A különféle chatprogramok és (vállalati) kommunikációs megoldások titkosítása a Snowden-botrány óta egyre több felhasználót foglalkoztat, olyannyira, hogy mostanra már a legkommerszebb platformok is magukba integráltak valamiféle végponti titkosítást. Ezek nagyon leegyszerűsítve jellemzően valamilyen egyedi, csak a két partner által használt végpont számára ismert kulcspárt használnak, és aki nem ismeri ezeket a kulcsokat, azok számára legfeljebb egy értelmezhetetlen kódsor egy üzenet. De hogy ne legyen olyan egyszerű a választás, végponti titkosítás és végponti titkosítás közt is zongorázni lehet a különbséget.

A BlackBerry a vállalati szintű titkosításért és menedzsmentért éves előfizetést kér azoktól az ügyfelektől, akiknek TÉNYLEG fontos az, hogy a chat szövege, vagy a VoIP-kommunikáció ne jusson illetéktelen kezekbe. Ez a már eleve titkosított BBM-re épülő felső titkosítási réteg, a BBM Protected, mely a BBM kliensen belül kínál magasabb szintű titkosítást. Hogy pontosan mennyire durva a BBM Protected által kínált védelem, azt jól érzékelteti az alábbi dokumentum, annak is leginkább a 9-11. oldala, ahol a BlackBerry részletesen taglalja, milyen szabványok szerint épül fel a rendszer, illetve milyen algoritmusokat, technológiákat támogat.

bbm-protected.png

A BBM Protected ráadásul - alapvetően vállalati termék lévén - bizonyos szintű menedzsment funkciókat is ad a vállalati adminisztrátor kezébe azon felül, hogy hiperbiztonságossá teszi az adatfolyamot. Ilyen lehet például a copy-paste parancsok tiltása, valamint a felhasználóhoz köthető teljes korábbi BBM-aktivitás (beleértve a kontaktokat, üzeneteket, csoportokat, csatornákat stb) távoli törlése és egyéb nyalánkségok.

A mostani poszt apropóját az adja, hogy a BlackBerry a közeljövőben átalakítja ezt a szolgáltatást, melyről a napokban értesítette/értesíti a BBM Protected adminisztrátorokat. Az átalakítás lényege nagyjából abból áll, hogy a BBM Protected a jövőben új néven, BBM Enterprise-ként fut majd tovább, az új név pedig egy új alkalmazást is igényel majd, vagyis a korábbi Protected funkció lényegében kiszerveződik a BBM alól a BBM Enterprise appba.

Az appokat érintő változás egyelőre csak iOS és Android platformon érvényes, BB10 esetén továbbra is a "régi" BBM app alatt működik majd a Protected funkció, ami az említett két platformon a kiszervezést követően is ugyanazt a biztonsági szintet nyújtja majd, mint korábban, vagyis az iparág egyik, ha nem a legbiztonságosabb, szoftveres titkosítást alkalmazó mobilkommunikációs megoldása lesz.

süti beállítások módosítása