Mármint itt a T-Mobile alatt most a T-Mobile USA-t kell érteni, mely tavaly meglehetősen furcsa körülmények közepette elég durván összerúgta a port a BlackBerryvel. Pedig a szolgáltató rocksztárokat megszégyenítő lazasággal odamondogató vezérigazgatója, John Legere (lásd lent) csak tette a dolgát, vagyis odamondogatott, aminek a vége aztán egy olyan szakítás lett, ami után nem állítanám, hogy John Chen telesírta volna a zsepijét. Na most lehet, hogy újra egymásra talál a két jómadár.

legere_2.jpg

A BlackBerry és a Deutsche Telekom amerikai érdekeltsége közt állítólag a hetekben kezdődtek újra meg a tárgyalások, amit alighanem elősegített az is, hogy a USA legnagyobb (vagy második legnagyobb) szolgáltatójánál, az AT&T-nél éppen ma kezdődött meg a Passport és a Classic forgalmazása. Mi több, előbbiből még egy exkluzív változatot is készített a szolgáltatónak a BlackBerry.

Mondanom sem kell, hogy ha a BlackBerry egy újabb amerikai szolgáltatóval tud leszerződni, az elég komolyan megdobhatja az eladási mutatókat, persze az még azért önmagában kevés, hogy ott vannak a készülékek valahol a shop egyik sarkában eldugva. Akárhogy is, ez jó hír, drukkolok, hogy Legere és Chen a végén széles mosollyal az arcán álljon fel a tárgyalóasztaltól.

Ha már szóba került a T-Mobile, azt azért szeretném leszögezni, hogy az amerikai T-vel folytatott tárgyalásoknak az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, hogy a magyar T-nél mi lesz vagy mi nem lesz, pláne hogy mikor. Tény, hogy a Telekom üzletekben és a webshopban továbbra sincs egy szál BlackBerry sem, de ez a nem is olyan távoli jövőben állítólag változhat majd. We'll see.

Tegnap a BlackBerry megkezdte a BB10 operációs rendszer 10.3.1-es frissítésének kiadását, amit számtalan rajongó jobban várt, mint tavaly decemberben a karácsonyt, és ez teljes mértékben érthető is, hiszen az új rendszer gyakorlatilag teljesen új készüléket varázsol a lassan két éve megjelent első BB10-es telefonokból. A frissítés körül ugyanakkor megannyi mítosz és féligazság kering, illetve az eddigi visszajelzések alapján az újjá varázsolt készülékekkel akadhatnak gondok, úgyhogy most itt a BerryBlog tényfeltáró-gyorstalpalója OS-frissítéshez.

Mindjárt kezdjük azzal, hogy tegnap az új rendszer kiadása csak elkezdődött, az, hogy te mikor kapod meg ténylegesen a telefonodra, függhet a szolgáltatódtól is. A frissítések jóváhagyatásának hátterét most inkább nem boncolgatnám, meg szerintem nem is igazán van ember a Földön, aki teljesen átlátja a folyamatot, mindenesetre az biztos, hogy ha gyárilag független készüléked van (mert pl. a BerryBoltban vásároltad), akkor tökmindegy, milyen szolgáltató SIM-je van benne, a frissítés megérkezik rá. Igazából a SIM nem is kell bele, ha csak simán Wi-Fi-re csatlakozol vele, akkor is le fogja tölteni a frissítést. 

os1031_2.jpg

Ezzel szemben lehetnek olyan független készülékek is (ezeket rendszerint nulla perces használtként árulják egyes GSM-üzletekben, esetenként angol töltővel), melyeket utólag függetlenítettek - na ezeknél már cifrább a helyzet, a BlackBerry szervere ugyanis az eredeti rendeltetési hely, illetve szolgáltató alapján küldi le az új oprendszert a készülékre, és nem biztos, hogy figyelembe veszi, hogy azóta a készüléket függetlenítették és ötezer kilométerrel arrébb használják, mint ahol eredetileg eladták.

