Így utólag is elnézést kérek a hülye szóviccért, de egyébként tényleg ez történt: a BlackBerry ma bejelentette, hogy felvásárolja egyik riválisát, a mobilmenedzsment-platformok piacán (meglehetősen aktívan) tevékenykedő Good Technology-t. Az 1996-ban alapított kaliforniai cég tehát elsősorban arra szentelte az alapítása óta eltelt időt, de leginkább az utóbbi pár évet, hogy a biztonságos mobilhasználathoz adjon megfelelő alapokat -- pont, ahogy a BlackBerry tette a BlackBerry Enterprise Service, vagy korábban a BlackBerry Enterprise Serverrel.

good_technology.png

A Good-ot 2006-ban egyszer már megszerezte egy mobilgyártó, a Motorola, mégpedig pont azért, hogy a BlackBerry (akkor még RIM) szolgáltatásainak konkurenciát állítson, a terv azonban nem annyira vált be, a Good pedig 2009-ben újra tulajdonost váltott. Végül különféle akvizíciókon keresztül növekedésnek indult és a felfutóban lévő piacon több sikert is elért Good Secure Mobility Solution és Good for Enterprise nevű termékeivel.

A cég azonban végül ugyanarra a sorsra jutott, mint egyik riválisa, az AirWatch, melyet a VMware vásárolt fel tavaly: ezek a vállalatok rendszerint önerőből nem tudnak bizonyos szint felé növekedni, ezért arra játszanak, hogy kellő méretű ügyfélbázist, illetve technológiai portfóliót gyűjtsenek össze ahhoz, hogy valamelyik nagyobb hal számára vonzó felvásárlási célponttá váljanak (ezt nevezi a szakma exit stratégiának).

Hát ez a stratégia teljes mértékben bevált, a BlackBerry ma bejelentette, hogy felvásárolja a céget, mintegy 425 millió dollárért cserébe. A Good-akvizíciót alighanem alaposan átrágták a felek, így a BlackBerrynél minden bizonnyal mérlegelték, hogy az újabb mobilbiztonsági megoldások, technológiák (és ügyfélkör) megéri ezt a pénzt, nem beszélve arról, hogy ezzel egy gonddal, pontosabban konkurenssel kevesebb is lesz a piacon.

Ezek után kíváncsian várom, kinek fekszik le a MobileIron, a mobilmenedzsment-piac egyetlen megmaradt, nyilvánvalóan exitre játszó vállalata.

A BlackBerry és az Android összebútorozásáról szóló legkülönfélébb pletykákat olvasva már egy ideje John Chen, a BlackBerry elnök-vezérigazgatójának alábbi, júniusi nyilatkozata cseng a fülemben:

"Kizárólag biztonságos telefonokat gyártunk, és a BlackBerry a legbiztonságosabb telefon. Ha megtaláljuk a módját annak, hogy biztonságossá tegyünk egy androidos telefont, akkor olyant is fogunk gyártani."

Márpedig mostanra gyakorlatilag nyílt titok, hogy a BlackBerrynek lesz egy vagy több androidos telefonja, szóval Chenék valahogy csak megtalálták a módját annak, hogy biztonságosabbá tegyék az Androidot.

A neten már erre is gyártódtak teóriák, az egyik legérdekesebb ezek közül kétségtelenül az, hogy a BlackBerry a Google-lal karöltve nemes egyszerűséggel lecseréli az Android operációs rendszer alapjait képező Linuxot (pontosabban a linux-kernelt) a kanadaiak tulajdonában lévő QNX operációs rendszerre (mikrokernelre). Laikus szemmel nézve egy nagyjából azzal egyenértékű, mintha egy autó motorját lecserélnék dízelről hibridre, anélkül, hogy a jármű külsejéhez hozzányúltak volna. Ezen az analógián elindulva ez egy közönséges androidos mobilnak látszik, de lehet, hogy a látszat csal:

venice_android.png

És akkor innen következzen a kevéssé laikus megközelítés: Az Android alapjául jelenleg szolgáló, módosított Linux és a BlackBerry által 2010-ben felvásárolt QNX gyökeresen más felépítésű operációs rendszerek, már kernelszinten, vagyis az alapokat tekintve. Míg az Android egy módosított, monolítikus Linux-kernelre épül, addig a QNX mikrokernel-alapú operációs rendszer, azaz eredendően alkalmasabb lehet mobileszközökön való használathoz (erről később). Mindez nagy mértékben meghatározza azt, hogy a rendszer mennyire könnyen védhető meg a legsúlyosabb, kernelszintű támadásoktól, melyek végeredményben oda vezethetnek, hogy egy rosszindulatú támadó akár a teljes kontrollt átveszi az eszköz felett.

