Az utóbbi hetek kissé bizonytalan, nihilizmusba hajló állapotokat tükröző légköre a BlackBerry körül ma végre egy csapásra oszolhat, de legalábbis sok kérdésre választ adott ma a cég azzal, hogy némi késedelem után bejelentette, azonnali hatállyal megkezdi legújabb okostelefonjának, a DTEK60-nak az értékesítését (legalábbis egyes piacokon). Az Argon kódnevet viselő cuccot ugyanaz a külsős cég (a TCL) készíti, mint a DTEK50-et, a különbség csupán annyi, hogy a DTEK60 minden tekintetben magasabbra helyezi a lécet, felnőtt a mai androidos mezőny csúcsához, ugyanakkor azt a biztonsági színvonalat szavatolja, amit csak nagyon kevesek, vagy inkább senki ebben a szegmensben. 

A BlackBerry DTEK60 nem mellékesen egyedülálló darab a piacon, legalábbis abból a szempontból, hogy sem pont ilyen TCL típus nincs forgalomban, illetve végre azt a nyilvánvaló hülyeséget sem írhatja le senki, hogy a DTEK60 csak egy átmatricázott Alcatel, mivel még csak megközelítőleg sincs ilyen erős Alcatel mobil jelenleg a piacon. Ha már így szóba került, a specifikációk már jó néhány héttel ezelőtt kiszivárogtak, így gyorsan ide másolom a táblázatot egy korábbi posztból:

dtek60_original.png

BlackBerry DTEK60 tulajdonságok (végleges)
Kijelző 5,5 hüvelykes, 2560x1440 pixeles felbontással (kb 534ppi), AMOLED
Processzor Qualcomm Snapdragon 820 (MSM8996), 2+2 Kryo 2.15GHz / 1.6GHz maggal. GPU: Adreno 530
Memória 4 GB rendszermemória, 32 GB háttértár, microSD-kártyával bővíthető 2 TB-ig
Rádiós egységek 4G/LTE (Cat9 450/50 Mbps maximális sávszélesség), 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.2LE, NFC
Bevitel BlackBerry virtuális billentyűzet
Kamera 21 MP, autofókuszos kameraegység, képstabilizátorral, villanóval, 4k felbontású videorögzítési lehetőség (előlap: 8 MP, f2.2 fixfókuszos kamera)
Akkumulátor 3000 mAh kapacitású, nem eltávolítható Li-Ion, Qualcomm Quick Charge 3.0 kompatibilis töltőrendszerrel
Operációs rendszer Android 6.0.1 (Marshmallow)
Csatlakozás USB Type-C csatlakozó, OTG támogatással
Méretek és tömeg 153,9 x 75,4 x 7 mm, 165 gramm

Ahogy arról korábban is szó volt, a nyers erőről annyit, hogy a ma jelenleg forgalomban lévő legerősebb Qualcomm rendszerchip dolgozik a készülékben, 4 GB rendszermemóriával megtoldva. Az Android 6.0.1-et futtató mobil az első a BlackBerry kínálatában, melynek van ujjlenyomat-azonosítója, ami szerintem továbbra is egy kényelmi extra, mindenesetre most már nem dörgölheti senki a BlackBerry orra alá, hogy nem épít biometrikus szenzort a mobiljaiba. 

Hatalmasat lépett előre a kamera, legalábbis a felbontást illetően, a 21 megapixeles hátlapi szenzor a legnagyobbak egyikének számít az iparágban, az előlapi kamera felbontása mindeközben nem változott a DTEK50-hez képest. A külalak a DTEK50-nel összehasonlítva számottevően nem tér el, újdonság az üveg hátlap (ami alighanem jótékony hatással lesz majd a védőtok-eladásokra), meg az USB-C csatlakozó, ami annyiban jobb a microUSB-nél, hogy nem csak egy irányban lehet bedugni a töltő- és adatkábelt a mobilba. A DTEK60 nem mellékesen az eddig készül legvékonyabb BlackBerry, mindössze 7 milliméteres vastagságával.

Szakállas poén a jack-csatlakozóval jönni, de azt szerencsére nem vették le a mobilról, és nem vették le az üzenetjelző LED-et sem, ami ezúttal nem fehér, hanem vörös (és kizárólag vörös) színnel világít. Tetszik- nem tetszik, az előlapon továbbra sincs BlackBerry logó, csak az üveg hátlapon.

A DTEK60 már mától kapható Észak-Amerikában és néhány nyugat-európai országban, itthon valószínűleg november elején indul majd az értékesítés a hivatalos csatornákon, így például a BerryBoltban is. Az újdonság várható hazai induló ára 199.990 forint lesz, 27% áfával, két év gyártói jótállással.

süti beállítások módosítása