Megoszlanak a vélemények arról is, hogy miként is érdemes elvégezni a frissítést. A készülék elvileg magától üzenetet küld az elérhetőségről, illetve a beállításokban a szoftverfrissítések menüpont alatt te is tudod ellenőrizni, hogy van-e már a jelenleginél újabb szoftver a telefonodhoz. Második lehetőségként mindig ott a jó öreg BlackBerry Link, ami kicsit máshogy működik, mint a telefonon keresztül elvégzett frissítés, itt ugyanis az új szoftvert a számítógéped tölti le, majd átküldi a telefonnak, míg az OTA (over the air) frissítésnél mindent a telefon csinál.

Az OTA éppen ezért erőforrásigényesebb művelet, mint a PC-s megoldás, többen panaszkodnak is az interneten arra, hogy a Q5-ösük nem tudja frissíteni magát - ez pont ennek köszönhető, vagyis inkább annak, hogy a készülék csak 8 GB memóriával rendelkezik, amiből a rendszerfájlok és a felhasználó által telepített alkalmazások, meg a médiafájlok (ha nincs memóriakártya a telefonban) eleve jó sokat elfoglalnak. Én mondjuk pont tegnap este frissítettem egy szintén 8 GB-os Z3-at minden gond nélkül, PC közreműködése nélkül, de ha a frissítés nálad is megszakad, érdemes kipróbálni a BlackBerry Linkkel is.

Sokan jeleztétek azt is, hogy a frissítési folyamat a meglévő szoftververziótól függően borzasztó sokáig tart, és utána a telefon olyan lassú, mintha legalábbis visszafokozták volna butatelefonná. Mivel a BlackBerry gyakorlatilag a teljes rendszert kicseréli a készülék alatt, ezért a frissítés valóban órákig tarthat (nem árt, ha közben végig Wi-Fi-n lóg a készülék, netán töltőre van rakva), csak a letöltőcsomag mérete több mint 1 GB bizonyos esetekben, aminek már pusztán a lehúzása is eltart egy darabig. Frissítés után az első újraindulás is jóval hosszabb lehet az átlagosnál, ez azért van, mert a rendszer ilyenkor véglegesíti a beállításokat.

Ha a készülék a frissítés után lassú, vagy lustán reagál bizonyos műveletekre, alkalmazások megnyitására, először is érdemes utána nézni, hogy minden appból a legfrissebbet futtatod-e. A BlackBerry 10 új, 10.3.1-es verziójához számos fejlesztő (köztük maga a BlackBerry is) külön programverziót írt, a BlackBerry Worldben nézz utána, van-e ezekhez az appokhoz frissítés.

Ha látszólag semmi nem segít, és a frissítés óta egyébként is megmagyarázhatatlan parajelenségek gyötrik a telefont, illetve azáltal téged, első körben egy resettel próbálkozhatsz (fenti be- és kikapcsológombot nyomd le kb. 15 másodpercig), ha ez sem segít, akkor marad a biztonsági adattörlés, ami minden adatot töröl a készülékről és visszaállítja a gyári állapotot. 

Van még kérdés, vagy probléma? Nosza, tudod, hol találsz meg!

És akkor ezennel véget ért a várakozás, az eredetileg beharangozott időpontban a BlackBerry megkezdte a BlackBerry 10 operációs rendszer 10.3.1-es verziójának frissítését az összes, eddig megjelent BB10-es készülékre. Ez azt jelenti, hogy a következő órákban, illetve napokban a legtöbb Z10/Z30/Z3/Q10/Q5 és Passport tulaj megkapja a szokásos értesítést a Hub-ba az új szoftververzió elérhetőségéről, és már indulhat is a típustól és jelenlegi rendszerverziótól függően akárt több mint 1 GB-os csomag letöltése (amihez éppen ezért a Wi-Fi használata erősen javallott).

os1031.jpg

Nem túlzás kijelenteni, hogy a BlackBerry 10 operációs rendszer eddigi fejlesztési lépcsőfokai közül a mostani frissítés a legfontosabb mérföldkő, mely számos ponton megújítja, felfrissíti az immár több mint két éve piacon lévő rendszert. A grafikus kezelőfelület vérfrissítésén túl a 10.3.1-es verzió a következő új funkciókat vezeti be, ezek egy részét egyébként a Passport-tulajok már kipróbálhatták a 10.3-as kiadással, illetve a Classic már eleve ezzel a verzióval érkezett:

  • BlackBerry Blend. A BlackBerry Blend összeköti a számítógépedet és a BlackBerrydet, használatával a BlackBerry Hub, a naptár és a háttértár teljes tartalmát elérheted a PC-den keresztül, USB-s, Bluetooth- vagy Wi-Fi hálózati kapcsolaton keresztül. 
  • Egy telefon, két alkalmazás-piactér. A BlackBerry 10 új verziójával a megszokott BlackBerry World mellett települ a készülékre az Amazon App Store androidos piactér, melyben több százezer fizetős és ingyenes androidos alkalmazás közül csemegézhetsz.
  • BlackBerry Asszisztens. Az új rendszer a más platformokon már meglévő megoldásokhoz hasonlóan egy szóban és írásban egyaránt utasítható asszisztens-szolgáltatást is bevezet. A BlackBerry Asszisztens egyelőre a főbb világnyelveken ért, tehát magyarul ne is nagyon próbálj vele társalogni.
  • Még jobb BlackBerry Hub instant funkciókkal. Az új Instant Action funkciókkal könnyebben végezhetsz egyszerű műveleteket (pl. levél vagy üzenet törlése, megjelölése stb.) a Hub-ban.
  • Hatékony billentyűparancsok. A BlackBerry 10 új verziójával visszatért a régi operációs rendszerek egyik legkényelmesebb funkciója, az egyénre szabható és fixen beállított billentyűparancsok. A QWERTY-s BlackBerryvel rendelkező (Q5/Q10/Passport/Classic) készüléktulajok mostantól egy gombnyomással tudják némítani vagy éppen feloldani a telefont, illetve billentyűparanccsal indíthatnak el számos beépített alkalmazást.
  • Több energia. Az új rendszerbe bekerült energiatakarékossági funkcióknak köszönhetően a BlackBerry 10-es készülék akár 15%-kal hosszabb ideig is üzemelhet akkumulátorról, mint korábban. A rendszer képes az akkumulátor töltöttségétől függően bizonyos funkciókat leszabályozni, hogy a BlackBerryd biztosan bírja a nap végéig.
  • Új, még jobb kamera. A BlackBerry 10 v10.3.1 új funkciókkal egészíti ki a kameramodult, így például a telefon a fény- és képi viszonyoktól függően ajánl üzemmódot, megjelent a panoráma mód, illetve akár videózás közben is lehet fotókat készíteni a mobillal. 
  • Még jobb szórakozás. A megújult rendszer zenelejátszóját a kedvenc stílusodhoz igazíthatod a 17 előre beállított hangszínparaméternek köszönhetően, valamint mostantól kijelölheted a kedvenc zenéidet, fotóidat és videóidat, melyeket ezt követően könnyebben elérsz majd. 
  • A Naptár, ami érted él, nem fordítva. A frissítéssel megjelenő "tárgyalási mód" profil automatikusan némítja a telefonodat a meeting idején, plusz elérhető a heti és havi agenda mód is, amivel könnyen áttekintheted, milyen teendők, feladatok várnak rád a héten vagy a hónapban.
  • Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma profil. A BlackBerryden mostantól egyedi értesítési profilokat is létrehozhatsz, így akár otthon vagy, akár a munkahelyeden, akár út közben, a kocsiban, a készülék mindig a helyzetnek megfelelően jelez majd neked. 

A BlackBerry 10 új kiadásával mindezeken túl számos további újdonság is napvilágot látott, a funkciókkal a későbbiekben természetesen részletesen is foglalkozik majd a BerryBlog. Addig is jó töltögetést, és ismerkedjetek az új rendszerrel!