Ezennel ünnepélyesen meghirdetem a STOP VIBER! mozgalmat. Még képet is loptam hozzá, tessék (csatlakozni alul tudsz a szavazatoddal):

stop_viber_1.jpg

Ennél az alkalmazásnak nevezett bitromhalmaznál ugyanis minden jobb. És most senkit nem akarok hittéríteni: ne BBM-ezzetek, ha nem akartok, vagy nincs BBM-en egyetlen ismerősötök sem (bár azért igazán megér egy próbát, hozzáteszem halkan), de a Vibernél tényleg van annyiféle jobbnál-jobb üzenetküldő platform. Használjátok inkább a Whatsappet, vagy a Skype-ot, chateljetek Facebook Messengerrel vagy Hangouts-szal (jó tudom, ezek nincsenek BlackBerryre hivatalosan, de alternatívát még találhattok).

Esküszöm, a Viber BB10-es verziója (már ha lehet ennek nevezni) az egyik legnagyobb csapás, ami a platformot érte a fennállása óta. A BlackBerry 10 legkártékonyabb vírusa, melyet önként és dalolva telepítenek a felhasználók és amelytől a mobilok pillanatok alatt lemerülhetnek, felforrósodhatnak és mindenféle parajelenséget kezdenek el produkálni.

És most nem túlzok és nem rémisztgetek senkit, ezekkel a panaszokkal számtalan alkalommal fordultak már hozzám, a Viber kikukázása pedig szinte minden esetben megoldotta a problémát. Nem árt még ehhez tudni, hogy a legkárosabb alkalmazásfajta mind közül egyébként a hekkelt Viber: A  YouTube-on számos videót találni, hogyan tudod feltolni a Classicodra vagy a Q10-edre. Ilyenkor azért elgondolkodom rajta, hogy vajon mit gondoltak a készítők, miért nem támogatott ezeken a telefonokon ez az app?  Ha jót akartok, ezeket a videókat végképp felejtsétek el!

Ráadásul még csak nem is BlackBerry-specifikus ez a probléma, ahogy hallom, a Viber Androidon és iOS-en majdhogynem ugyanennyire fos, kicsit zavar is a tudattalan érzés, hogy akkor mégis mi a fenétől válhatott ennyire népszerűvé bizonyos régiókban, országokban (így kis hazánkban is). Úgyhogy kérlek-kérlek-kérlek a telefonotok mellett legyetek igényesek arra is, hogy mit raktok fel rá, és meglátjátok, hogy a világ egyből egy szebb és boldogabb hely lesz.

Címkék: rant chat viber bb10

A tanulás fontosságát pláne így az iskolakezdés küszöbén aligha kell hangsúlyozni, bár persze manapság már nem csak az iskolapadban lehet, illetve kell tanulni. Például a vállalati rendszergazdákra is ráfér(ne) a rendszeres tanulás, az újabb ismeretek elsajátítása és a meglévők elmélyítése, ehhez szerencsére ma már számos cég nyújt saját, jól felfogott érdekében különféle segédleteket. Mint például a BlackBerry is.

Ami azt illeti, a kanadai cégnek van az egész mobilos iparágban az egyik legjobban összeszedett, leghasznosabb tréning oldala, melyet nemes egyszerűséggel BlackBerry Trainingnek nevez. Az oldalt kifejezetten azzal a céllal hozta létre a BlackBerry, hogy egy rendszergazda mindent egy helyen megtalálhasson ahhoz, hogy a BlackBerry rendszereit könnyebben üzemeltethesse, a mobilmenedzsment-háttérrendszertől kezdve a BlackBerry okostelefonokig.

training.jpg

Itt jegyezném meg, hogy az oldal egyébként kiváló iskolapéldája annak (ha már a tanulásnál tartunk, ugye), hogy a BlackBerry termékportfóliója hogyan is épül fel, és mennyire nem arról szól csupán ennél a cégnél minden, hogy az okostelefon-piacon küzd egy egykori ikon azért, hogy az Apple-hez és más, nagy androidos gyártókhoz mérhető eladásokat produkáljon. Meg merem kockáztatni, hogy a BlackBerry Training felületen jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a különböző BlackBerry szolgáltatások, elsősorban a BES12 mobilmenedzsment-platform.

A BlackBerry Training oldal egyébiránt két szekcióra bontható a fenti vezérelv alapján, az egyik a BlackBerry Enterprise Training, ahol a szoftver és szolgáltatások üzletág megoldásaiban lehet elmélyedni, a másik pedig a BlackBerry Smartphone Training, ahol pedig a kurrens, illetve még használatban lévő okostelefon-típusokat, valamint a BlackBerry 10 operációs rendszer működését lehet részletekbe menően megismerni.

