Az okostelefonok (különösen a drágább modellek) használata kapcsán örök kérdés marad a védőtokok használata, vagy éppen nem használata, ami a BlackBerry-felhasználók táborában különösen megosztó tud lenni. Tény, hogy a BlackBerryk többségének külsejét nem kell különböző tokokkal feldobni, de a védőtokoknak azért van más funkciója is - például a védelem. Most ezek közül a tokok közül egy feltörekvő gyártó példányait próbáltam ki, ez a gyártó az itthon, illetve nemzetközi viszonylatban (még) alig ismert Imak.

img_20161117_1011036.jpg

Az Imak BlackBerryhez készített tokjai gyakorlatilag kivétel nélkül hátlapok, melyek leginkább az anyaghasználatban különböznek egymástól. Az alapmodell, a Crystal átlátszó, a Ruiyi és a Sagacity hátlapok bőr bevonattal rendelkeznek, a Cowboy széria felülete pedig leginkább egy érdes kavicshoz (vagy inkább homokkőhöz) hasonlítható.

A három széria közül a legelegánsabb megoldás kétségtelenül a bőr bevonatú, fekete és barna színben elérhető Ruiyi hátlap. Láttam már ilyen gyári megoldást is, az LG G4-en, a Ruiyi egy az egyben ezt az irányt követi, még a középen lévő két varrat csík is ott van a tokon, ami elegánsan kettéválasztja a hátlapot. 

A felhasznált alapanyagnak köszönhetően a Ruiyi a legvastagabb Imak hátlap, nagyjából egy-másfél millimétert tesz hozzá a telefon vastagságához, és mind előre, mind hátra túlnyúlik kicsit a készülék sarkain. A tok felhelyezve szerencsére sehol sincs útban, a kezelőgomboknak adott a megfelelő kivágás, illetve a töltő és a headset is gond nélkül csatlakoztatható. A Ruiyi további előnye, hogy kijelzővel lefelé fordítva a készülék (kivéve a PRIV esetén) a tok peremeire fekszik fel, így a hátlap ilyenkor amellett, hogy teljes pompájában megmutatkozik, védi a mobil előlapját is.

A kissé furcsa nevű Cowboy hátlap a személyes kedvencemnek számít. Egy ilyen tokot csaknem fél éve használok egy PRIV-vel, és túlzás nélkül ki merem jelenteni, hogy az egyik legjobb védőtok, amivel valaha találkoztam.

Ennek alapvetően két oka van, az egyik a Cowboy vékonysága és teljesen elhanyagolható tömege, a másik pedig a felület speciális, matt kialakítása, ami kicsit tényleg olyan, mint a homokkő, és ebből kifolyólag úgy beletapad a kézbe, hogy extrém ügyetlenség kell ahhoz, hogy valaki elejtse. 

A Cowboy a telefonra helyezve - a matt felületet leszámítva - kicsit olyan érzést kelt, mintha nem is lenne tok a készüléken, ebből adódóan valószínűleg nem is nyújtja ugyanazt a szintű védelmet az ütődésekkel szemben, mint a kibélelt műanyag tokok. Aki azonban egy kecses, biztos fogást nyújtó, tartós műanyag hátlapot keres a telefonjához, most ezzel a megoldással járhat talán a legjobban.

Végezetül létezik egy Imak sorozat azok számára is, akik nem szívesen mondanának le a telefonjuk egyedi dizájnelemeiről, mint például a hátlapi logóról, vagy a hátlap mintázatáról, vagyis nem takarnák el a készülék egyetlen négyzetcentiméterét sem. Ez a sorozat a fényes felületű, leginkább a plexihez hasonlítható Crystal, ami jellegéből adódóan teljesen átlátszó és semmilyen mintázata nincs.

A Crystalnak ergonómiai szerepe tehát nincs, nem is növeli az eleganciát, mint a bőr hátlapok, pusztán védelmet kínál, a lehető legegyszerűbb módon, hasonlóan a rugalmas anyagból lévő szilikontokokhoz. A tok hátránya, hogy a felülete picit csúszósabb az átlagnál, és az ujjlenyomatok is jobban megmaradnak rajta, ugyanakkor nem növeli meg annyira a a készülék vastagságát, mint egyes szilikontokok, vagy bélelt tokok,és a tömege is elhanyagolható.

Az Imak tokok teljes választékát megtalálod a BerryBoltban, mely itthon kizárólagosan forgalmazza a gyártó BlackBerryhez készült termékeit. A teljes választékhoz kattints ide!


A BerryBolt Magyarország első és legnagyobb, kifejezetten BlackBerry termékekre szakosodott webáruháza 2011 óta. A BerryBolt és a BerryBlog közös tulajdonosi háttérrel rendelkezik.

Címkék: tok imak berrybolt
süti beállítások módosítása