A tegnapi nap kétségtelenül egyik legnagyobb híre az volt (legalábbis az okostelefon-piac számára), hogy a BlackBerry a jövőben kiszervezi a teljes készülékfejlesztést, valamint a kapcsolódó tevékenységek jelentős részét külső partnereknek. Ezt a bejelentést sokan sokféleképpen értették és interpretálták, ám szerencsére akadtak kifejezetten józan és szakmai elemzések is (mint például a HWSW vagy a Mobilarena cikkei). Ettől függetlenül sok rajongó, érdeklődő, vagy éppen a BlackBerryre szavazó, a kanadaiak platformjába jelentős összegeket beruházó cégek, kormányzati intézmények aggódva olvasták a tegnapi cikkeket. 

z30_baclplate.jpg

Azért, hogy mielőbb tiszta vizet öntsünk a pohárba, és a félreértéseket valamint a felesleges aggodalmat eloszlasuk, a legnagyobb magyar BlackBerry-viszonteladóval, a BerryBolttal karöltve felkerestem a BlackBerry regionális központját, ahol John Chen tegnapi bejelentését öt rövid pontban összefoglalva a következőket erősítette meg a cég:

  1. Szeptember 28-án a BlackBerry bejelentette, hogy a társaság a továbbiakban a szoftverfejlesztésre fókuszál, minden belsős hardverfejlesztést fokozatosan leállít, és a tevékenységet kiszervezi harmadik félnek (azaz az olyan partnereknek, mint a DTEK50-et is gyártó TCL).

  2. A jövőben is elérhetők lesznek BlackBerry márkájú készülékek a piacon, tehát nem tűnik el a palettáról a márka.

  3. A BlackBerry márkájú készülékek tervezését a BlackBerry felügyeli, a teljes előállítási folyamathoz a BlackBerry jóváhagyása szükséges. Vagyis nem kerülhet a boltokba olyan BlackBerry, amire a cég előzőleg ne mondott volna áment.

  4. A BlackBerry a továbbiakban is házon belül tervezi, fejleszti valamint támogatja az ezeken a készülékeken futó szoftverkörnyezetet, beleértve a biztonsági szempontból megerősített, módosított Android operációs rendszert, valamint a produktivitást és hatékonyságot növelő alkalmazáscsomagot, ezzel biztosítva, hogy a BlackBerry márkajelzéssel ellátott okostelefonok továbbra is a világ legbiztonságosabb mobilkészülékei legyenek.

  5. A BlackBerry készülékek a jövőben változatlanul elérhetők lesznek minden sztenderd mobilkészülék-disztribúciós csatornán keresztül, közvetlenül a BlackBerrytől, illetve új, jelenleg még kidolgozás alatt álló értékesítési csatornák révén.

A BerryBolt szempontjából a tegnapi bejelentés nem változtat a működésen, a webshop üzemeltetője elkötelezett a BlackBerry márka iránt, így a cég teljes, régiónkban elérhető termékkínálata továbbra is hozzáférhető marad Magyarországon. A BerryBolt az év vége során várhatóan új funkciókkal gazdagodik, még teljesebb termékkínálatot nyújtva a biztonságos mobilhasználat iránt elkötelezett magánszemélyek és cégek/szervezetek részére.

süti beállítások módosítása