Mind a szoftverszolgáltatások, mind pedig a készülékek funkciói megismerhetők webes kurzusok és bemutatók révén, valamint személyes tréningen keresztül (utóbbi a mi régiónkban egyelőre nem érhető el), egyes szoftverszolgáltatások (például a BES12 MDM-rendszer) pedig úgynevezett Hands-On Lab keretében is kipróbálhatók. Utóbbi esetben egy előre konfigurált demórendszeren belül lehet garázdálkodni, demó lévén anélkül, hogy a különféle beállítások következményeivel szembe kéne néznie a rendszergazdának.

A Hands-On Labek használata minden esetben fizetős, a szoftverszolgáltatásokkal kapcsolatos tréningek nagy része pedig a BlackBerry terméktámogatási szolgáltatására előfizető ügyfelek számára érhetők el.

KIFUTOTT AKCIÓ!

Itt a szeptember, gyakorlatilag vége a nyárnak, ideje tehát mindenkinek lassacskán visszatérnie a dolgos hétköznapokhoz, netán az iskolapadokba. Ilyenkor illik kifényesíteni a cipőt, leporolni a zakót, kosztümöt, és ezzel az erővel az egész nyáron használt okostelefonra vagy tabletre is ráfér némi tisztogatás, hiszen egészen biztosan megsínylette a nyarat. A BerryBolt back to work akciójában most ehhez kapsz egy nagyon hasznos segítséget.

v7cleaningsetforsmartphonetablet.jpg

A webshop kínálatában mostantól megtalálod a V7 Okostelefon/tablet-tisztító szettet, mellyel szinte újjá varázsolhatod az ujjlenyomatoktól és naptejtől maszatos telefonodat vagy táblagépedet. A 25 milliliteres, alkoholmentes tisztítófolyadékból és egy 20x20 cm-es mikroszálas törlőkendőből álló tisztító szett persze nem csak a nyár végén jön jól, hanem gyakorlatilag bármikor, amikor úgy látod, hogy a telefonod elnyűttebbnek tűnik a kelleténél.

A BerryBolt legújabb akciójában ingyen hozzájuthatsz a fenti tisztító szetthez, ha legalább 5000 Ft értékben vásárolsz valamilyen másik terméket a webshop kínálatából.* 

Az ajándékért nem kell tenned semmit, ha a vásárlásod értéke eléri az 5000 Ft-ot (szállítási költség és utánvétkezelési költség nélkül), akkor automatikusan jár a szett. Egy vásárlás esetén egy tisztító szettet adunk ajándékba, akkor is ha a kosár értéke az 5000 Ft-ot többszörösen meghaladja. Az akció a meghirdetéstől 2015. szeptember 6-án (vasárnap) éjfélig, vagy a készlet erejéig tart.


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Tökéletes menetrendszerűség jellemzi a BlackBerry idén érkező új csúcskészülékének, az egyelőre csak Venice kódnéven emlegetett csúszkamobilnak a megjelenését, illetve magát a megjelenés előtti időszakot. A sok-sok render és blurrycam után most már a szokásos vietnami forrásoknak hála nagyfelbontású fotókon is látszik az idei év alighanem legkülönösebb okostelefonja, mely vélhetően heteken, de az is lehet, hogy már napokon belül bemutatkozik teljes valódiságában. 

Az újabb képeken kitűnően látszik a billentyűzet, a lekerekített kijelző, a hátlap textúrája a kamera betéttel, illetve két, eddig nem látott elem: a SIM és SD-kártya foglalat, melyet a mobil tetején helyeztek el a tervezők. Meg az is jól látszik a prototípuson, hogy Android fut rajta, ami megerősíti azokat a korábbi pletykákat, melyek szerint a BlackBerry androidos mobilt készül piacra dobni. Némi csavarral, hiszen a vásárlónak minden előzetes jel szerint a vásárlást követően is lesz majd választása, hogy milyen operációs rendszerrel szeretné használni a készüléket, BlackBerry 10-zel, vagy Androiddal.

A magam részéről nem tudok túl sokat hozzátenni a fenti képekhez, úgy emlékszem viszont, hogy a Passportról látott első, nagyfelbontású fotók távolról sem voltak ennyire meggyőzők, mint ezek (más kérdés, hogy a végeredmény aztán felülmúlta a várakozásaimat). Szóval nem kizárt, hogy komoly meglepetés érik Waterlooban.

Persze aztán lehet, hogy a képen látható modell nem végleges külsejű prototípus (ez egyébként a Passportnál is így volt eleinte), de valószínű a Venice végleges formája ha el is tér majd a képen látottaktól, csak minimális mértékben.

Via Techrum, Tinhte.

Címkék: venice leak
süti beállítások módosítása