Nem igazán győzte meg a BlackBerryt a Typo néven forgalmazott külső iPhone-billentyűzetet kiötlő cég tulajdonosa arról, hogy az eszköz második generációja már kevésbé koppintja a kanadai cég ikonikus gombsorát, mint az első generáció. Ez utóbbi még a tavalyi CES-en látott napvilágot, ám a BlackBerry azóta jogi úton elérte, hogy soha ne kerüljön a polcokra, és most a kissé átalakított utóddal is ugyanezt szándékozik tenni. 

typo2_2.png

Az első ügy vége egyébként egy 800 ezer dolláros pénzbüntetés és a termék forgalmazásának a betiltása lett, akkor a cég szóvivője szerint mindez semmilyen hatást nem gyakorolt a Typo 2 gyártására és forgalmazására.

Ja, lehet, hogy AZ a per nem, de EZ az újabb már igen.

A BlackBerry szerint ugyanis az újabb kiadású klaviatúra is számos szabadalmat sért, ezért az előző ügyhöz hasonlóan a törvénysértő magatartás felfüggesztését kéri a bíróságtól, ami a végén minden bizonnyal egyet fog jelenteni azzal, hogy a cég befektetője, Ryan Seacrest az ablakon kidobott pénzként tekinthet arra az egymillió dollárra, amit belepumpált a Typo-ba.

A BlackBerry viszont igazán hálás lehet neki, mivel ebből az egymillió dollárból egész szép hírverést csinált a cégnek Seacrest, és talán a végén egyszer, s mindenkorra megjegyzi mindenki, hogy 

Nyomógombos telefon = BlackBerry

Via Hollywood Reporter.

Van ez a Szürke ötven árnyalata, tudjátok, a baszós lányregény, aminek a filmadaptációját nemrég mutatták be a mozik, természetesen ahogy az várható volt, túláradó sikerrel. Sajnos a regényből készül film itt sem teljesen hű az eredeti történetvonalhoz, mint manapság oly sok filmre vitt kultikus mű esetében. Mert azt még csak-csak elnézem, hogy Legolast belerakták a Hobbitba, de hogy a Szürke ötven árnyalatában a férfi főhős mobilját, egy BlackBerryt lecseréltek egy iPhone-ra? WTF???

christiangrey.jpg

Mondjuk azt nem állítanám, hogy pusztán ettől a momentumtól mozinézők milliói követelnék vissza a kasszáknál a jegyek árát, bár éppenséggel megtehetnék, mivel maga a film állítólag nem is olyan nagy durranás, hiszen pont azt öli meg, ami a könyvet annyira sikeressé tette: a fantáziálást. Ettől függetlenül a Twitter elégedetlen rajongóktól hangos és bár jómagam sem a könyvet nem olvastam, sem a filmet nem láttam, maximálisan egyetértek velük.

Egyébként ha már itt tartunk, az azóta dúsgazdag milliomossá vált szerző, E.L. James még 2012-ben bevallotta az ABC Newsnak, hogy a regénye túlnyomó részét a BlackBerryjén írta, majd onnan küldte át a fejezeteket az otthoni Mac-jére, ahol letisztította, összefésülte a szövegeket. 

A milliomos íróknál már csak így megy ez.

Via Business Insider.

Rendszeresen a BerryBlogot olvasod, mert BlackBerry-tulaj vagy, és hiszed, hogy a BlackBerryk a világ legjobb okostelefonjai? Hahaha, 

Nagyon tévedsz!

Rendszeresen a BerryBlogot olvasod, mert nem bírsz ellenállni a sziporkázó, irodalmi magasságokba kúszó stílusnak és a szerénységgel párosult fanatizmusnak?

Mondjuk ezt meg tudom érteni.

Vagy csak ezt dobta a Google, miközben a hozzád minden szempontból passzoló okostelefont kerested?

Hát keresd máshol!

És aki keres, talál, mint ahogy JC is talált, aki egy egész sorozatot szentelt videoblogján annak, mennyire utálja a BlackBerryket. Most viszont rálelt a non plusz ultrára, álmai okostelefonjára, az egyetlen és IGAZI OKOSTELEFONRA:

...egy iPhone 6-ra!

Ha teheted, nézd meg a videóját, és ígérem, a végén te is érteni fogod, hogy miért vágyik erre a csodálatos szerkezetre a fél világ (miközben a másik fele már birtokolja).

Én erre csak annyit mondanék:

WOW!

süti beállítások módosítása