A PRIV megjelenése kapcsán, illetve még az előtt az egyik legnagyobb talány az volt, hogy vajon az első androidos BlackBerry az Android melyik verziójával kerül piacra. Végül a BlackBerry úgy döntött, hogy a kiforrottabb, ám bizonyos új (köztük biztonsági) funkciókat nem tartalmazó 5.1.1, vagyis a Lollipop mellett teszi le a voksát, azzal a kitétellel, hogy amilyen hamar lehet, elkészíti a 6.0-s változat (Marshmallow) BlackBerrykre szabott kiadását. Úgy tűnik, ez a munka lassan a finisbe ér.

A BlackBerry ausztrál képviseletének vezetője legalábbis a napokban azt nyilatkozta egy helyi lapnak, hogy az Android M frissítést már a mobilszolgáltatók tesztelik, ami általában a megjelenés előtti végső fázist jelenti. A szolgáltatói tesztet amúgy nem kötelező megvárnia a BlackBerrynek, különösen a független, nyílt piacra értékesített készülékek esetében, szóval ez már csak amolyan udvariassági kör, vagy gesztus az operátorok felé. Persze ettől még mindig dönthet úgy egy-egy mobilszolgáltató, hogy a függő készülékekre nem "engedi el" a frissítést azonnal, meglátjuk, hogy a BlackBerry mennyire ügyesen tudja kilobbizni azt, hogy az új verziót lehetőség szerint mindenki egyszerre kapja meg.

android_m_app_permissions.jpg

Az Android M egyébiránt inkább a motorháztető alatt tartalmaz kisebb-nagyobb újdonságokat, vagyis arra senki ne számítson, hogy az új rendszerre frissített PRIV-en egészen máshogy néznek ki majd a menük, meg úgy általában a szoftverfelület. Ehelyett lehet számítani fejlettebb asszisztens-szolgáltatásra, hatékonyabb energiagazdálkodásra, és a megújuló alkalmazásengedély-kezelésre is, amiben akár egyenként meg lehet vonni bármilyen erőforrás-hozzáférést egy-egy alkalmazástól (ahogy azt BB10-en a kezdetek óta meg lehetett tenni).

Most már csak a mikor kérdése marad továbbra is tisztázatlan, de én nem lennék különösebben meglepődve, ha az Android M a Mobile World Congressen, vagy az azt követő néhány hétben debütálna legalább a független PRIV-eken, ami február végi, márciusi kiadást jelenthet. Azért illik mindehhez hozzátenni, hogy a BlackBerry az Android L-t is derekasan frissítgeti, a PRIV-re legalábbis eddig egy nagyobb frissítőcsomag és két biztonsági patch érkezett a forgalomba hozatal óta eltelt nagyjából három hónapban.

Via iTWire.

süti beállítások módosítása