szkeptikus voltam, mindez azonban mit sem számít, hiszen nagyon úgy fest, hogy a dologból mégis lesz valami, méghozzá nagyon hamarosan. A Dallas és Oslo kódnéven emlegetett új Passport a sokat sejtető BlackBerry Passport Silver Edition néven kerülhet majd forgalomba.

passport_silver.jpg

Legalábbis ezt a nevet írták fel arra a belső diára, ami valamilyen úton-módon eljutott a BlackBerry-10.fr-hez, és nagyjából ennyi is a történet. Van még a dián egy dátum is, konkrétan a múlt pénteki, de nem derül ki, hogy ez milyen időpont is akar lenni, illetve az sem egyértelmű, hogy maga a dia mikor készült, illetve mikori prezentációból való. Meg egyelőre azt sem tudja senki (a BlackBerryt leszámítva), hogy hol is kerül majd forgalomba pontosan ez a típus (korábban volt róla szó, hogy esetleg csak az ázsiai piacon).

Más, magukat jól értesültnek tartó források szerint a Silver Edition-t még a héten bejelenti a BlackBerry, és igazak voltak azok a korábbi pletykák, hogy a telefon belül tök ugyanaz, mint a korábbi Passportok, csak kívül alakították át úgy, hogy kicsit jobban hasonlítson napjaink fémvázat, vagy fémkeretes okostelefonjaihoz. Hogy aztán ettől többet tud-e majd eladni belőle a BlackBerry, azt meglátjuk, mindenesetre sokat lendíthet az értékesítésen az is, ha ez a modell olcsóbb lesz, mint az eredeti Passport (már ha nem éppen drágábban kerül forgalomba). 

Ja, és állítólag nem lesz rajta Android.

Via BlackBerry-10.fr.

süti beállítások módosítása