Három évvel ezelőtt ilyenkor az egész mobilos iparág ismét felfokozott várakozással szemlélte, hogy mit képes előhúzni a kalapból az okostelefon-piac nagy öregjének számító BlackBerry -- 2013. január 30-án debütált hivatalosan a cég saját fejlesztésű mobilos operációs rendszere, a BlackBerry 10, két készülékkel, a Z10-zel és a Q10-zel egyetemben. Az idő végül azonban sajna a szkeptikusokat igazolta, gondolom ezzel senkinek nem mondtam újdonságot, ettől azonban a születésnap még születésnap marad, és csakazért sem fogok keseregni egy ilyen alkalommal.

Már csak azért sem, mert a BlackBerry új platformstratégiájában a 2013-ban nagy reményekkel indult rendszer továbbra is jelen van, nem véletlenül. Felépítéséből és zártságából, no meg a BlackBerry évtizedes hagyományaiból fakadóan máig a legbiztonságosabb mobilos operációs rendszerek között tartják számon. Nem véletlen, hogy kormányzati tisztviselők, intézmények, és multik vezetői a mai napig elsődleges alternatívaként tekintenek a BlackBerryre, amikor szóba került a titkosított, vagy csupán csak biztonságos mobilkommunikáció.

bb10_people.png

A három évvel ezelőtti bejelentést követő, illetve azt megelőző időszak rendkívül izgalmas korszaka volt a BlackBerry, így ezzel párhuzamosan a BerryBlog történelmének is. A BlackBerry 10 sok tehetséges szakember, programozók és mérnökök kemény, megfeszített munkájának eredménye, illetve meggyőződésem, hogy máig a legjobb, mobilcélú operációs rendszer, függetlenül attól, hogy a BlackBerry, illetve a piac a megjelenése óta milyen irányokat vett.

Ezúttal én is csatlakozni szeretnék azokhoz, akik megemelik a kalapjukat mindenki előtt, akik a BlackBerry 10 létrehozásában részt vettek, illetve a fejlesztésben azóta is részt vesznek (egy részüket lásd a fenti képen). Sajnos a sors nem úgy hozta, hogy a megújuló BlackBerry az előzetes várakozásoknak megfelelően kamatoztatni tudta volna ezt a tudást, hogy mi okból, azt most nem részletezem, gondolom mindenkinek megvan úgyis erre a teóriája. Én mindenesetre örülök, hogy legalább megpróbálták, illetve annak is örülök, hogy találtak egy üzleti stratégát, aki a jelek szerint képes volt a spirálból kirángatni a céget, még ha ennek néhány, a rajongók számára láthatóan eléggé fájó döntés meghozatala is volt az ára.

De mint mondtam, ez most nem a kesergés helye, szóval boldog születésnapot BlackBerry 10, hajrá BlackBerry!

süti beállítások módosítása