A használt (nulla perces) okostelefon-piac, illetve a manapság rendkívül népszerű ázsiai import készülékek az árak leverése mellett minden jel szerint arra is alkalmasak lehetnek, hogy néhány vásárló alaposan hoppon maradjon, amikor az újonnan (és olcsón) beszerzett mobilját a magyar mobilszolgáltatók hálózatán akarja használni. A leginkább a 4G-hálózatokat érintő parajelenségről nemrég a Mobilaréna és az Index is cikkezett, illetve a Tékozló Homáron is volt poszt a témában, vagyis egyre nagyobb tömegek kénytelenek szembesülni a jelenséggel. De miről is van szó pontosan?

Egyszerű a képlet: ezeket a mobilokat nem az európai piacra szánták eredetileg, és azért nem működnek megfelelően a magyar hálózatokon, mert a világon nem egységes a (4G-s) mobilfrekvenciák felhasználása, kiosztása. A ebből eredő fogyasztói jogsérelemnek a mérlegelése, megelőzése elvileg a kereskedő, az importőr, vagy a gyártó feladata lenne, de sok esetben - főleg a legolcsóbb készülékek esetén - erre egyikük sem fordít kellő figyelmet, és akkor azt hiszem finoman fogalmaztam. Mégis elkerülheted, hogy olyan készüléket adjanak el neked (akár egy BlackBerryt), amelyik problémásan működhet itthoni viszonyok közepette.

Ehhez először is tájékozódj vásárlás előtt! A gyártók többsége ugyanis legalább angol nyelven rendelkezésre bocsátja azt a dokumentumot, mely pontosan részletezi, hogy a telefonod mely frekvenciasávokon üzemel (a hazai szolgáltatók az LTE800, LTE1800 és LTE2600-as sávokat, vagyis a 20-as, 3-es és 7-as sávokat használják 4G-s adatforgalomra).

classic_doboz.jpg

De a legbiztosabb, ha a készüléket valamelyik hivatalos hazai forgalmazótól veszed meg (például a BerryBoltból), ez esetben ugyanis gyakorlatilag nincs esély rá, hogy hoppon maradj. A BlackBerry egyébként meglehetősen részletes Biztonsági és termékinformációkat tesz közzé a készülékeihez, melyek ráadásul magyar nyelven is elérhetők ezen az oldalon keresztül. Ez a tájékoztató minden lényeges információt tartalmaz a támogatott frekvenciákról, illetve a sugárzási és teljesítményértékekről, valamint az egyéb működési körülményekről. A tájékoztatót (szintén magyar nyelven) megkapod a készülék mellé nyomtatott formában is, ha a BerryBoltban vásárolsz.

A könnyebb eligazodás érdekében, ezek az európai piacra szánt, jelenleg is kapható BlackBerryk típusszámai:

A típusjelzést megtalálod a készülék dobozán is, ugyanitt található a régiós jelölés is - ha olyasmit látsz itt, hogy "Regional Hong Kong", vagy valami még egzotikusabb helyet, legyen gyanús! Én szóltam!

Címkék: blackberry lte 4g b20
süti beállítások módosítása