Lassan egy éve jelentették be az Android kurrens, legfrissebb végleges verzióját, a Marshmallow kódnevet viselő 6.0-s kiadást, amit a mai napig csak az androidos tábor nem egészen 5 százaléka használ a telefonján. Valószínűleg sosem fogom megérteni, miért tart ennyi ideig egy alapvetően nem gyökeresen átalakított mobilos OS terítése, és bevallom, azok közé tartozom, akik azt sem igazán értik, miért nem eleve ezzel a rendszerrel került a boltokba a BlackBerry első androidos mobilja, a tavaly novemberben megjelent PRIV.

Azért persze eret nem fogok vágni ezért, pláne mivel a BlackBerry úgy tűnik, sok gyártóval ellentétben megszondáztatja kicsit a végfelhasználókat is, mielőtt minden készülékre ráeresztené az új Androidot. Ma indul az új verzió nyilvános tesztje.

A PRIV nyilvános Marshmallow bétatesztjét az elmúlt hetekben jelentette be a BlackBerry alighanem kettős céllal: egyrészt hogy a verziófetisisztáknak végre befogja a száját, másrészt pedig hogy ugyanezek a felhasználók szépen kitapossák az ösvényt a sokaság előtt, akik nyilván nem szívesen akadnak bele valami orbitális bugba a frissítést követően. Olyanokba, amelyekből a BlackBerry 10-es frissítések során azért jó párszor kapott a nép, és ami ugyanígy elkerülhető lett volna, ha előtte lemegy egy bétateszt pár száz, vagy pár ezer kiválasztott felhasználóval.

priv_android_shield.jpg

Emlékeztetőül, a mostani bétatesztre önként lehetett jelentkezni, Magyarországról amúgy (hivatalosan) pont nem, mivel az egészhez Beta Zone hozzáférés kellene, az meg itthon nincs, de ha van pl. Nigériában élő ismerősöd,ő segíthet a regisztrációban.

A Marshmallow béta amúgy az eddigi információk szerint több hullámban érkezik meg a tesztelők telefonjára, pont úgy, mint egy "hagyományos" frissítés, vagyis egyszercsak jelez a telefon, hogy új szoftverfrissítés érhető el. A keresést manuálisan is le lehet futtatni, de a BlackBerry nem javasolja, hogy bárki morzézzen a frissítés gombbal, mert könnyen azon kaphatja magát, hogy a Google szervere (?) egy hétre kizárja a játékból.

Az alighanem gigabájtos méretű frissítés letöltését követően kezdődhet a maratoni frissítés, melynek kapcsán a BlackBerry már előre figyelmeztet, hogy a frissítés alatt, illetve közvetlenül utána pár óráig szokatlanul forró lehet a készülék, mivel bőven lesz dolga a folyamat alatt a processzornak. Ebből adódik (és ez nyilván a későbbi, végleges frissítésre is igaz lehet), hogy a telefont a frissítés idején erősen ajánlott töltőre rakni.

Az új Android végleges verziója valamikor április végén, május elején jelenhet meg (nem kizárt, hogy nem várja meg a kiadással a BlackBerry a bétateszt végét), arra viszont ne nagyon számítson senki, hogy a bétával szerzett tapasztalatokat széles plénum előtt ecsetelné mondjuk a CrackBerry, mivel a BlackBerry minden tesztelőnek titoktartást ír elő a teszt részleteit illetően.

süti beállítások módosítása